Μια millennial αγρότισσα από τη Χίο εξάγει αρωματικά βότανα σε όλο τον κόσμο

Η καθημερινότητά της είναι συνυφασμένη με τη φύση, με το παχύ χώμα των απέραντων εκτάσεων με αρωματικά φυτά και βότανα, με μυρωδιές και άνθη. Ζει σε ένα νησί, στον δικό της τόπο και δε θα το άλλαζε με τίποτα. Η Αργυρώ Κουτσουράδη είναι 33 ετών και είναι αυτοδημιούργητη αγρότισσα από το Χαλκιό της Χίου.

Μιλά στο Reader.gr για τη δημιουργία της δικής της σειράς αρωματικών φυτών και βοτάνων, η οποία έχει ξεκινήσει από ένα μικρό νησί και έχει καταφέρει να φτάσει σε κάθε γωνιά του κόσμου – από την Ευρώπη, μέχρι τις ΗΠΑ και το Ντουμπάι.

Μπορεί σε πολλούς να ακούγεται σαν κάτι εξιδανικευμένο, όμως η δουλειά αυτή σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κάτι εύκολο, αφού εμπεριέχει πολύ μόχθο, κόπο και πίεση. Η μέρα της ξεκινά νωρίς το πρωί. Ξυπνά και αμέσως ξεκινά την επίβλεψη στο χωράφι. Επιστρέφει στο εργαστήριο, ασχολείται με γραφειοκρατικά θέματα, επικοινωνεί με τους πελάτες, επεξεργάζεται τις παραγγελίες, πηγαίνει στα μαγαζιά να δει αν χρειάζονται κάτι από προϊόντα και, στη συνέχεια, ξεκινά τη συσκευασία τους. Η δουλειά της τελειώνει αργά το βράδυ.

Όλα ξεκίνησαν κάπου στο 2010, όταν η Αργυρώ πέρασε στο Τμήμα Γεωπονίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Αργότερα, έκανε Erasmus στο Λιλ της Γαλλίας πάνω στα αρωματικά φυτά, ενώ το 2015 έκανε Μεταπτυχιακές Σπουδές. Όλα της τα βήματα έγιναν πολύ στοχευμένα, με έναν σκοπό: Να επιστρέψει πίσω στο νησί της, στη Χίο και να δημιουργήσει κάτι δικό της. Ποτέ δεν είχε φανταστεί πως αυτό το αόρατο νήμα μιας σκέψης θα την οδηγήσει να φτιάξει τη δική της επιχείρηση.

«Σε συνδυασμό με τη σπάνια χλωρίδα που έχει η Χίος, ήθελα να ασχοληθώ με τα αρωματικά φυτά. Ήταν μία καλλιέργεια η οποία μέχρι τότε ήταν ανεκμετάλλευτη στο νησί μας. Κάπως έτσι, ανακοίνωσα στους γονείς μου ότι θέλω να ασχοληθώ με την καλλιέργεια. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να αναφέρω πως κανένας από τους γονείς μου δεν είχε σχέση με τον πρωτογενή τομέα. Ωστόσο ήταν και οι δύο πολύ υποστηρικτικοί σε αυτό και ξεκινήσαμε δειλά -δειλά την καλλιέργεια, έχοντας στην κατοχή μας μόλις δέκα στρέμματα και οκτώ διαφορετικά είδη φυτών», επισημαίνει η Αργυρώ.

Η δημιουργία της επιχείρησής της, που πήρε το όνομα Myrovolos Organics έγινε πραγματικότητα και είχε πια να διαχειριστεί τη δική της παραγωγή. Γρήγορα συνειδητοποίησε ότι, δυστυχώς στα στενά όρια του νησιού, τα έσοδα ήταν στα ίδια επίπεδα με τα έξοδα, οπότε δεν υπήρχε βιωσιμότητα στην επιχείρηση.

«Έτσι είπαμε πως πρέπει να δημιουργήσουμε μια κάθετη μονάδα που να ασχολείται τόσο με την παραγωγή, τη μεταποίηση και την τυποποίηση των αρωματικών φυτών και βοτάνων, να έχει ως σκοπό να καλλιεργεί τοπικές -και άλλες ποικιλίες που είδαμε ότι μπορούν να καλλιεργηθούν στο νησί – σε συνδυασμό με καλή ποιότητα, καλή συσκευασία και πιστοποιημένες βιολογικές μεθόδους, καθώς και πιστοποίηση για τη διασφάλεια τροφίμων. Αυτά ήταν οι υπεραξίες που δώσαμε στα προϊόντα μας για να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί», εξηγεί η ίδια.

Τα προβλήματα που αντιμετώπισε όταν ξεκίνησε να στήνει την επιχείρησή της το 2015, ήταν πολλά. Η κοινωνία ήταν βυθισμένη στην ανασφάλεια, πιεσμένη από τα capital control, την πολιτική πίεση, το δημοψήφισμα και όλα όσα ακολούθησαν.

Όπως περιγράφει η Αργυρώ, «εκείνη την περίοδο που είχαν επιβληθεί Capital control στην Ελλάδα, οι γονείς μου μπορούσαν να διαθέσουν ένα πολύ μικρό ποσό για να με βοηθήσουν. Οπότε εντάχθηκα στο πρόγραμμα νέων αγροτών- όμως καταλαβαίνεις ότι αυτά τα ποσά μπορεί να είναι σεβαστά, αλλά δεν επαρκούν όταν θέλεις να κάνεις μια κάθετη μονάδα. Οπότε σιγά -σιγά ό,τι μικρό κέρδος έβγαζα το επένδυα στην επιχείρηση. Στη συνέχεια απευθύνθηκα σε τράπεζες που τότε ήταν δύσκολο να δώσουν δάνεια, διότι δεν υπήρχαν εγγυήσεις και το κέρδος της επιχείρησης ήταν μηδενικό».

Με πολύ πείσμα και κόπο, κατάφερε να περάσει τους οικονομικούς κάβους. Διανύοντας πλέον τον δέκατο χρόνο της επιχείρησης, η Αργυρώ αισθάνεται πως πατάει στα πόδια της, καθώς δημιούργησε κάτι που σιγά-σιγά έχει καταφέρει όχι μόνο να αποκτήσει υπόσταση, και να γίνει κερδοφόρο, αλλά να ταξιδέψει και σε πολλές γωνιές του κόσμου.

«Περιμέναμε τρία χρόνια μέχρι το 2018 ώστε τα προϊόντα μας να πιστοποιηθούν ως βιολογικά. Είναι σχεδόν σε όλα τα σημεία στην Ελλάδα, σε δύο μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, εξάγουμε σε χώρες της Ευρώπης -Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία, Ολλανδία-, στις ΗΠΑ, ενώ το κρίταμό μας ταξιδεύει και στο Ντουμπάι. Σε αυτό το πλαίσιο, ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε, ήταν το κομμάτι της προώθησης των προϊόντων, καθώς δεν υπάρχει κάτι οργανωμένο να μας ενημερώσει για τις χώρες που μπορούμε να εξάγουμε, υπάρχει ένα χάος».

«Καλλιεργούμε 40 στρέμματα με 15 διαφορετικά είδη αρωματικών ειδών και βοτάνων – ρίγανη, φλισκούνι, θυμάρι, χαμομήλι, δυόσμο, δάφνη, μελισσόχορτο, δίκταμο, τσάι του βουνού, λουίζα, καθώς και τα δύο bestseller προϊόντα μας, το κρίταμο και η κάπαρη. Η επιλογή αυτών των φυτών, έγινε με γνώμονα ποια έχουν ζήτηση στην αγορά, αλλά και ποια θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν στο νησί».

Το 2023, η Αργυρώ ανακηρύχθηκε ως νέα αγρότισσα της χρονιάς στην Ε.Ε., μια διάκριση ιδιαίτερα σημαντική. «Έλαβα μέρος στον διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, όπου ανακηρύχθηκα ως νέα αγρότισα της χρονιάς πανελλαδικά και έπειτα εκπροσώπησα τη χώρα μας στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου έλαβα τη διάκριση ως νέα ευρωπαία αγρότισα. Ήταν μεγάλη μου τιμή, συγκίνηση, επιβράβευση κόπων, δύναμη και κουράγιο για τη συνέχεια. Στην ουσία αυτό που μας ξεχώρισε ήταν ότι καλλιεργούμε τοπικές ποικιλίες, ότι είμαι αυτοδημιούργητη – είναι πολύ πιο δύσκολο για κάποιον που θα ξεκινήσει από το μηδέν σε αντίθεση με κάποιον που είναι δεύτερη ή τρίτη γενιά αγρότη- καθώς και οι βιολογικές μέθοδοι που καλλιεργούμε τα βότανά μας».

Από εδώ και πέρα, έχει στόχο να δημιουργήσει δύο καινοτόμα προϊόντα τα οποία θα εμπεριέχουν κάτι από την ταυτότητα της Χίου, σε συνδυασμό με δύο άλλα χιώτικα προϊόντα τοπικά – που είναι η μαστίχα Χίου και το μανταρίνι- και φυσικά να μπορέσει να διοχετεύσει σε περισσότερες αγορές τα προϊόντα της.

«Και η Πολιτεία από την πλευρά της, θα έπρεπε να δώσει και άλλα κίνητρα σε όποιον νέο θα ήθελε να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα. Πολλοί νέοι φοβούνται να το κάνουν. Το βασικότερο που θα έλεγα σε κάποιον που το θέλει, είναι να έχει κατασταλλάξει ότι αγαπά και θέλει πραγματικά αυτό που κάνει, ότι θα προσπαθήσει συνεχώς καθημερινά να εξελίσσεται και να καινοτομεί. Αυτά είναι τα κλειδιά της επιτυχίας στον πρωτογενή τομέα», αναφέρει.

Τη ρωτάω πως περνούν οι χειμώνες της σε ένα νησί, όπως η Χίος. «Η Χίος είναι φανταστική, από την άποψη ότι έχω ζήσει και στην Αθήνα, οπότε γνωρίζω πως είναι η ζωή στην πόλη», αποκρίνεται αμέσως.

«Είναι πολύ πιο χαλαροί οι ρυθμοί, υπάρχει ποιότητα ζωής -ιδιαίτερα αν θέλεις να κάνεις οικογένεια προσφέρεις στο παιδί σου τη χαρά της γειτονιάς – που στην Αθήνα δεν υφίσταται πια. Είμαστε μεγάλο νησί οπότε ακόμα και τον χειμώνα δεν υπάρχει ερημιά, είμαστε πάντα ζωντανοί. Βέβαια δεν υπάρχουν τόσες επιλογές όπως στην Αθήνα και δεν υπάρχει η δυνατότητα οδικής μετακίνησης, οπότε εάν θέλεις να φύγεις, πρέπει να περιμένεις πλοίο ή αεροπλάνο και πολλές φορές οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Όμως για μένα αυτά δεν είναι προβλήματα, ίσα -ίσα θεωρώ πως έχεις μια πιο όμορφη και ήρεμη ζωή», λέει η Αργυρώ. Σίγουρα και οι επόμενοι χειμώνες θα τη βρουν εκεί, μέσα στα χωράφια και τις ανθισμένες καλλιέργειες.

Πηγή: reader.gr