Μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες στην Εύβοια

Δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων αλλά την αποκατάσταση των υποδομών στην Εύβοια, μετά την φονική κακοκαιρία με τους οκτώ νεκρούς, ανάμεσά τους κι ένα βρέφος οκτώ μηνών, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, ενώ ανάλογες παρεμβάσεις είχε ανακοινώσει χθες και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων στους δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων – Μεσσαπίων για έξι μήνες, αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες και για οικοσκευή φυσικών προσώπων. Αποζημιώσεις θα δοθούν επίσης στους αγρότες, αλλά και σε επιχειρήσεις που επλήγησαν.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως και με αυτές που έχουν ανακοινωθεί, θα υπάρξει μια πρώτη, συνεκτική, συνολική, αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος. «Με αυτές τις 9 παρεμβάσεις, η Κυβέρνηση αποδεικνύει, για ακόμη μία φορά, ότι διαθέτει άμεσα αντανακλαστικά. Λειτουργεί με υπευθυνότητα και προγραμματισμό. Εργάζεται συντονισμένα ώστε να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή καταστροφή», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι το επίδομα στους πληγέντες θα δοθεί άμεσα και ανακοίνωσε πρόγραμμα έργων ύψους 240 εκατ. ευρώ, που όπως είπε «βγάζει την περιοχή από την ιδιότυπη απομόνωση στην οποία βρίσκεται σήμερα». «Οι εικόνες από την καταστροφή που άφησε πίσω της η θεομηνία, είναι σκληρές. Είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την περιοχή και τους ανθρώπους της. Οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αυτονόητο ότι θα τηρηθούν στο έπακρο. Το τελευταίο που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι ποιος έχει αρμοδιότητα για τι. Γι’ αυτό και το Υπουργείο Υποδομών βρέθηκε εδώ από την πρώτη στιγμή μετά την καταστροφή, συνδράμουμε και θα συνδράμουμε πολύ πέραν των τυπικών αρμοδιοτήτων μας», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Αναλυτικά, τα 9 μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών:

  1. Αναστολή όλων των φορολογικών υποχρεώσεων.
  2. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή.
  3. Αποζημιώσεις σε υποδομές.
  4. Αποζημιώσεις σε αγρότες.
  5. Εφάπαξ ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.
  6. Επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες.
  7. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτηρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής.
  8. Αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.
  9. Επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί θα συμμετέχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ, ώστε να ενισχυθεί σε κάθε περίπτωση η ρευστότητά τους.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών

Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε τις τρεις κατευθύνσεις πάνω στις οποίες εργάζεται εντατικά το υπουργείο Υποδομών:

-Πρώτον, να στηρίξουμε τους ανθρώπους που επλήγησαν οι περιουσίες τους. Με εφάπαξ επίδομα 5.000 €, αλλά και με επιπλέον σημαντική κρατική αρωγή για εργασίες επισκευής σε σπίτια και επιχειρήσεις.

-Δεύτερον, να αποκαταστήσουμε τις υποδομές της περιοχής. Το Υπουργείο Υποδομών αναλαμβάνει να επισκευασθούν οι γέφυρες που επλήγησαν και να αποκατασταθεί το οδικό δίκτυο που καταστράφηκε.

-Και τρίτον, να προχωρήσει γρήγορα η υλοποίηση σημαντικών έργων που προγραμματίζουμε για την περιοχή. Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε ένα πρόγραμμα έργων ύψους περίπου 240 εκατ.  ευρώ το οποίο βγάζει την Εύβοια από την ιδιότυπη απομόνωση στην οποία βρίσκεται σήμερα. Τα έργα αυτά είναι η παράκαμψη Χαλκίδας – Ψαχνών, η παράκαμψη Βασιλικών και η παράκαμψη Αμαρύνθου.