Σε μετωπική κόντρα οδηγήθηκαν για μία ακόμα φορά στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα για τις ΑΟΖ

Σε μετωπική κόντρα οδηγήθηκαν για μία ακόμα φορά στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα να ανταλλάσσουν σκληρά λόγια από βήματος.

Ακόμα κι ένα σοβαρό εθνικό θέμα όπως αυτό της υπογραφής σύμβασης για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αιγύπτου (που εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία) δεν στάθηκε ικανό για να αμβλύνει τις διαφορές των δύο κομμάτων.

Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής θέλησε να λειτουργήσει περισσότερο ουδέτερα, υποστηρίζοντας πως θα βάλει πλάτη και θα στηρίξει την πρόταση της κυβέρνησης για συμφωνία με την Αίγυπτο ως αναγκαστική επιλογή, επειδή έχει προηγηθεί το παράνομο τουρκολυβικό Σύμφωνο.

«Το ΚΙΝΑΛ δε βάζει στις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα το κεφάλι στη άμμο αλλά στηρίζει» και «αυτός είναι ο αληθινός πατριωτισμός», τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, αφήνοντας έμμεσες αιχμές εναντίον του «παρών» από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «αντιπολίτευση περιορισμένης εθνικής ευθύνης» και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να αναθεωρήσει τη στάση του και να ψηφίσει «ναι» αντί του «παρών» στη συμφωνία με την Αίγυπτο για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ωστόσο απάντησε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι  «αδυνατεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει άμεσα τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και να μιλήσει ανοικτά στον ελληνικό λαό για το αν επιθυμεί διάλογο με την Τουρκία και παραπομπή στην Χάγη.

Πάντως ο πρωθυπουργός εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του, επικρίνοντας τη στάση του και τονίζοντας πως ενώ συμφωνεί σε όλα τα επιμέρους, δεν ψηφίζει τη Συμφωνία, γιατί μιλά με δύο γλώσσες και υποκύπτει στις εσωτερικές αντιφάσεις του κόμματος του.

«Η μισή σας ΚΟ λέει ότι η Συμφωνία είναι ωφέλιμη. Από την άλλη έχετε άλλες φωνές όπως αυτή του πρωην ΥΠΕΞ που κατακεραυνώνουν τη συμφωνία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας:

«Η συμφωνία είναι καλή συμφωνία για τη χώρα. Θα ήταν καλύτερο να είχε υπογραφεί από εσάς και τότε θα είχε προηγηθεί του τουρκολιβυκού συμφώνου και δεν θα το ακολουθούσε. Τουλάχιστον κάντε το βήμα υπέρβασης για να έχετε συνέπεια σε αυτά τα οποία λέτε».

«Αν φέρναμε Συμφωνία με την Αίγυπτο θα μας κρεμάγατε στο Σύνταγμα» τόνισε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «παριστάνει τους αλαλάζοντες χλαμυδοφόρους στα ρηχά νερά των Πρεσπών και στα βαθιά νερά του Αιγαίου κάνει πίσω».

Ο Αλέξης Τσίπρας παράλληλα αιτιολόγησε τη μη υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο, υποστηρίζοντας ότι «ενδέχεται να παράξει γκριζάρισμα κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Η κόντρα πάντως συνεχίστηκε και σε επίπεδο δευτερολογίας.

Σε ό,τι αφορά την κριτική για έλλειψη εθνικής στρατηγικής ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ πρακτικά δεν λένε τίποτα διαφορετικό με την κυβέρνηση στο διά ταύτα. «Αν χρειάζονται θυσίες για να ενισχύσουμε τις ΕΔ να συμφωνήσουμε να τις κάνουμε για να έχουμε αποτρεπτική ισχύ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Δεν έχω ακούσει τίποτα διαφορετικό ως προς το θέμα του διαλόγου με την Τουρκία από τα δύο κόμματα ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και αν δεν καταλήξουμε να πάμε στη Χάγη. Πήρα το θάρρος να μιλήσω γι’ αυτό. Υπάρχει συμφωνία γι’ αυτό, υπάρχει εθνική γραμμή».

Ο πρωθυπουργός παράλληλα τόνισε ότι η κυβέρνηση πιάνει τις διαπραγματεύσεις  από εκεί που ήταν το 2016 για το ένα και μοναδικό που είναι ΑΟΖ και αν δεν καταλήξουν στο Διεθνές Δικαστήριο.

«Μπορεί αυτή η θέση να μην είναι εύπεπτη για την κοινωνία αλλά πήρα το θέμα να το θέσω. Όμως στο ζήτημα αυτό υπάρχει συμφωνία και εθνική γραμμή. Μην παρουσιάζουμε άλλα εδώ για να κερδίσουμε αντιπολιτευτικούς πόντους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ωστόσο συνέχισε την κριτική του δηλώνοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως θα εκτιμούσε αν η Νέα Δημοκρατία ως αξιωματική αντιπολίτευση ασκού-σε τόσο επικοδομητική κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην κυβέρνηση, ενώ κατέληξε ζητώντας ξανά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών γιατί «πιστεύουμε ότι στις κρίσιμες στιγμές πρέπει να καταγραφούν οι απόψεις όλων των δυνάμεων.

Αυτές τις στιγμές αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει στοιχειώδης συμφωνία για την εθνική στρατηγική. Είναι κρίσιμο αυτό διότι με έλλειμμα εθνικής στρατηγικής οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Έχουμε ένα γείτονα που κλιμακώνει την ένταση με απρόβλεπτες διαστάσεις. Είναι κρίσιμο διότι το κάνει με στρατηγική.

Το χειρότερο δεν είναι να πάμε σε Διεθνές Δικαστήριο και να χάσουμε, αλλά να χάσουμε χωρίς να πάμε σε Διεθνές Δικαστήριο».