κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα με φόντο τις γερμανικές

«Εχουμε ακόμη ένα κράτος με μεγάλο κεφάλι που εξακολουθεί να προκαλεί δάκρυα απόγνωσης στους πολίτες του», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά, ψηφίζει για όλα τα θέματα και διοικείται από τον πρωθυπουργό, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. «Υλοποιείται ο κώδικας λειτουργίας του Δημοσίου που διοικείται από γραμματείες της ιεραρχίας του Δημοσίου. Ο πολίτης παύει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας. Λειτουργία μιας νέας επιχείρησης, η έναρξη επαγγέλματος ή η στελέχωση νοσοκομείων και σχολείων γίνεται με μία υπογραφή γενικού διευθυντή. Και σταματούν οι ουρές αφού οι επαφές με το κράτος γίνονται, πλέον, μόνο ηλεκτρονικά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στις δημοκρατίες, ο πολυτιμότερος πόρος είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και των επενδυτών, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η διαιώνιση μιας κατακερματισμένης κυβέρνησης και ενός πολυδαίδαλου κράτους αποτελεί συντήρηση και δεν είναι προοδευτικό αίτημα, σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός. «Ξέρουμε τις δυσκολίες και τις δυσκαμψίες για την μεταρρύθμιση που εισάγουμε», πρόσθεσε.

Η αναζήτηση συναίνεσης θα αποτελεί μόνιμο στόχο. Αυτό φάνηκε από το ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε στη διαβούλευση της Βουλής αλλαγές, και το νομοσχέδιο έρχεται στην Ολομέλεια διαφορετικό είπε ο κ. Μητσοτάκης και έκανε λόγο για νίκη του πολιτικού πολιτισμού, ενώ σημείωσε πως θα ενσωματώνεται κάθε γόνιμη άποψη.

Μητσοτάκης: Μετακλητοί και γραμματείες μειώνονται

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κόστισε πολλά στη χώρα με αντιφάσεις και δεν μπορεί να μιλά για συγκεντρωτισμό. Η κυβέρνηση αποκτά και κάθετη δομή και οριζόντια με στόχο να προάγουμε την αποτελεσματικότητα και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, είπε ακόμη στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης. «Οι πολίτες πλήρωσαν την οπισθοδρόμηση, η χώρα έμεινε πίσω από τις εξελίξεις, πολλές παθογένειες κακοφόρμισαν», είπε ο πρωθυπουργός. «Η πατρίδα χρειάζεται ενιαίο συντονισμό που μαζί με την ισχυρή κυβέρνηση που έχουν επιλέξει οι πολίτες, μπορεί να τα αφήσει πίσω της».

«Από 161, οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108. Οι Γενικές και Ειδικές Γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58. Και συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας στις κατηγορίες για κομματισμό, ο πρωθυπουργός μίλησε για φωτογραφικές διατάξεις που όριζαν γενικούς και ειδικούς γραμματείς. Και συνέχισε: «Όσοι κινδυνολογούν για απολύσεις στο Δημόσιο, να παραδεχθούν ότι η ΝΔ αναβαθμίζει το ρόλο των ικανών αξιωματούχων» και τόνισε ότι κάθε γραμμή του νομοσχεδίου έχει συνταχτεί από αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και όχι από νομικό γραφείο του εξωτερικού.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια ελέγχου των Σωμάτων Επιθεώρησης της Διοίκησης και της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε τον λόγο μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς και τη συνέχεια του κράτους.

«Τότε ήταν μεγάλη η σπουδαιότητα του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης επειδή λεγόταν Ρακιντζής. Τώρα που λέγεται Παπασπύρου δεν είναι μεγάλη η σπουδαιότητα και καταργούμε το θεσμό» σχολίασε ο κ. Τσίπρας και επεσήμανε ότι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν ο βασικός νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Τότε δεν υπήρχε ζήτημα κομματικοποίησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σήμερα υπάρχει θέμα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Τσίπρας: Είναι μουσικός ο νέος διοικητής της ΕΥΠ;

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε την επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, για την απόφαση να διορίσει επικεφαλής της ΕΥΠ τον Παναγιώτη Κοντολέοντα, σχετικά με το βιογραφικό του.

«Αυτό που διαπιστώνουμε εμείς είναι ότι ο άνθρωπος έχει κάνει σπουδές στο ανοιχτό πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Το πτυχίο αυτό μάλλον δεν έχει αναγνωριστεί από το ΔΟΑΤΑΠ, πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ. Το μόνο πτυχίο που έχει αναγνωριστεί από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο είναι ένα πτυχίο μουσικής. Μήπως είναι μουσικός ο νέος διοικητής της ΕΥΠ», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραδίδει ένα κρίσιμο πόστο σε έναν άνθρωπο που έχει «ως μόνη περγαμηνή τη θητεία του σε εταιρεία security, η οποία μάλιστα έχει καταδικαστεί σε μεγάλα χρηματικά πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη δημιουργία καρτέλ στον χώρο της ιδιωτικής φύλαξης και από το ΣΕΠΕ για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στο έργο φύλαξης του ΗΣΑΠ». «Το κράτος δεν είναι φέουδο, δεν είναι τσιφλίκι, εδώ θα δίνετε λογαριασμό για τις πράξεις σας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Λαθροχειρία με τους μετακλητούς

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιχειρεί λαθροχειρία με τους μετακλητούς.

«Μέχρι το 2015, στην απογραφή των μετακλητών, δεν καταγράφονταν ειδικοί σύμβουλοι, επιστημονικοί συνεργάτες, εκτός από τους απλούς μετακλητούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι στο γραφείο του τότε υπουργού Υγείας κ. Βορίδη υπηρετούσαν 53 υπάλληλοι, από αυτούς 8 μετακλητοί. Σε όλα τα υπουργεία αυτό γινόταν. Εσείς κ. Μητσοτάκη αποχωρήσατε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με 52 μετακλητούς υπαλλήλους. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου, ως υπουργός, είχε 12 μετακλητούς υπαλλήλους. Συνεπώς έχουμε μια λαθροχειρία, μια διαστρέβλωση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.