Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους οι τρεις από τους συνολικά εφτά εμπλεκόμενους στην υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας Κρήτης. Το δρόμο για τη φυλακή παίρνουν ο 46χρονος ξυλουργός, ο 56χρονος πρώην λιμενικός και ο 39χρονος φούρναρης από χωριό του Ηρακλείου.
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφεθηκαν τεσσερα άτομα και συγκεκριμένα ο 72χρονος συνταξιούχος της αρχαιολογικής υπηρεσιας (θα πρέπει να εμφανίζεται στο Α.Τ της περιοχής του, να καταβάλει εγγύηση 30 χιλιάδες ευρω και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα), ο φερόμενος ως πιθανός αγοραστής των αρχαίων, ο 69χρονος δηλαδή από την Ιταλία, στον οποίο ο περιοριστικός όρος είναι η καταβολή εγγύησης 10 χιλιάδων ευρώ, ο 46χρονος βοσκός και ο διερμηνέας οι οποίοι θα πρέπει να εμφανίζονται στο Α.Τ της περιοχής τους.
Οι απολογίες ξεκίνησαν με τον συνταξιούχο της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ο οποίος σύμφωνα με τον δικηγόρο του Δ. Βέρρα, συνταξιοδοτήθηκε πριν 12 χρόνια και δεν ήταν επιστήμονας αλλά φύλακας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιταλός ισχυρίστηκε ότι βρέθηκε “στον λάθος τόπο τη λάθος στιγμή” υποστηρίζοντας ότι δεν έχει σχέση με την υπόθεση. Η πλευρά του επισημαίνει ότι βρέθηκε στην Κρήτη τις ημέρες του Πάσχα προκειμένου να επισκεφθεί έναν επιστήθιο φίλο του.
Από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείτο στην παράνομη αγοραπωλησία αρχαιοτήτων, αποσκοπώντας στον προσπορισμό μεγάλου οικονομικού οφέλους.
Υπενθυμίζεται ότι τρεις από τους βασικούς δράστες, τουλάχιστον από το έτος 2020, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση παράνομης κατοχής και εμπορίας αρχαιοτήτων με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένα οι δύο εξ αυτών είχαν τον ρόλο εντοπισμού αρχαιοτήτων ή κατόχων αρχαιοτήτων, της ανεύρεσης ενδιαφερόμενου αγοραστή και της ρύθμισης των λεπτομερειών για την ολοκλήρωση της παράνομης αγοραπωλησίας, ενώ ο τρίτος είχε τον ρόλο του εκτιμητή της πολιτιστικής και χρηματικής αξίας των αρχαίων αντικειμένων, λόγω εξειδικευμένων γνώσεων που κατείχε από προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία.
Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, στα μέσα Ιανουαρίου οι τρεις από τους βασικούς δράστες ήρθαν σε επαφή με δύο άλλους, οι οποίοι κατείχαν παρανόμως αρχαιότητες και επιθυμούσαν να διαθέσουν προς πώληση. Στη συνέχεια, ήρθαν σε επαφή με ένα δράστη, που τους υπέδειξε ενδιαφερόμενο αλλοδαπό υπήκοο για την αγορά.
Το βράδυ της 16ης Απριλίου ο αλλοδαπός έφτασε στο Ηράκλειο Κρήτης και παρελήφθη από τους τρεις πρώτους δράστες. Την επόμενη ημέρα, αφού παρέλαβαν και τους άλλους δύο δράστες μετέβησαν σε αγροικία αγροτικής τοποθεσίας του Δήμου Ηρακλείου, όπου συναντήθηκαν με τους δύο που κατείχαν τις αρχαιότητες.
Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τη Δευτέρα 17 Απριλίου 2023, με τη συμμετοχή και του Τ.Ε.Κ.Α.Μ. Κρήτης, ενώ στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, σε επιχείρηση και σε αποθηκευτικό χώρο αυτής εντοπίστηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
7 κιβωτιόσχημες λάρνακες, εκ των οποίων δύο σώζουν αετοματικά καλύμματα, υστερομινωικής ΙΙΙΑ2-Β περιόδου (1400-1300 π.χ.), προερχόμενες από ταφικά σύνολα, κάποιες εκ των οποίων περιέχουσες οστά,
88 αγγεία ιδίας περιόδου αλλά και λίθινης εποχής,
3 κυνηγετικά όπλα, σκοπευτικό πιστόλι, 38 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και μεταλλική ράβδος και
ηλεκτρονικός υπολογιστής και φορητοί δίσκοι αποθήκευσης ψηφιακών αρχείων.
Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες αξιολογούνται ως ιδιαίτερα σπάνιες και εκτιμάται ότι η αξία τους υπερβαίνει το ποσό του 1.000.000 ευρώ.