Τα αεροδρόμια στην Ελλάδα (+1,8%) και το Λουξεμβούργο (0%) ήταν τα μόνα που ανέκαμψαν πλήρως στα επίπεδα πριν από την πανδημία τον Ιούνιο
Τα αεροδρόμια στην Ελλάδα (+1,8%) και το Λουξεμβούργο (0%) ήταν τα μόνα που ανέκαμψαν πλήρως στα επίπεδα πριν από την πανδημία τον Ιούνιο

Η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία για ταξίδια εντός της Ευρώπης τον Μάρτιο βοήθησε στην εκθετική αύξηση των επιβατών αεροπορικών εταιριών, με τον όγκο της επιβατικής κίνησης να “εκτοξεύεται” κατά 250% το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021. Αυτό διαπιστώνει ο ευρωπαϊκός οργανισμός εμπορίου αερολιμένων ACI Europe, σύμφωνα με τον οποίο, τα ελληνικά αεροδρόμια επανήλθαν στα προ-πανδημικά επίπεδα.

Την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2022 τα αεροδρόμια σε όλη τη Γηραιά ήπειρο εξυπηρέτησαν επιπλέον 660 εκατομμύρια επιβάτες, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.Η αύξηση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τον Οργανισμό, κυρίως στη διεθνή κίνηση (+381,2%) και όχι στην εγχώρια κίνηση (+88,5%).

Πλήρης ανάκαμψη των ελληνικών αεροδρομίων

Τα αεροδρόμια στην Ελλάδα (+1,8%) και το Λουξεμβούργο (0%) ήταν τα μόνα που ανέκαμψαν πλήρως στα επίπεδα πριν από την πανδημία τον Ιούνιο. Τα αεροδρόμια της Πορτογαλίας (-2,9%) πλησίασαν, ακολουθούμενα από αυτά της Λιθουανίας (-7,5%) και της Νορβηγίας (-9,9%).

Στο άλλο άκρο του φάσματος, τα αεροδρόμια της Σλοβενίας (-45,7%), της Φινλανδίας (-36,8%), της Βουλγαρίας (-34,1%), της Τσεχίας (-33,3%) και της Λετονίας (-28%) εμφάνισαν υστέρηση στην ανάκαμψη, κυρίως λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και των σχετικών διεθνών κυρώσεων στη Ρωσία. Μεταξύ των μεγαλύτερων αγορών ΕΕ+, τα αεροδρόμια της Ισπανίας (-10,8%) και της Ιταλίας (-12,7%) σημείωσαν τα καλύτερα αποτελέσματα, ακολουθούν από τα αεροδρόμια της Γαλλίας (-17,6%), του Ηνωμένου Βασιλείου (-19,2%) και της Γερμανίας (-27%).

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα καλύτερα αποτελέσματα τον Ιούνιο προήλθαν από αεροδρόμια στις μικρότερες αγορές της Αλβανίας (+59,3%), της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (+29,9%), του Κοσσυφοπεδίου (+24,8%), της Αρμενίας (+16,7%) και του Καζακστάν (+13,1%), που ξεπέρασαν κατά πολύ τα προ-πανδημικά τους επίπεδα. Τα αεροδρόμια της Βόρειας Μακεδονίας (-5%) και της Σερβίας (-8,7%) πλησίασαν στην πλήρη ανάκαμψη, ακολουθούμενα από αυτά της Τουρκίας (-12,4%). Τα αεροδρόμια στην Ουκρανία έχουν απολέσει το σύνολο της επιβατικής κίνησης (-100%), με τις διεθνείς κυρώσεις να επηρεάζουν την απόδοση των αεροδρομίων στη Ρωσία (-27%) και τη Λευκορωσία (-62,1%), καθώς και εκείνων στο Μαυροβούνιο (-60,9%), τη Γεωργία (-32,5%) και τη Μολδαβία (-28,6%).