εργάτες γης

Δεν υπάρχουν υπάλληλοι για να εργαστούν στα ξενοδοχεία. Δεν υπάρχουν υπάλληλοι για να εργαστούν στην εστίαση. Πρόσφατα το πρόβλημα άρχισε να αφορά και την αγροτική παραγωγή, με υπαλλήλους να εγκαταλείπουν την Κρήτη και να κινούνται κυρίως προς την Ιταλία, σε μια προσπάθεια να βρουν μια καλύτερη τύχη.

Στην αρχή τα προβλήματα εντοπίζονταν κατά κανόνα στην ελαιοκομική περίοδο, όπου οι δυσκολίες ανεύρεσης εργατικού δυναμικού ήταν τεράστιες, με τα γνωστά φαινόμενα που έχουν τονιστεί κατ’ επανάληψη. Στη συνέχεια όμως, τα προβλήματα άρχισαν να γίνονται εντονότερα, με τους εργάτες των θερμοκηπίων να μην επιθυμούν πλέον να εργαστούν κάτω από τις συνθήκες που προσφέρονται.

Την ίδια ώρα, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν ήδη δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον εργασίας για τους εργάτες γης, στους οποίους και προσφέρουν δικαίωμα νόμιμης εργασίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Έτσι, υπό ένα καθεστώς νομιμότητας και λογικών πληρωμών, οι εργάτες γης εγκαταλείπουν την Ελλάδα και την Κρήτη πηγαίνοντας προς άλλες χώρες της Μεσογείου, όπου μπορούν να βρουν καλύτερες συνθήκες.

Αυτές οι συνθήκες ωστόσο έχουν δημιουργήσει έναν τεράστιο ανταγωνισμό στην Κρήτη και ειδικότερα στον τομέα των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, όπου και απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι από το εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως ένα «τυπικό» ημερομίσθιο για εργάτη γης από τρίτες χώρες, βρίσκεται πλέον στα 35 ευρώ, αφού αν δεν τα λάβει, μπορεί πολύ εύκολα να αναζητήσει εργασία στον τουρισμό με καλύτερες συνθήκες και αποδοχές.

Η όλη κατάσταση έχει θορυβήσει το σύνολο των πρωτοβάθμιων οργάνων και των αγροτικών συλλόγων, που αναζητούν λύσεις διαπιστώνοντας πως για να μπορέσει να υπάρξει κάποια δρομολόγηση των προβλημάτων απαιτείται μια αναγκαία πολιτική λύση.

«Με δεδομένο ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, υπάρχει πλέον κανονιστικό πλαίσιο το οποίο στην ουσία προστατεύει τους εργάτες γης από τρίτες χώρες θεωρούμε αυτονόητο πως αντίστοιχες κινήσεις οφείλουν να υλοποιηθούν και σε επίπεδο Ελλάδας» αναφέρει με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Φαιστού κ. Μανόλης Ορφανουδάκης για να προσθέσει:

«Εμείς από την πλευρά μας σε επίπεδο Κρήτης πλέον, έχουμε διαπιστώσει πως τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα. Μέσα στην εβδομάδα οργανώνονται κάποιες παραστάσεις διαμαρτυρίας και κάποιες δράσεις ενημέρωσης των δήμων και των δημάρχων, ώστε το πρόβλημα να φθάσει στην κεντρική ηγεσία και να δούμε πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί».

Ο Μανόλης  Ορφανουδάκης
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 153 νέες μολύνσεις στην Κρήτη

Με βάση τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις κατά τόπους συναντήσεις φαίνεται πως αφενός οι ιδιοκτήτες των θερμοκηπίων δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τα δυσβάστακτα κόστη, ενώ από την άλλη ο αριθμός των εργατικών χεριών ολοένα και μειώνεται.

Με δεδομένες όμως τις υφιστάμενες συνθήκες, ακόμα και οι εργάτες γης γίνονται αντικείμενο πλέον διεκδίκησης μεταξύ αγροτικού και τουριστικού τομέα, αλλά και των χωρών του εξωτερικού που έχουν αναπτύξει ήδη δικλίδες ασφαλείας και προστασίας.

Έτσι όπως διαμορφώνονται ωστόσο οι συνθήκες πλέον, η Ελλάδα και ειδικότερα η Κρήτη χρειάζονται έναν σεβαστό αριθμό εργατικών χεριών, που δεν μπορούν να βρουν στη χώρα κατ’ αποκλειστικότητα. Οπότε για να μπορέσει η χώρα να γίνει ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλει να αναπτύξει ένα πλαίσιο προστασίας ή έστω ένα πλαίσιο που θα κάνει τις συγκεκριμένες θέσεις περισσότερο ελκυστικές.