Πάνω από 500 αιτήσεις υποβλήθηκαν μόνο την πρώτη εβδομάδα, μετά από την ανακοίνωση του προγράμματος ΕΣΠΑ που αφορά χιλιάδες νέες και νέους επαγγελματίες, να στήσουν την επιχείρηση τους, λαμβάνοντας το μισό ποσό από το Κράτος.
Το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι τεράστιο, ενώ όπως όλα δείχνουν εκατοντάδες είναι οι νέες και οι νέοι που θέλουν τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κράτους για να μπορέσουν να στήσουν τη δική τους επιχείρηση.
Είναι πάντως η πρώτη φορά μετά το 2018, που έρχονται προγράμματα ΕΣΠΑ τα οποία προσφέρουν άμεση χρηματική επιχορήγηση σε νέους επιχειρηματίες, για να ανοίξουν καινούργια καταστήματα, καινούργιες επιχειρήσεις και τουριστικά καταλύματα. Διαθέτοντας προσωπικό κεφάλαιο ή με δάνειο 20.000, 50.000 ή 100.000 ευρώ, θα λάβουν «δώρο» από το κράτος και άλλα τόσα, ως επιχορήγηση και ενίσχυση για να κάνουν είσοδο και τα πρώτα τους βήματα στην αγορά.
Έτσι, για παράδειγμα, ένας νέος οδοντίατρος που χρειάζεται ιατρικό εξοπλισμό και μηχανήματα 40.000 ευρώ για να ανοίξει το ιδιωτικό ιατρείο του, θα είναι επιλέξιμος και με την επιδότηση που θα πάρει, το κόστος του θα μειωθεί στο μισό!
Η πλατφόρμα των αιτήσεων θα μείνει ανοικτή για δύο μήνες, έως 29 Φεβρουαρίου 2024. Παρά τη μαζική εισροή αιτήσεων από εκατοντάδες σε όλη τη χώρα, η επιλογή δεν θα γίνει με σειρά προτεραιότητος αλλά κατόπιν αξιολόγησης.
Θα διατεθούν συνολικά 350 εκατ. ευρώ, αποκλειστικά για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Τα 190 αφορούν Ίδρυση και Λειτουργία νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, κυρίως στους κλάδους Υπηρεσιών και Μεταποίησης ή άλλες νεοσύστατες επιχειρήσεις και νέους επαγγελματίες, εφόσον έχουν κάνει έναρξη εργασιών μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, βρίσκονται υπό σύσταση ή θα προλάβουν να συστήσουν επιχείρηση μέσα στη χρονιά. Εξαιρούνται όμως οι κλάδοι της Εστίασης και του λιανεμπορίου. Τα υπόλοιπα 160 εκατ. ευρώ αφορούν τουριστικές επιχειρήσεις.
Οι επιδοτήσεις μοιράζονται σε δύο «δεξαμενές»: μία για επιχειρήσεις στην Αττική και μία στην Περιφέρεια. Η περίμετρος των δικαιούχων καθορίζεται από συγκεκριμένους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ο κατάλογος των οποίων είναι ιδιαίτερα εκτεταμένος (εξαιρούνται οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου και της Εστίασης).
Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε σχεδίου κυμαίνεται από 80.000 έως 400.000 ευρώ στον τομέα του τουρισμού ή από 30.000 έως 400.000 ευρώ στον τομέα του εμπορίου, της μεταποίησης και των υπηρεσιών.
Επένδυση και αποπληρωμή θα γίνουν μέσα σε δύο χρόνια. Στην τελική προκήρυξη όμως, μειώνεται από πέντε σε τρία χρόνια, η περίοδος μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης, κατά την οποία απαγορεύεται η αλλαγή δραστηριότητας ή χρήσης της επένδυσης. Για παράδειγμα δεν είναι επιτρεπτή η αλλαγή δραστηριότητας από ΚΑΔ Μεταποίησης σε ΚΑΔ Υπηρεσιών και το αντίστροφο.
Το σχέδιο της κυβέρνησης και του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Παπαθανάση αποβλέπει στην ενίσχυση της νέα επιχειρηματικότητας, για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας προκειμένου νέες και νέοι να βρουν δουλειά, ή να επιστρέψουν στην Ελλάδα αν έχουν φύγει στο εξωτερικό.
Τα προγράμματα αναμένεται έτσι να γίνουν ανάρπαστα. Εν συγκρίσει με το παρελθόν όμως, θα διαθέτουν αυξημένη διαφάνεια και δικλείδες ασφαλείας για την τελική επιλογή των δικαιούχων. Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με συγκριτική αξιολόγηση, βάσει βαθμολογίας επί συγκεκριμένων κριτηρίων. Δεν θα επαναληφθεί έτσι το «όποιος προλάβει-πρόλαβε» να κάνει πρώτος αίτηση, πριν εξαντληθούν τα κονδύλια. Και θα ισχύσει ένα διαφοροποιημένο σύστημα εντάξεων που θα δίνει αυξημένη διαφάνεια και δυνατότητα «αυτοβαθμολόγησης» στους υποψηφίους, προκειμένου να γνωρίζουν τις πιθανότητες επιτυχίας της αίτησής τους πριν καλά-καλά τελειώσουν την αίτηση, ώστε να μη μένουν τελικά «στα κρύα του λουτρού» αφού μπουν σε τόσα έξοδα, κινήσεις και διαδικασίες για την υλοποίηση του στόχου τους.