Με 163 θετικές ψήφους από την ΝΔ και την Ελληνική Λϋση εγκρίθηκε η αλλαγή του εκλογικού συστήματος από την Ολομέλεια της Βουλής και την ακύρωση της απλής αναλογικής και την επαναφορά του μπόνους προς το πρώτο κόμμα.
Ωστόσο, προωθούμενες διατάξεις δεν πέρασαν τον συνταγματικό πήχη των 200 θετικών ψήφων για την άμεση εφαρμογή τους που σημαίνει ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική και οι μεθεπόμενες με το σύστημα της ενισχυμένης.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών το πρώτο κόμμα θα πριμοδοτείται με 20 έδρες εάν φθάνει στο 25% και με μια επιπλέον έδρα για κάθε 0,5% άνω του ορίου εισαγωγής στην πριμοδότηση.
Πάντως, η διήμερη συζήτηση του εκλογικού νομοσχεδίου πυροδότησε από την αντιπολίτευση και μια έντονη σεναριολογία περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ακολούθως η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση έφερε τώρα το εκλογικό νομοσχέδιο γιατί επιθυμεί να πάει σύντομα στις κάλπες, να κάψει με τον τρόπο αυτό την απλή αναλογική και να πετύχει την επιμήκυνση της παραμονής του στην εξουσία.
Απο την πλευρά ωστόσο της κυβέρνησης οι κ.κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και Τάκης Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισαν ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και υποστήριξαν ότι η σεναριολογία φανερώνει το στρατηγικό αδιέξοδο και τον φόβο της αντιπολίτευσης για τις κάλπες.
Ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την ανησυχία πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει ενδεχομένως και εντός του 2020 σε εθνικές εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική και πιθανότατα δεν θα οδηγήσουν σε σχηματισμό κυβέρνησης με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί σε δεύτερη αναμέτρηση που θα γίνει με το σύστημα της πριμοδότησης του πρώτου κόμματος.
Την συγκεκριμένη εκτίμηση ανέφερε και ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής λέγοντας “Πιστεύω ότι έχετε τη στοιχειώδη επίγνωση να καταλαβαίνετε ότι αυτό (σ.σ. να κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές) δεν έχει ούτε μια πιθανότητα να συμβεί αν η επόμενη φορά είναι στο τέλος της θητείας σας.
Γιατί καταλαβαίνετε ότι είναι εύκολο να κοροϊδέψει κανείς πολλούς για λίγο χρονικό διάστημα λίγους για μεγαλύτερο, αλλά όλους για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι απίθανο, όση στήριξη και αν έχετε από τα ΜΜΕ. Για αυτό και αλλάζετε τον εκλογικό νόμο στην αρχή, ώστε να πάτε σύντομα σε μια εκλογική αναμέτρηση”.
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε δε ότι πιθανός εκλογικός αιφνιδιασμός με στόχο να “καεί” η απλή αναλογική ενδεχομένως να λειτουργήσει ως “παγίδα” για την σημερινή κυβέρνηση αναφέροντας “να μην είστε καθόλου σίγουροι ότι από αυτούς τους συσχετισμούς δύναμης δε θα προκύψει κυβερνητική λύση”.
Σε άλλο σημείο δε απηύθυνε κάλεσμα σε δυνάμεις που θα μπορούσα να συνεργαστούν μετεκλογικά για να “παραμερίσουν” όπως είπε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, κοιτώντας επι της ουσίας προς το Κίνημα Αλλαγής, το ΜεΡΑ25 και το ΚΚΕ.
Φ. Γεννηματά: “Να είστε προσεκτικοί”
Το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες επιχειρεί να ξορκίσει η αντιπολίτευση καθώς μετά τον Αλέξη Τσίπρα και η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση απεργάζεται εκλογικά σχέδια για να επιμηκύνει το βίο της.
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το εκλογικό νομοσχέδιο ανέφερε “Ο κ. Μητσοτάκης με αυτή την επιλογή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Πιθανά νομίζει ότι με πρόωρες διπλές εκλογές θα επιμηκύνει την κυβερνητική του πορεία.
Μπορεί όμως να εξελιχθεί στην δική του πρόωρη αυταπάτη. Τα σενάρια αυτά φαίνεται ότι ξεκινούν απο την κυβέρνηση. Βιάζονται έχουν αγωνία να μην καταλάβει ο λαός ότι ναι μεν έφυγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν βρήκε το επιθυμητό στην κυβέρνηση της ΝΔ. Η κοινωνία εξακολουθεί να έχει δύσκολη καθημερινότητα.
Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες θεσμικά παιχνίδια διπλών εκλογών είναι ένδειξη αγωνίας και φόβου για το μέλλον. Εμείς δεν φοβόμαστε τον λαό.
Στις επόμενες εκλογές ο λαός θα αναζητήσει μια πραγματικά εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης” ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε “Να είστε προσεκτικοί το επόμενο διάστημα. Και τις 2 φορές που φέρατε αντίστοιχες ρυθμίσεις η ΝΔ έχασε τις εκλογές”.