Αποφυλακίζεται λόγω προβλημάτων ψυχικής υγείας και κρίσεων επιληψίας που συγκροτούν αναπηρία άνω του 67%, ο επιχειρηματίας Άρης Φλώρος ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης 21 ετών για το οικονομικό σκάνδαλο υπεξαίρεσης Energa - Hellas Power.
Μετά τον σάλο, που προκάλεσε η αποφυλάκιση του Φλώρου, παρενέβη ο Άρειος Πάγος

Λίγο μετά την υπό όρους αποφυλάκισή του για την υπόθεση της Energa – Hellas Power, ένα οικονομικό σκάνδαλο που συνδέθηκε με υπεξαίρεση 256 εκατ. ευρώ και για το οποίο καταδικάσθηκε σε 21 χρόνια κάθειρξη, ο Αριστείδης Φλώρος επανέρχεται στο προσκήνιο και με ανακοίνωση που εξέδωσε μέμφεται όσους άσκησαν κριτική στην αποφυλάκισή του έπειτα από 18 μήνες παραμονής στη φυλακή.

Ο Αρ. Φλώρος που αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας (ψυχιατρικά προβλήματα αλλά και κρίσεις επιληψίας) με ποσοστό αναπηρίας 67%, απειλεί ότι θα ζητήσει μείωση της ποινής του για προσβολή του τεκμηρίου αθωότητάς του! Επικαλείται δε την οδηγία 2015/343 την οποία προτίθεται να ενσωματώσει στο ελληνικό δίκαιο ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε.

Ο καταδικασθείς τον Φεβρουάριο του 2017 τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του  ότι «οι διατάξεις για την υφ’ όρον απόλυση για λόγους υγείας ισχύουν από ετών και ορίζουν την διαδικασία επίσημης διάγνωσης και αξιολόγησης των προβλημάτων υγείας των κρατουμένων που πάσχουν.

Η απόλυσή του με όρους αποφασίστηκε από το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο κατ’ εφαρμογήν των σχετικών διατάξεων του νόμου (άρθρο 110 Α ΠΚ), αφού εξέτισε τον απαιτούμενο χρόνο σε σχέση με την ποινή που του επέβαλε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ενώ η έφεση που έχει ασκήσει δεν έχει ακόμη εκδικαστεί».

Ερώτηση

Κατεπείγουσα ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος αναφορικά με την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου.

Στην ερώτηση του ο Νίκος Νικολόπουλος επισημαίνει ότι:

«Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το σκάνδαλο, με την σύλληψη των χλιδάτων εκπροσώπων της ENERGA Φλώρου και Μηλιώνη, των ανθρώπων, όπως η Δικαιοσύνη σε πρώτο βαθμό αποφάνθηκε, που καταχράστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ δημοσίου χρήματος υπό την ανοχή των τότε Κυβερνήσεων, κατέγραψα μέσω του Κοινοβουλευτικού ελέγχου όλα τα παράδοξα που διαπίστωσα και τα οποία συνηγορούσαν σε ένα συμπέρασμα.

Το σκάνδαλο ENERGA έγινε γιατί οι καταχραστές του Δημοσίου χρήματος είχαν κάλυψη από την Πολιτεία σε κάθε τους παράνομη ενέργεια. Ήδη από το 2013 η Κοινωνία αναρωτιόταν πώς γίνεται εγκληματίες τέτοιου μεγέθους να αποφυλακίζονται πριν την δίκη τους με αστείους περιοριστικούς όρους».

Κατόπιν αυτών ο ανεξάρτητος βουλευτής υποβάλλει προς τον πρωθυπουργό και προς τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Να μας γνωρίσετε με ακρίβεια την απόφαση αποφυλάκισης του κ. Φλώρου, το σκεπτικό και το αιτιολογικό της και τους τυχόν περιοριστικούς όρους που αυτή περιλαμβάνει

  1. Να μας γνωρίσετε ποιο όργανο έλαβε την απόφαση αποφυλάκισης του κ. Φλώρου, με βάση ποιες διατάξεις και ποια πρόσωπα το συνιστούσαν αυτό
  2. Να μας γνωρίσετε ποιοι είναι οι νομικοί συμπαραστάτες του κ. Αριστείδη Φλώρου από την πρώτη ημέρα εμπλοκής του στις δικαστικές διαδικασίες της υπόθεσης ENERGA έως σήμερα, σε όλες τις διαδικασίες ενώπιον της Δικαιοσύνης
  3. Ειδικότερα ποιοι είναι οι δικηγόροι που τον εκπροσώπησαν στην πρόσφατη υπόθεση της αιτήσεως αποφυλάκισής του
  4. Να μας γνωρίσετε ακριβώς την διαδικασία που ακολουθήθηκε για να διαπιστωθεί η κατά 67% αναπηρία του κ. Φλώρου, πότε εξετάσθηκε, από ποιους γιατρούς, ποιες επιτροπές συνεδρίασαν και πότε για να εξετάσουν την υπόθεση, με ποια απόφαση ιατρικής επιτροπής εγκρίθηκε η αναπηρία του και με ποια ακριβώς αιτιολογία
  5. Να μας γνωρίσετε σε πόσες υποθέσεις έχουν απελευθερωθεί κρατούμενοι με αιτιολογία «λόγους υγείας» τα τελευταία 5 χρόνια
  6. Να μας γνωρίσετε εάν ο κ. Φλώρος (και κάθε άλλος εγκληματίας ανάλογων εγκληματικών πράξεων) έχει δικαίωμα να επιχειρήσει και πάλι, από την ώρα που έχει διαπιστωθεί ότι χρησιμοποίησε την εταιρεία του για να καταληστέψει το Δημόσιο και να εξαπατήσει τους πελάτες του σε βαθμό κακουργήματος. Πώς εξασφαλίζετε ως Πολιτεία ότι δεν θα επαναλάβει τα ίδια αδικήματα σε νέα επιχείρηση που θα ιδρύσει»;