οιΣτην ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αφού επεσήμανε την ιδιαίτερη ευσέβεια των Ιμβρίων προς το πρόσωπο της Παναγίας, αναφέρθηκε στα δύσκολα και τις δοκιμασίες που βίωσαν οι συμπατριώτες του Ίμβριοι. «Ο Ίμβριος Πατριάρχης αισθάνεται υπερήφανος για τους συμπατριώτες του, τους εν ειρήνη τελειωθέντας και τους περιλειπομένους, για τη συμβολή τους στη διαμόρφωση και τη διάσωση του χριστιανικού πολιτισμού της νήσου, επί μακρούς αιώνες, κάτω από δύσκολες κατά κανόνα συνθήκες» είπε ο κ. Βαρθολομαίος.
«Ποτέ η εξέλιξη των ανθρωπίνων πραγμάτων δεν είναι ειδυλλιακή, ποτέ δεν υπάρχει “αδάπανος ευλάβεια”. Ειδικότερα για τη γενεά των Ιμβρίων που εβίωσαν το 1964, “την πιο μαύρη χρονιά” στην ιστορία του νησιού μας και όσα ακολούθησαν, νοιώθουμε ιδιαίτερη αγάπη και εκτίμηση. Τιμούμε το σθένος, την υπομονή, την αντοχή και τις θυσίες εκείνων που έμειναν στην πατρίδα μας κατά τα πέτρινα εκείνα χρόνια. Το ξαναλέμε: Χάρη σε αυτούς υπάρχουν σήμερα τα χωριά μας, οι εκκλησίες μας, η παρουσία μας, η λαλιά μας» είπε σε συναισθηματικά έντονα φορτισμένο ύφος.
Συνεχίζοντας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι «κατανοούμε και εκτιμούμε αυτούς που έφυγαν άκοντες από την Ίμβρο για τα ξένα. Έδωσαν με επιτυχία τον αγώνα της επιβιώσεως, πρόκοψαν, χωρίς να λησμονήσουν την φιλτάτην πατρίδα. Πολλοί από αυτούς, μόλις άρχισαν να βελτιώνονται οι συνθήκες, ανακαίνισαν τα σπίτια τους, άρχισαν να επισκέπτονται το νησί με τα παιδιά τους».
Αναφερόμενης στο θαύμα που συντελέστηκε την τελευταία δεκαετία στην Ίμβρο, καθώς πολλά από τα ξενιτεμένα της παιδιά επέστρεψαν στο νησί τους και άρχισαν και επαναλειτούργησαν τα ελληνικά σχολεία σε όλες τις πατρίδες, ο Οικουμενικόις Πατριάρχης είπε: «Σήμερα, από αυτές τις δύο ομάδες συμπατριωτών προέρχονται εκείνοι που έχουν τα παιδιά τους στα σχολεία μας. Το μέλλον της “παιπαλοέσσας” Ίμβρου συνδέεται με αυτούς που διέσωσαν μέσα στην καρδιά τους την Ίμβρο ως βίωμα, αξία, πολιτισμό, πυξίδα, ως παρόν και μέλλον της ζωής τους».
Στη συνέχεια, ο κ. Βαρθολομαίος απευθύνθηκε στη νέα γενιά της ιδιαίτερης πατρίδας του: «Αδυνατούμε, όπως πάντοτε συμβαίνει, να ομιλήσουμε για την Ίμβρο και να μην αναφερθούμε στην Ιμβριακή νεολαία. Αγαπητοί νέοι και νέες, είναι προνόμιο να είσθε οι φορείς και οι συνεχιστές της μακράς πολιτισμικής και πνευματικής παραδόσεως της Ίμβρου μας, του «μικρού νησιού με την μεγάλη ιστορία. Προνόμιο, βέβαια, που εμπερικλείει και συνεπάγεται και υποχρεώσεις. Σε αυτές συγκαταλέγεται το χρέος για την οικείωση και διαφύλαξη του χριστιανικού πνεύματος της Ίμβρου. Επίσης, το χρέος να επισκέπτεσθε το νησί μας όσο συχνότερα μπορείτε. Και τρίτον, να ενδιαφερθείτε ενεργά για τα σχολεία μας. Η επανεκκίνηση της ομογενειακής παιδείας επέτυχε. Η συνέχιση όμως και οι θετικές προοπτικές για το μέλλον απαιτούν στράτευση, αφιέρωση, γνήσιο και έμπρακτο ενδιαφέρον και αγάπη. Τα σχολεία μας και τα μάτια σας! Τίποτε δεν μπορεί να ευδοκιμήσει στην ερατεινή πατρίδα μας χωρίς τη συμμετοχή και τη συμβολή σας, πολύ αγαπητοί μας νέοι, υπερήφανα Ιμβριωτόπουλα».
Τέλος, προέτρεψε τους απανταχού Ιμβρίους να συμμετάσχουν στο Πανιμβριακό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην Αθήνα: «Το συνέδριό μας θα αποτελέση ένα σημαντικό γεγονός στην πορεία των αγώνων για την παρουσία και το μέλλον μας στη μικρή μας πατρίδα. Επαινούμε τους οργανωτές, τους γενναιόδωρους και φιλογενείς χορηγούς, όλους όσοι κοπιάζουν για την προετοιμασία του Συνεδρίου και των άλλων συναφών εκδηλώσεων. Πρέπει να δώσουμε οι απανταχού Ίμβριοι μαζικό και ηχηρό παρών».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του και απευθυνόμενος προς τον ποιμενάρχη της νήσου, Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνει και εφέτος στα «Ίμβρίων Θεοτόκεια».
Μετά τη θεία λειτουργία έγινε η λιτάνευση της εικόνος της Παναγίας στους δρόμους του γραφικού χωριού και ακολούθησε το κέρασμα της παραδοσιακής ιμβριακής «κουρκούτας», η προετοιμασία της οποίας αρχίζει από το βράδυ της παραμονής με το βράσιμο επί ώρες του κρέατος σφαχτών και το πρωί με τον ζωμό μαγειρεύεται σε καζάνια μαζί με σιτάρι. Παράλληλα, γίνεται επίσκεψη στο νεκροταφείο, όπου οι συγγενείς προσφέρουν γλυκίσματα και άλλα κεράσματα. Πρόκειται για έθιμα που τα ίχνη τους χάνονται βαθειά στην ελληνική αρχαιότητα.
Στην πλατεία των Αγριδίων νέες και νέοι από την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος τραγούδησαν και χόρεψαν προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη και όλων των προσκυνητών.
Στην Ίμβρο για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρέθηκαν ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος, οι μητροπολίτες Μοσχονησίων κ. Κύριλλος και Μύρων κ. Χρυσόστομος, ο επίσκοπος Αντανίας κ. Θεόφιλος από την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, συνοδευόμενος από μοναχούς και μοναχές, οφφικιάλιοι του Οικουμενικού Θρόνου, εκπρόσωποι ιμβριώτικων σωματείων και πλήθος Ιμβρίων και επισκεπτών από την Κωνσταντινούπολη και το εξωτερικό.