Μάξιμος Σενετάκης

«Στην ουσία δεν θα έπρεπε να υπάρχει δίλημμα για τις εκλογές της 21ης Μαΐου» τονίζει ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κι εκ νέου υποψήφιος Μάξιμος Σενετάκης.

Ο κ. Σενετάκης αναφέρει ότι η «σύγκριση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα και το Νίκο Ανδρουλάκη είναι εξόφθαλμα θετική υπέρ του πρώτου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μακράν ο πιο σύγχρονος πολιτικός που διαθέτει η χώρα, με διεθνή ακτινοβολία κι αναγνώριση κι ίσως ο καλύτερος Πρωθυπουργός που είχε την τύχη να αναδείξει η Ελλάδα.

«Και λέω ίσως διότι ακόμα ο Κυριάκος έχει πάρα πολλά να προσφέρει» σημειώνει ο κ. Σενετάκης χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σενετάκης διευκρινίζει ότι από την πρώτη στιγμή τάχθηκε απερίφραστα στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλώντας «δικαιωμένος που εξαρχής πίστεψα στην αξία του» ενώ τονίζει ότι το άνοιγμα του σημερινού Πρωθυπουργού στον κεντρώο χώρο επιβεβαιώθηκε ουσιαστικά με την εκλογή του το 2019.

«Η Νέα Δημοκρατία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη συγκροτεί το πλέον προοδευτικό και εκσυγχρονιστικό μέτωπο στην χώρα» υποστηρίζει για να προσθέσει ότι το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι η περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων που θέλουν την Ελλάδα ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΕΕ και πόλο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ερ.: Κύριε Σενετάκη, το προεκλογικό σας βίντεο επικεντρώνεται στην επιλογή σας να αφήσετε τα εργοτάξια και να βρεθείτε στα έδρανα του κοινοβουλίου στηρίζοντας την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Απ.: Ήταν πράγματι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για ένα νέο βουλευτή. Τολμώ να πω πως η είσοδος μου στην πολιτική δεν έγινε και υπό τις ιδανικότερες συνθήκες. Σας θυμίζω ότι τότε υπήρχε ένα συλλογικό κλίμα απαξίωσης του πολιτικού συστήματος το οποίο χρεωνόταν συλλήβδην την χρεοκοπία της χώρας και την πιο βίαιη απώλεια εισοδημάτων σε καιρό ειρήνης. Ο κόσμος δεν μπορούσε να κατανοήσει ακριβώς τι είχε συμβεί και με την παρότρυνση μιας ετερόκλητης συμμαχίας λαϊκιστών αναζητούσε κάπου να φορτώσει την ευθύνη.

Εκ πρώτης όψεως ήταν η πιο ακατάλληλη στιγμή για ένα νέο να δοκιμαστεί στον στίβο της πολιτικής. Σε μένα όμως, όλο αυτό το κλίμα επέδρασε διαμετρικά αντίθετα. Πίστεψα πως ακριβώς σε τέτοιες συνθήκες είναι που οι νέοι άνθρωποι οφείλουν να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης, αν θέλουν να συμβάλουν στο να αλλάξει κάτι…

Ερ.: Πιστεύετε ότι καταφέρατε να συμβάλετε σε αυτήν την αλλαγή;

Απ.: Η μάχη για την πραγματική αλλαγή δεν σταματά ποτέ! Τότε δώσαμε την μάχη απέναντι στο παράλογο. Ήταν μια μάχη για την λογική απέναντι στις πάνω και τις κάτω πλατείες του μίσους, του διχασμού και του λαϊκισμού. Τη δώσαμε με μετριοπάθεια, κατανόηση, συνεννόηση, συναίνεση. Βασικός μας αντίπαλος ήταν πολύπλοκα διεθνή προβλήματα (η Ελλάδα ήταν θύμα μιας πρωτόγνωρης χρηματοπιστωτικής κρίσης) και οι διαχρονικές ελληνικές παθογένειες (που όξυναν περαιτέρω τις επιπτώσεις της κρίσης). Ευτυχώς, σε ένα μέρος του πολιτικού συστήματος επικράτησε σωφροσύνη.

Δυο κόμματα παραδοσιακοί αντίπαλοι συνεργάστηκαν για να διασωθεί η χώρα. Με την συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου υπήρξε τομή στο πολιτικό σύστημα. Διαχώρισε τις προοδευτικές και εκσυγχρονιστικές δυνάμεις από τις συντηρητικές και αναχρονιστικές, πέρα από τους παλιούς ιδεολογικούς διαχωρισμούς. Ο διαχωρισμός έγινε ευδιάκριτος στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015. Εκεί φάνηκε ποιες δυνάμεις θέλουν και πιστεύουν ότι μπορούμε να γίνουμε Ευρώπη. Δυστυχώς αυτός ο διαχωρισμός ισχύει μέχρι και σήμερα. Για αυτό και η κάλπη της 21ης Μαΐου αποκτά και δημοψηφισματικό χαρακτήρα.

Ερ.: Υπονοείτε δηλαδή ότι η μάχη αυτή δεν κερδήθηκε ακόμα;

Απ.: Δυστυχώς, δεν έχουμε καταφέρει να ηττηθούν κατά κράτος. Η ετερόκλητη συμμαχία των λαϊκιστών διατηρείται ακόμα και εμπλουτίζεται με νέες δυνάμεις και πρόσωπα. Αυτή την ώρα μάλιστα δίνει την ύστατη μάχη της. Συνενώνεται κάτω από ένα κοινό και μοναδικό αίτημα: Να πέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης! Δεν έχει καμία ιδεολογική αναφορά, ούτε συγκροτεί κάποια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Ερ.: Θεωρείτε πως αυτός είναι ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί άνοιγμα στους φίλους του του ΠΑΣΟΚ;

Απ.: Θα μπορούσα να δεχθώ τη φράση “άνοιγμα” αν μιλούσαμε για κάτι καινούργιο. Το άνοιγμα του σημερινού Πρωθυπουργού στο κεντρώο χώρο επιβεβαιώθηκε ουσιαστικά, όχι ρητορικά, με την εκλογή του το 2019, όταν αξιοποίησε σε θέσεις ευθύνης, στελέχη που προέρχονται από το χώρο του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ. Έτσι, με την συνεπή πολιτική στάση του κατάφερε σήμερα η ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκροτεί το πλέον προοδευτικό και εκσυγχρονιστικό μέτωπο στην χώρα. Αυτός ήταν και ο λόγος που εξαρχής στάθηκα χωρίς ενδοιασμούς στο πλευρό του. Και σήμερα αισθάνομαι δικαιωμένος που πίστεψα στην αξία του και στο όραμά του για την Ελλάδα.

Ερ.: Αν ισχύει αυτό που λέτε, ποιος είναι ο λόγος που ο Πρωθυπουργός απευθύνεται στους φίλους του ΠΑΣΟΚ;

Απ.: Ουσιαστικά, αυτό που επιχειρεί να κάνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να αφυπνίσει εκείνους που το 2019 αντιμετώπισαν με επιφυλακτικότητα τις προθέσεις του και δεν τον ψήφισαν, για το πραγματικό διακύβευμα της σημερινής κάλπης. Και αυτό είναι συγκεκριμένο. Συνεχίζουμε μπροστά, σταθερά, τολμηρά τον εκσυγχρονισμό της χώρας ή επιτρέπουμε στις δυνάμεις του αναχρονισμού να την γυρίσουν πίσω. Δίνουμε προοπτική στη λογική ή χώρο στο παράλογο; Είναι ένα κάλεσμα συστράτευσης και συνένωσης των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας με τη ΝΔ, την μοναδική πολιτική που εγγυάται την πρόοδό της.

Ερ.: Λέτε λοιπόν ουσιαστικά ότι το στοίχημα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να προσεταιριστεί ένας μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που το 2019 ήταν επιφυλακτικοί απέναντι του;

Απ.: Το στοίχημα είναι η περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων που θέλουν την Ελλάδα ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΕΕ, πόλο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Θεωρώ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διέψευσε τις προσδοκίες της Κεντροδεξιάς παράταξης. Αντίθετα, την υπηρέτησε με συνέπεια τα τέσσερα χρόνια που κυβέρνησε. Για αυτό επαναλαμβάνει διαρκώς πως ό,τι είπε, το έκανε. Για αυτό και ζητά να συγκριθεί, όχι να συγκρουστεί. Η συνέπεια λόγων και πράξεων είναι που σφυρηλατεί μια σχέση εμπιστοσύνης. Συνεπώς, όσοι το 2019 μπορεί να είχαν λόγους να είναι επιφυλακτικοί, σήμερα δεν έχουν.

Ερ.: Δεν νομίζετε ότι η διείσδυση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον κεντρώο χώρο και πιο συγκεκριμένα η επίδραση του στο «εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ», είχε ως αποτέλεσμα την αποξένωση της ΝΔ από τους παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους της ή ακόμα και τους ακραιφνείς φιλελεύθερους;

Απ.: Δεν συμφωνώ με τον όρο αποξένωση. Θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω ως επίπλαστη δυσαρέσκεια, αλλά επουδενί αποξένωση. Αυτή όμως δεν οφείλεται στην απομάκρυνση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Κεντροδεξιάς παράταξης που πάντα εκπροσωπούσε η ΝΔ. Αυτό οφείλεται στη συστηματική προσπάθεια όσων έχουν συμφέρον να διασπάσουν την Κεντροδεξιά παράταξη, να διαστρεβλώσουν το ουσιαστικό περιεχόμενο των κυβερνητικών επιλογών. Και οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί απέναντι τους, ώστε να μην μετατρέψουν μια επιφανειακή δυσαρέσκεια σε μόνιμη αποξένωση. Οφείλουμε να αποκαλύπτουμε τη δημαγωγία και να απαντάμε στην συστηματική παραπληροφόρηση.

Ερ.: Σε ποιες περιπτώσεις θεωρείτε ότι υπήρξε μια τέτοια προσπάθεια;

Απ.: Καταρχάς την περίοδο της πανδημίας επιχείρησαν να διεγείρουν το αγνό θρησκευτικό συναίσθημα παραποιώντας το διδάγματα της ορθόδοξης Πίστης για να τα διαχωρίσουν με τα επιτεύγματα της Επιστήμης. Ουδέν παραπλανητικότερο. Η Ορθόδοξη Χριστιανική διδασκαλία δεν είναι δογματική. Είναι φύσει προοδευτική. Είναι συστατικό του Διαφωτισμού και κινητήριος δύναμη εξέλιξης των δυτικών κοινωνιών. Πώς θα μπορούσε να εναντιωθεί στην Επιστήμη; Νομίζω έγκυρα και έγκαιρα το αποσαφήνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Μια άλλη απόπειρα προήλθε από τους δήθεν υπερπατριώτες που συστηματικά επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την εύλογη ανασφάλεια των Ελλήνων έναντι του αναθεωρητικού γείτονα για να καταδείξουν δήθεν υποχωρητικότητα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ουδέν ψευδέστερο και ατεκμηρίωτο. Πότε ήταν πιο ισχυρή διπλωματικά και στρατιωτικά η χώρα; Το 2019 ή σήμερα; Σε τι ακριβώς εντοπίζεται υποχωρητικότητα; Στον Έβρο το χειμώνα του 2020; Στο Αιγαίο το 2020; Στις συμμαχίες με  ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτο; Ή στην προμήθεια υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων;

Συνεπώς, η διείσδυση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον μεσαίο χώρο διευρύνει τη βάση επιρροής της ΝΔ, χωρίς να ακυρώνει το λαϊκό της χαρακτήρα. Για αυτό και στις εκλογές της 21ης Μαΐου καλούμε παραδοσιακούς και προοδευτικούς ψηφοφόρους να συστρατευτούν στη συγκρότηση ενός ισχυρού εκσυγχρονιστικού, μεταρρυθμιστικού μετώπου που θα φέρει την ουσιαστική αλλαγή στην χώρα, καθιστώντας την εξωστρεφή, παραγωγική, ανταγωνιστική, δημοκρατική, μη φοβική απέναντι στις προκλήσεις της νέας εποχής!

Ερ.: Συνεπώς, από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει τον εκσυγχρονισμό και ο Αλέξης Τσίπρας τον λαϊκισμό το δίλημμα των εκλογών είναι Κυριάκος Μητσοτάκης ή Αλέξης Τσίπρας;

Απ.: Στην ουσία δεν θα έπρεπε να υπάρχει δίλημμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Διότι, πέραν των όσων είπαμε παραπάνω και στο τι εκφράζει ο καθένας υπάρχει και μια άλλη αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Η σύγκριση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα και το Νίκο Ανδρουλάκη είναι εξόφθαλμα θετική υπέρ του πρώτου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μακράν ο πιο σύγχρονος πολιτικός που διαθέτει η χώρα, με διεθνή ακτινοβολία και αναγνώριση και ίσως ο καλύτερος Πρωθυπουργός που είχε την τύχη να αναδείξει η Ελλάδα. Και λέω ίσως διότι ακόμα ο Κυριάκος έχει πάρα πολλά να προσφέρει για να κριθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος.  Για αυτό και καλώ τους συμπολίτες μου να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του ίδιου και όσων εξαρχής πιστέψαμε στην αξία του, συμμεριζόμαστε και εκφράζουμε το όραμα του.

Ερ.: Το λέτε αυτό συμπεριλαμβάνοντας και τον εαυτό σας;

Απ.: Προφανώς! Συμπεριλαμβάνοντας και εμένα…