Και το 2019 ο… πονοκέφαλος των διαρρήξεων δεν είχε αναλγητικό. Οι σπείρες και οι μεμονωμένοι «ποντικοί» αλώνισαν σε όλο τον νομό, βρίσκοντας μάλιστα ως σύμμαχό τους το νέο νομοθετικό πλαίσιο που δίνει χώρο για μεγαλύτερη δράση. Από τις εκατοντάδες περιπτώσεις που έγιναν – στα περίπου ίδια επίπεδα με το 2018- προέκυψαν συμπεράσματα για το ποιοι είναι οι δράστες, που επιλέγουν να «χτυπούν», πότε και πώς.
Οι διαρρήξεις σε σπίτια αποτέλεσαν και πέρυσι το μεγαλύτερο στοίχημα για τις Αρχές, ο οποίες παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έγιναν δεν κατάφεραν να κερδίσουν στον «πόλεμο» με τους κακοποιούς. Μπόρεσαν ωστόσο να επιβεβαιώσουν αυτό που ήξεραν. Ότι δηλαδή οι δράστες είναι τις περισσότερες φορές οι συνήθεις ύποπτοι που είτε μένουν μόνιμα στο νησί είτε το επισκέπτονται για να κλέψουν και να φύγουν γεμάτοι «λάφυρα».
Από το ρεπορτάζ της «Π» προκύπτει ότι συγκεκριμένες περιοχές είχαν την τιμητική τους, ότι συγκεκριμένα σπίτια αποτέλεσαν «στόχους», αλλά και ότι αν και παθόντες πολλοί Ηρακλειώτες δεν έβαλαν μυαλό, αφήνοντας σε πολλές περιπτώσεις τα σπίτια τους αφύλακτα.
«Δεν επιλέγουν τυχαία»
Αυτό που προκύπτει από τις περιπτώσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι τοπικές Αρχές είναι ότι τα σπίτια που επιλέγονται πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτών πρόκειται για σπίτια ισόγεια ή πρώτου ορόφου. «Έχουμε αρκετές περιπτώσεις που οι διαρρήξεις έγιναν σε ορόφους, ακόμα και σε ρετιρέ, όμως είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με ισόγεια διαμερίσματα και κατοικίες» αναφέρει αστυνομική πηγή. Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι αστυνομικοί διαπιστώνουν ότι οι διαρρήκτες «σκανάρουν» την περιοχή πριν χτυπήσουν. «Έχουμε υλικό από κάμερες που μας δείχνει ότι έχουν προηγηθεί πολλές επισκέψεις των δραστών πριν αναλάβουν δράση. Έχουμε περιστατικά που φαίνεται ότι υπήρχαν συγκεκριμένα αυτοκίνητα- κυρίως ενοικιαζόμενα- τα οποία για μέρες περνούσαν χωρίς λόγο από την περιοχή και από τα σπίτια που «έβαζαν στο μάτι». Πολλές εξιχνιάσεις βασίστηκαν στο υλικό από τις κάμερες και από τα αυτοκίνητα που κατέγραψαν»
Γνωρίζουν τους ενοίκους οι διαρρήκτες; Ρωτήσαμε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. «Όχι, αυτό που κυρίως τους ενδιαφέρει είναι η εύκολη πρόσβαση. Εάν διαπιστώσουν ότι ένα σπίτι αποτελεί εύκολο στόχο, γιατί για παράδειγμα είναι ισόγειο ή πρώτου ορόφου, βλέπουν στη συνέχεια τα συστήματα ασφαλείας εάν υπάρχουν. Επίσης, εάν υπάρχει πρόσβαση στο εσωτερικό του από την πίσω πλευρά ή από τα πλαϊνά. Ποτέ όμως δεν πάνε – κυρίως οι συμμορίες και όχι οι μοναχικοί δράστες- χωρίς σχέδιο. Αυτό το εξασφαλίζουν αφού εξετάσουν για λίγες ημέρες το χώρο, ώστε να είναι σίγουροι»
Μαρκαρισμένα σπίτια
Ένα ακόμη στοιχείο που προέκυψε τους προηγούμενους μήνες είναι ότι σπίτια που λεηλατήθηκαν, είχαν … «μαρκαριστεί». «Κοντά στις οικίες οι ιδιοκτήτες αλλά κι εμείς είχαμε δει κάποια σημάδια. Για παράδειγμα υπήρξε περίπτωση που δίπλα στο κουδούνι είχαν γράψει με στυλό «οκ» ή «ν». Τέτοια περιστατικά ήταν λιγοστά, αλλά υπαρκτά» τόνισε στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα
Οι διαρρήξεις της περασμένης χρονιάς ήταν εκατοντάδες και σε αυτές συγκαταλέγονται εκείνες που έγιναν σε οχήματα, σε αποθήκες, καταστήματα και σπίτια. Τόσο στην ενδοχώρα όσο και στην πόλη τα περιστατικά είναι πολλά. Όμως, στην πόλη αυτό που βλέπουν οι αστυνομικοί είναι ότι συγκεκριμένες περιοχές τραβούν την προσοχή των διαρρηκτών. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουμε σε Θέρισο, Μασταμπά και Μεσαμπελιές» σχολιάζει αστυνομικός και προσθετει μετά από σχετική ερώτηση ότι «οι περιπολίες δεν μπορούν να γίνουν σε καθημερινή βάση εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα, για τον απλό λόγο ότι τα χτυπήματα δεν είναι σε συγκεκριμένες μέρες. «Ούτε μπορούμε να σταματήσουμε για έλεγχο ένα ύποπτο όχημα που έχει περάσει και το ξέρουμε από μια περιοχή χωρίς να έχει λόγο»
Οι ίδιοι και οι ίδιοι
Οι δράστες είναι γνωστοί και έχουν αποθρασυνθεί, λένε αστυνομικοί που όταν φτάσουν σε μια εξιχνίαση πέφτουν πάνω σε γνώριμα πρόσωπα. «Το 70% των δραστών που έχει προκύψει η εμπλοκή τους είναι γνωστά άτομα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι είναι Ρομά. Υπάρχουν και άλλες κατηγορίες, όπως τοξικομανείς, Έλληνες και αλλοδαποί. Όμως τελευταία παρατηρήσαμε ότι υπάρχουν άτομα που ήρθαν στην Κρήτη για λίγες ημέρες για να κλέψουν και στη συνέχεια έφυγαν. Όταν ανακαλύψαμε την ταυτότητά τους, είδαμε ότι πρόκειται για άτομα που μένουν σε περιοχές της Αττικής όπως τα Λιόσια και το Μενίδι»
Στο ερώτημα εάν υπάρχει τρόπος για να προστατευθούν οι περιουσίες, και οι ίδιοι οι αστυνομικοί λένε ότι ασφάλεια 100% δεν υπάρχει. «Για να πει κάποιος ότι μπορεί να προστατεύσει την περιουσία του, δυστυχώς, θα πρέπει να διαθέσει χρήματα. Να βάλει συναγερμό, κάμερες, ανιχνευτές τύπου κουρτίνας ή δέσμης για εξωτερικούς χώρους, κιγκλιδώματα στα παράθυρα κοκ.