Ο Μανόλης Χαιρέτης τονίζει ότι το Ηράκλειο χρειάζεται μια νέα αναπτυξιακή προοπτική
Ο Μανόλης Χαιρέτης τονίζει ότι το Ηράκλειο χρειάζεται μια νέα αναπτυξιακή προοπτική

«Θα δουλέψουμε για να κερδίσει το Ηράκλειο τις ευκαιρίες που χάθηκαν» δήλωσε στην «Π» ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, με την παράταξη «Δικαίωμα στην Πόλη», Μανόλης Χαιρέτης. Στόχος της παράταξης, πρόσθεσε, είναι να δημιουργήσουμε μια νέα αναπτυξιακή προοπτική.

Σχεδόν εννιά χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο, γνωρίζει τα προβλήματα του δήμου και χαρακτηρίζει δραματική την υποστελέχωση των υπηρεσιών, όπου η νέα δημοτική αρχή πρέπει να ενσκήψει και να βρει οριστική λύση με το προσωπικό. Όσο γι’ αυτό που τον ώθησε στην παράταξη Καλοκαιρινού, είναι, όπως είπε, η κοινή λογική.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Ερώτηση: Κλείνετε τα 9 χρόνια στην Αυτοδιοίκηση, καθώς εκλέγεστε από το 2014. Πόσο εφικτό είναι να τα κάνετε 14, αφού και η επόμενη θητεία θα είναι πενταετής;

Aπάντηση: «Είναι αλήθεια ότι και εγώ δεν έχω συνειδητοποιήσει πώς πέρασαν αυτά τα χρόνια. Έτσι όμως, δεν γίνεται πάντα όταν αυτό που κάνουμε είναι τόσο δημιουργικό, όταν καθημερινά κάνουμε κατάθεση ψυχής; Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που ζητώ από τους συμπολίτες μου να μου δώσουν με την ψήφο τους νέα εντολή στις δημοτικές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου. Είναι η αγάπη για την πόλη μας και για τους ανθρώπους της.

Για την πόλη που ζούμε, για την πόλη που μεγαλώνουν τα παιδιά μας. Και όπως καταλαβαίνετε, για τον ίδιο ακριβώς λόγο δεν μπορούσα να εγκαταλείψω την πόλη που αγαπώ τόσο πολύ. Είναι τόσα πολλά αυτά που έχουμε ακόμη να κάνουμε στο Ηράκλειο.

Με λογισμό και με όνειρο, όπως έλεγε και ο ποιητής, θα δουλέψουμε για να κερδίσει το Ηράκλειο τις ευκαιρίες που χάθηκαν. Νομίζω ότι τίμησα την εμπιστοσύνη των Ηρακλειωτών αυτά τα χρόνια. Τώρα, τους ζητώ την  ανανέωση της εμπιστοσύνης τους για να υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας. Να δουλέψουμε για το Ηράκλειο που ονειρευόμαστε, για το Ηράκλειο που αξίζουμε».

Eρ.: Τί έχει να δώσει επιπλέον στο Ηράκλειο ο Μανόλης Χαιρέτης, που στο παρελθόν διετέλεσε αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΗ και εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα καταστημάτων, λαϊκών αγορών και εμπορίου;

Απ: «Επιτρέψτε μου να σας απαντήσω σε πρώτο ενικό. Όπως και πριν έτσι και τώρα θα υπηρετήσω, εφόσον εκλεγώ, τους Ηρακλειώτες σε κάθε γειτονιά και σε κάθε χωριό.

Θα προσπαθήσω να τηρήσω τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας. Ένα τεκμηριωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για το πως να χτίσουμε αλλά και να δημιουργήσουμε μια νέα αναπτυξιακή προοπτική.

Επηρεάζοντας τη φυσιογνωμία ολόκληρης της πόλης αλλά και την καθημερινότητα κάθε Ηρακλειώτη. Ένα πρόγραμμα που το γέννησε η δουλειά στις γειτονιές, η διαβούλευση μας με τους δημότες, η εμπειρία από τα σωστά και τα λάθη και το συγκρότησε μια ευρεία ομάδα ειδικών κι επιστημόνων σε συνεργασία με φορείς της πόλης και την κοινωνία των πολιτών. Ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο, το οποίο έχει  συγκροτηθεί με βάση τις αστοχίες του παρελθόντος και με βάση τις ανάγκες του μέλλοντος».

Ερ.: Πώς μπορεί να συμβάλει ο Δήμος Ηρακλείου στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στην τόνωση της αγοράς και κατ’ επέκταση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Απ.: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί, ούτε πρέπει να μείνει απλός παρατηρητής των αλλαγών. Όπως επίσης, δεν πρέπει να γίνει μέρος του προβλήματος, αλλά οφείλει να γίνει μέρος της λύσης του.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να συμβάλει στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας και στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, μέσω της πολλαπλής στήριξης της επιχειρηματικότητας και των ιδιωτικών επενδύσεων.

Τα ερωτήματα για το Δήμο Ηρακλείου παραμένουν αναπάντητα.

Πόσο οι Δήμοι διευκολύνουν τους επενδυτές, μικρούς και μεγάλους, να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους;

Πόσο φιλικές είναι οι υπηρεσίες μας σε αυτούς, πόσο εξυπηρετικές και σαφείς είναι στο τί ζητάνε;

Πόσο εύκολο είναι το νομικό πλαίσιο σε σχέση με τις χρήσεις γης και πόσο το θεσμικό πλαίσιο μας επιτρέπει να τελειώνουμε τις αδειοδοτήσεις από τα αντίστοιχα τμήματα εμπορίου που έχουν περιέλθει σε εμάς.

Πόσο μπορούμε να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα;

Μπορούμε να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών μας; Μπορούμε να οργανώσουμε τις μικρές επιχειρήσεις των περιοχών μας;

Στο δικό μου μυαλό για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, έχουμε υποχρέωση να κινηθούμε γρήγορα και να ιεραρχήσουμε προτεραιότητες.

Τακτοποίηση -επιτέλους- μεγάλων πολεοδομικών ζητημάτων που αφορούν σε χρήσεις γης, στις ζώνες οικιστικού ελέγχου, στα τοπικά χωρικά και άλλα σχέδια που λιμνάζουν εδώ και χρόνια σε πολεοδομικά γραφεία Δήμων και υπουργείων.

Δημιουργία ενός ιδιαίτερα ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις με συνεχείς προσπάθειες προσέλκυσης και άλλων επιχειρήσεων.

Ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των προς αξιοποίηση φυσικών πόρων προκειμένου να προσελκυσθούν ιδιωτικές επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και νέα εισοδήματα.

Πολιτικές για την ενίσχυση των καινοτομιών και των τεχνολογιών σε τοπικό επίπεδο, ώστε αυτές να αξιοποιηθούν από τις επιχειρήσεις και να προσελκυσθούν ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να γίνει η «γέφυρα» και ο «κύριος πόλος» για την προσέλκυση και διευκόλυνση της πραγματοποίησης ιδιωτικών επενδύσεων, δίνοντας έμφαση στην υποστήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Αυτές είναι οι πολιτικές που μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει το Ηράκλειο για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας».

Ερ.: Επαγγελματικά ασχολείστε και με τη διαχείριση προσωπικού. Στο Δήμο Ηρακλείου υπάρχουν ελλείψεις, υποστελέχωση, μαζικές συνταξιοδοτήσεις και στρεβλώσεις από το παρελθόν. Πιστεύετε ότι υπάρχει μαγική συνταγή για την εξάλειψη του προβλήματος;

Απ.: «Χρειαζόμαστε ισχυρούς Δήμους και μια ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση.  Κι αυτό δεν γίνεται με προσωρινές, πρόσκαιρες διευθετήσεις. Ούτε γίνεται με συμβιβασμούς. Απαιτούνται τολμη-

ρές αλλαγές, απαιτούνται ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αν θέλουμε να πετύχουμε το στόχο μας και να γυρίσουμε το κράτος ανάποδα.

Έχουμε φτάσει σε ένα δραματικό σημείο. Η υποστελέχωση είναι μια πραγματική μάστιγα στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση. Χρειαζόμαστε συγκεκριμένες κινήσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν άμεσα. Να δοθεί η ελευθερία στους Δήμους, βάσει των οικονομικών τους δυνατοτήτων και να προχωράνε σε στοχευμένες προσλήψεις. Είναι σημαντική η αλλαγή η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να προχωράμε πιο γρήγορα στις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.

Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.  Πρέπει να ενισχύσουμε το ίδιο μας το προσωπικό. Ο Δήμος Ηρακλείου, «αιμορραγεί» σε ανθρώπινο δυναμικό. Με τις δίμηνες συμβάσεις το πρόβλημα δε λύνεται. Αντίθετα δημιουργεί αρρυθμίες και «σύννεφα» σχετικά με την αξιοκρατία και στην εκτέλεση των καθηκόντων των υπαλλήλων.

Πρότασή μου. Άμεση στελέχωση των υπηρεσιών στη βάση των καταγραμμένων αναγκών και σε συνεννόηση με τις διευθύνσεις του Δήμου, με μόνιμο προσωπικό και όχι με ελαστικές σχέσεις εργασίας που δυστυχώς μόνο «μπαλώματα» προσφέρουν».

Ερ.: Ο Αλέξης Καλοκαιρινός σας έπεισε ή σας κέρδισε; Ποιό θεωρείται το «δυνατό σημείο» του, που δυνητικά θα τον κάνει και καλό δήμαρχο;

Απ.: «Όταν καλείσαι να επιλέξεις τον επικεφαλής της παράταξης που επιθυμείς να γίνεις μέλος, δεν επιστρατεύεις ούτε την πειθώ, ούτε το κέρδος, για να παραφράσω τα δύο ρήματα που χρησιμοποιήσατε στην ερώτησή σας.

Πριν μήνες όταν κλήθηκα, ως μέλος μιας Δημοτικής Παράταξης, να αποφασίσω για το αύριο του Δήμου Ηρακλείου, η μόνη λέξη που στάθηκε στο δικό μου μυαλό ήταν η «λογική». Η κοινή λογική που τόσο σπάνια είναι στις μέρες μας, και τόσο πολύ λείπει από τη ζωή μας. Σκεπτόμενος, λογικά, καθαρά και κυρίως πολιτικά και αυτοδιοικητικά ο Αλέξης Καλοκαιρινός, εγγυάται με τη μέχρι σήμερα πορεία και διαδρομή του, ένα καλύτερο αύριο για το Ηράκλειο. Για το Ηράκλειο που δεν μπορεί να περιμένει. Που πρέπει να κερδίσει τα χαμένα χρόνια.

Ένας σπουδαίος επιστήμονας, ένας ακαδημαϊκός δάσκαλος, αλλά ταυτόχρονα ένας άνθρωπος γεννημένος και μεγαλωμένος στο Ηράκλειο, με μακρά και σπουδαία κοινωνική προσφορά μπορεί να ηγηθεί στο Δήμο Ηρακλείου. Με διάθεση  για ομαδική δουλειά που χρειάζεται ως πεδίο συνεργασίας και συνεννόησης».