Απόκοσμες είναι και σήμερα οι εικόνες από τη Μαγνησία, όπου οι αρμόδιες αρχές μαζεύουν 100 τόνους νεκρών ψαριών κάθε ημέρα, τα οποία οδηγούνται στην καύση.
Στο μεταξύ, πόρισμα της Εισαγγελίας Βόλου καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν μπορούσε να κλείσει το θυρόφραγμα της Κάρλας, από την οποία τα νεκρά ψάρια καταλήγουν στον Παγασητικό κόλπο.
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο πόρισμα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, μίλησε για δικαίωση της επιλογής του. Παράλληλα εκτίμησε ότι μέχρι την Κυριακή θα έχει ολοκληρωθεί η αποκομιδή των νεκρών ψαριών.
Την ίδια ώρα, συνεργεία εργάζονται ασταμάτητα, μαζεύοντας νεκρά ψάρια με ειδικά πλέγματα. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Τι αναφέρει το εισαγγελικό πόρισμα
Το θυρόφραγμα της Κάρλας δεν μπορούσε να κλείσει, αναφέρει το πόρισμα της Εισαγγελίας Βόλου, έπειτα από μήνυση που υπέβαλε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Αχιλλέας Μπέος,μετά τις πλημμύρες.
Η Εισαγγελία Βόλου είχε διατάξει προκαταρκτική έρευνα, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Το πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, καταλήγει ότι ο Παγασητικός μέχρι και την εμφάνιση των ψαριών από την Κάρλα δεν επιβαρύνονταν από τη λίμνη. Επίσης, συμπεραίνει ότι το θυρόφραγμα της Κάρλας, εξαιτίας του οποίου νερά και ψάρια καταλήγουν στον Παγασητικό Κόλπο, δεν μπορούσε να κλείσει.
Βάσει μετρήσεων, προέκυψε ότι τα νερά της Κάρλας δεν ήταν μολυσμένα. Η ποιότητα των νερών του Παγασητικού Κόλπου δεν επηρεαζόταν από την είσοδο νερών από την Κάρλα. Επίσης, το θυρόφραγμα δεν μπορούσε να κλείσει, επειδή έπρεπε να εκτονωθεί η πλημμυρική κατάσταση.
Ακόμα, το πόρισμα αναφέρει ότι το άνοιγμα του θυροφράγματος ακολουθεί τους κανόνες που θέτει ο νόμος. Έτσι, η μήνυση του δημάρχου Βόλου μπήκε στο αρχείο.
Κουρέτας: Αν έκλεινε το θυρόφραγμα, θα είχαμε τα ίδια με τα περσινά
«Εμείς μαζεύουμε εκατό τόνους τη μέρα αυτή τη στιγμή, τα οποία οδηγούνται στην καύση. Πιστεύω μέχρι την Κυριακή θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η αποκομιδή αυτή των ψαριών», δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Το θυρόφραγμα, το οποίο είναι χαμηλά κάτω και είχε ανοίξει για να φύγει πλημμυρικό νερό, ήταν ανοικτό μέχρι να φύγει το νερό. Επειδή ερχόταν αρδευτικό νερό από πάνω από τη Γυρτώνη για να ποτίσουν τον κάμπο μέχρι τον Βόλο, δηλαδή από τη Λάρισα μέχρι τον Βόλο, το θυρόφραγμα δεν μπορούσε να κλείσει. Και το εισαγγελικό πόρισμα που βγήκε σήμερα το πρωί το επιβεβαιώνει και με δικαιώνει που δεν το έκλεισα», επεσήμανε.
Τα ψάρια, σημείωσε ο περιφερειάρχης, «δραπέτευσαν» με την καταστροφική κακοκαιρία Daniel επειδή έσπασαν ταμιευτήρες και μεταφέρθηκαν σε τάφρους αποστράγγισης, όπου μεγάλωναν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
«Αν έκλεινε το θυρόφραγμα θα πλημμύριζε όλη η περιοχή βόρεια της Κάρλας μέχρι τη Γυρτώνη, μέχρι το Καλαμάκι και θα είχαμε τα ίδια πράγματα με τα περσινά», τόνισε και συμπλήρωσε ότι έχουν ευθύνες ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου και ο δήμος.
«Θα έπρεπε να είχαν μπει πολύ νωρίτερα τα δίχτυα που μπήκαν την Τρίτη. Εάν είχαν μπει πολύ νωρίτερα, δεν θα υπήρχε πρόβλημα γιατί θα συγκρατούσαν τα ψάρια και θα πηγαίναμε να τα πάρουμε όπως κάνουμε και τώρα», συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για πρωτόγνωρο φαινόμενο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι ο ίδιος είχε ενημερώσει τον δήμο και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, περίπου πριν από 10-12 ημέρες.
Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες του Αχιλλέα Μπέου, με βαρείς χαρακτηρισμούς, σημείωσε ότι ο δήμαρχος Βόλου «τελεί σε ένα ιδιότυπο καθεστώς μιας ασυλίας που νομίζω ότι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Γι’ αυτό και εγώ έβγαλα αυτήν την ανακοίνωση, που ήταν και αρκετά σκληρή, ότι μέχρις εδώ, δεν θα γίνει ανεκτό τίποτα από εδώ και πέρα σε τέτοιες εκφράσεις. Δεν παίζουν με τέτοια πράγματα».