ο ερευνητής αιγαικών γραφών δρ. Μηνάς Τσικριτσής
του δρ. Μηνά Τσικριτσή*

Με ένα σοβαρό λάθος ξεκινά η 83η ΔΕΘ, που ξεκινά με στόχο την επίδειξη διαδραστικών και καινοτόμων εφαρμογών ρομποτικής, αυτοματισμού και πληροφορικής, επισημάνει ο ερευνητής αιγαικών γραφών δρ. Μηνάς Τσικριτσής.

Εξηγεί ότι οι  διοργανωτές οργάνωσαν ένα πρότζεκτ της ΔΕΘ-Helexpo στο πλαίσιο των δράσεων για την Τιμώμενη Χώρα, που φέτος είναι οι ΗΠΑ. Θα στήσουν λοιπόν το Μουσείο Άγριας Δύσης, στους χώρους του οποίου θα στηθεί και ένα παραδοσιακό σαλούν, στην ταράτσα του Περιπτέρου 11.

Ένα Μουσείο Άγριας Δύσης, που θα ταξιδέψει τους επισκέπτες σε μια εποχή κατά την οποία οι σκληροί πιστολάδες, τα ροντέο, οι σερίφηδες και οι χρυσοθήρες ήταν η καθημερινότητα στο θρυλικό Φαρ Ουέστ. Εκεί οι επισκέπτες θα γυρίσουν πίσω στον χρόνο και θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στον κόσμο της Άγριας Δύσης, να μάθουν την ιστορία των πρωταγωνιστών της, να γνωρίσουν τον Μπάφαλο Μπιλ και την Καλάμιτι Τζέιν.

«Το ιστορικό θέμα είναι σωστό να υπάρχει και μπράβο σε όσους το σκέφτηκαν αλλά όχι μόνο τον Μπάφαλο Μπιλ και την Καλάμιτι Τζέιν. Εμείς σαν χώρα δεν έχουμε τίποτα ιστορικά με το θέμα της έκθεσης, που είναι καινοτομία και τεχνολογία; Ο Γ. Σεφέρης μας αναφέρει ότι : ¨Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις κι ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον» αναφέρει.

Για το λάθος, εξηγεί: «Θα ήταν μια μεγάλη ευκαιρία όταν όλος ο κόσμος επικεντρώνεται στην προηγμένη τεχνολογία που βρέθηκε στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων να μην έχουμε ένα μόνιμο διαδραστικό χώρο με θέμα την αρχαία Τεχνολογία και καινοτομία.

Αυτή την στιγμή αστροφυσικός Ξ. Μουσάς είναι στην Κίνα σε ομιλίες σε Πανεπιστήμια παρουσιάζοντας την πρώιμη τεχνολογία που ξεκινά με τον αιγαικό πολιτισμό τα τηγανόσχημα, τον μινωικό υπολογιστή Εκλείψεων και πώς φθάσαμε στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Θα μπορούσε έτσι, μια μικρή έκθεση για την αρχαία ελληνική τεχνολογία στην έκθεση να έχει σκοπό να αναδείξει μία πλευρά του πολιτισμού μας που ερευνήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Έτσι θα μπορούσε να αναδειχθεί το διανοητικό άλμα της σύνδεσης της τεχνικής -που συνυπήρχε πάντα στις ανθρώπινες δραστηριότητες – με την επιστήμη – που γεννήθηκε στον αιγαικό – κρητομυκηναϊκό και αρχαιοελληνικό πολιτισμό, που άνοιξε νέους δρόμους στην τεχνολογική πρόοδο, η οποία άλλοτε αργά και άλλοτε γρήγορα συνεχίζεται έως σήμερα.

Σαφώς και δεν αναφέρομαι στη μικρή έκθεση που υπάρχει στο ΝΟΗΣΙΣ για αρχαία τεχνολογία στη Θεσσαλονίκη και το οποίο συμμετέχει με ειδικό stand στο Περίπτερο 14, σε συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας με θέμα τις κατασκευές μαθητών από σχολεία»;

Τέλος, σημειώνει ότι «ολοκληρώνω την άποψη μου και αναφέρομαι στο ιστορικό θέμα που επέλεξαν οι διοργανωτές με την Άγρια Δύση και τους πιστολέρο τον Μπάφαλο Μπιλ και την Καλάμιτι Τζέιν, δίνοντας συμπληρωματικά το γνωμικό του Βοβοτζάν Γκαφούροφ “Εάν πυροβολήσεις το παρελθόν με πιστόλι, το μέλλον θα σε εκδικηθεί με κανόνι”».