Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: “Μπορεί ο εκσυγχρονισμός της χώρας να μην έχει ημερομηνία λήξης, όπως πίστευε ο Κώστας Σημίτης, έχει όμως ημερομηνία έναρξης. Ήταν η εποχή που το ιδρυτικό μέλος και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αναλάμβανε την Πρωθυπουργία της χώρας και μαζί την ευθύνη να μειώσει την απόσταση που χώριζε την βαλκανική Ελλάδα από τα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη.
Η προσέγγιση της Ελλάδας με την Ευρώπη απαιτούσε τόλμη, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα. Ως ακαδημαϊκός δάσκαλος ο Κώστας Σημίτης τα δίδαξε στην πράξη, κερδίζοντας τον σεβασμό με το έργο και τα επιτεύγματα του.
Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και η είσοδος της Κύπρου στην ΕΕ ήταν η επιβράβευση μιας μεγάλης προσπάθειας με πλείστες αντιξοότητες που ξεκίνησαν ήδη στις πρώτες μέρες της πρωθυπουργίας του με ελληνοτουρκική κρίση που κλήθηκε νωρίς να διαχειριστεί για να καταλήξει στο αμφιλεγόμενο “ευχαριστώ” στους Αμερικανούς.
Ωστόσο, ο Κώστας Σημίτης ήταν έτσι κι αλλιώς μια αμφιλεγόμενη πολιτική προσωπικότητα. Την ίδια στιγμή που του πιστώνεται η έναρξη του εκσυγχρονισμού της χώρας και η αταλάντευτη πορεία της στον πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας, του χρεώνεται από το “μαγείρεμα” των στοιχείων για την ένταξη στην ΟΝΕ και το “σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου”, μέχρι την “υπερβολή” των Ολυμπιακών και τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.
Αποχαιρετώντας τον σήμερα με θλίψη κρατάμε το θετικό του αποτύπωμα στην εξέλιξη της πατρίδας και αφήνουμε το συνολικό του έργο στην κρίση του ιστορικού του μέλλοντος.
Συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους οικείους του.”