Από την Κρήτη στην Αμερική ο 23χρονος Μιχάλης Περβολαράκης με στόχο το μεγάλο όνειρο του επαγγελματικού τένις

Με καταγωγή από τις Αγιές Παρασκιές του δήμου Αρχανών Αστερουσίων ο 23χρονος Μιχάλης Περβολαράκης ανεβαίνει με γοργούς ρυθμούς στην κορυφή του παγκόσμιου τένις.

Αν και μόλις 23 ετών, μετρά ήδη πολλές διακρίσεις σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο και οι στόχοι του δεν έχουν… τέλος.

Έχοντας πάρει αθλητική υποτροφία από το Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ,  αγωνίζεται με την ομάδα του αμερικάνικου Πανεπιστημίου, ενώ πρόσφατα απέκτησε και το πρώτο του παιδί.

Ο ταλαντούχος Κρητικός – Κύπριος τενίστας μιλάει στην «Π» για την αγάπη που τρέφει για την Κρήτη, αλλά και για τα μελλοντικά του όνειρα.

Κρητικός από την πλευρά του πατέρα, Κύπριος από την πλευρά της μητέρας.

Η Κρήτη τι σημαίνει για σένα;

«Σωστά. Ο πατέρας μου μεγάλωσε στη Χαλκίδα και όταν γνώρισε την μητέρα μου μετακόμισε στην Κύπρο όπου και μεγάλωσα.

Η Κρήτη και η κρητική παράδοση (μουσική και χοροί) είναι μεγάλο κομμάτι στην οικογένεια μας. Ο αδερφός μου παίζει κρητική λύρα, λαούτο και μαντολίνο.

Όλη η οικογένειά ξέρει όλους τους κρητικούς χορούς και μας αρέσει να πηγαίνουμε σε κρητικά γλέντια. Επίσης, στην Αμερική για ένα χρονικό διάστημα είχα διδάξει στην Ελληνική Εκκλησία του Πόρτλαντ κρητικούς χορούς».

Πόσο συχνά επισκέπτεσαι το νησί;

«Τα τελευταία 6-7 χρόνια επισκέπτομαι την Κρήτη τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο. Υπάρχουν και πρωταθλήματα τένις στη Χερσόνησο κάθε χρόνο στα οποία παίζω. Είναι το αγαπημένο μου πρωτάθλημα».

Πώς μπήκε το τένις στη ζωή σου;

«Όταν ήμουν μικρός (4-5 χρονών) η μητέρα και ο πατέρας μου παίζανε τένις για ψυχαγωγία. Έτσι, το δοκίμασα και εγώ και όταν είδαμε ότι μου άρεσε άρχισα να παίζω περισσότερο και περισσότερο. Αυτή τη στιγμή προπονούμαι 6+ ώρες την ημέρα και είναι η δουλειά μου».

Τα τελευταία χρόνια ζεις στην Αμερική. Μπορείς να μας πεις τι ακριβώς κάνεις εκεί;

«Τον Ιανουάριο του 2015 πήγα στην Αμερική για να σπουδάσω στο University of Portland. Μου δόθηκε πλήρης αθλητική υποτροφία για να πάρω το πτυχίο μου και ως αντάλλαγμα να παίζω για την ομάδα του Πανεπιστημίου. Πήρα το πτυχίο μου στην ψυχολογία το καλοκαίρι του 2018 και από τότε ασχολούμαι με το επαγγελματικό τένις. Έχοντας αυτό το πτυχίο υπάρχει και ένα δεύτερο πλάνο σε περίπτωση που κάτι συμβεί και δεν μπορώ να ακολουθήσω το τένις (π.χ τραυματισμός) θα μπορούσα να ασχοληθώ με κάτι διαφορετικό».

Θεωρείσαι από τα μεγαλύτερα ταλέντα όχι μόνο του ελληνικού αλλά και του παγκόσμιου τένις. Έχεις διεθνείς διακρίσεις και συνεχίζεις. Θα ήθελες να μας μιλήσεις γι αυτές;

«Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο νο433 στην παγκόσμια κατάταξη της ATP. Επίσης, βαθμολογικά είμαι ο δεύτερος καλύτερος Έλληνας μετά τον Στέφανο Τσιτσιπά. Είμαστε στην Εθνική ομάδα μαζί και εκπροσωπούμε την Ελλάδα σε ορισμένες παγκόσμιες διοργανώσεις (Davis Cup, Atp Cup).

Τον τελευταίο χρόνο κέρδισα 2 τίτλους σε παγκόσμιο επίπεδο στο μονό και 6 στο διπλό. Στόχος μου μέχρι τον Αύγουστο είναι να φτάσω στους καλύτερους 250 της παγκόσμιας κατάταξης και να παίξω στα προκριματικά του US Open».

Σε διπλό με τον Στ. Τσιτσιπά ο 23χρονος Μιχάλης από την Κρήτη
Σε διπλό με τον Στ. Τσιτσιπά

Έχεις παίξει στο πλευρό του Τσιτσιπά. Ποια είναι  η σχέση σας;

«Ο Στέφανος εκτός από καταπληκτικός αθλητής είναι και πάρα πολύ καλό παιδί. Έχουμε πάρα πολύ καλή σχέση και υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλο. Εύχομαι μια μέρα να τον δω στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης».

Πρόσφατα απέκτησες και το πρώτο σου παιδί. Προλαβαίνεις να είσαι πατέρας  και παίχτης σε αυτό το υψηλό επίπεδο;

«Το να είμαι πατέρας είναι το καλύτερο πράγμα που μου συνέβη ποτέ και θα το ξαναέκανα με τα χίλια. Δυστυχώς, ένας επαγγελματίας τενίστας ταξιδεύει πολλές εβδομάδες τον χρόνο. Θα είναι πολύ δύσκολο επειδή θα μου λείπει η μικρή Ελεωνόρα αλλά είναι κάτι που πρέπει να κάνω και διάλεξα για να εξασφαλίσω το μέλλον της οικογένειάς μου».

Ποιοι είναι οι στόχοι σου αναφορικά με το τένις;

«Ένας αθλητής πιστεύω πρέπει να θέτει βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. Στόχος της χρονιάς είναι να τελειώσω στους πρώτους 400 της παγκόσμιας κατάταξης. Ο στόχος μου γενικά με το τένις είναι να μπω στους πρώτους 100 της παγκόσμιας κατάταξης. Εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος τότε εννοείται πως θα θέσω έναν ακόμη πιο ψηλό. Επίσης, ένας ακόμη στόχος μου είναι να εκπροσωπήσω την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχοντας υπόψη την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων θα ήταν τεράστια τιμή για μένα να παρευρεθώ και να αγωνιστώ για ένα ολυμπιακό μετάλλιο».

Πιστεύεις ότι το συγκεκριμένο άθλημα θα μπορούσε να αναπτυχθεί περισσότερο στη χώρα μας; Στην Κρήτη;

«Το τένις τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα μετά την άνοδο του Στέφανου Τσιτσιπά αλλά και της Μαρίας Σάκκαρη έχει αναπτυχθεί πολύ. Πολλά παιδιά θέλουν να το δοκιμάσουν και πολλά καινούρια γήπεδα κτίζονται. Είμαι πολύ χαρούμενος όταν βλέπω τόσο πολλά άτομα να ακολουθούν την πορεία της Μαρίας και του Στέφανου και ελπίζω να βγάλουμε και άλλους καλούς αντισφαιριστές στο μέλλον».

Διακρίσεις

Θέση στη παγκόσμια κατάταξη (μονά): 470

Θέση στη παγκόσμια κατάταξη (διπλά): 320

Διακρίσεις στο πανεπιστημιακό τέννις στην Αμερική (college tennis):

  • West Coast Conference Player of the Year 2017 & 2018 (only 4 other players in WCC history to win Player of the Year two times)
  • ITA Northwest Regional Champion 2017
  • Ranked #18 in College Tennis Rankings (ITA)
  • All-WCC First Team Singles 2016, 2017, 2018
  • All-WCC First Team Doubles 2016, 2017
  • WCC Sportsmanship Award

Διακρίσεις στο επαγγελματικό τεννις  (μονά):

  • Πρωταθλητής σε 2 επαγγελματικά πρωταθλήματα $15,000 στο Ηράκλειο (Μάιος 2019)
  • Δευτεραθλητής στη Μαλαισία $15,000 (Ιούλιος 2018)
  • Ημι-φιναλίστ σε 2 πρωταθλήματα $25,000 ( Καναδά και Η.Π.Α) και σε 4 $15,000 (Αίγυπτο, 2χ Κρήτη, Κατάρ).
  • Καλύτερους 16 στο Winnetka Challenger στις Η.Π.Α κερδίζοντας τον Quentin Hallys νο. 153 στην κατάταξη της ATP.

Διπλά:

  • Πρωταθλητής σε 4 επαγελματικά πρωταθλήματα $15,000 (2χ Κρήτη, Η.Π.Α, Ισραήλ), 2 $25,000 (Καναδά και Νιγηρία)
  • Δευτεραθλητής σε 2 επαγγελματικά πρωταθλήματα (Νιγηρία και Κρήτη)
  • Ημι-φιναλιστ σε 5 επαγγελματικά πρωταθλήματα (Νιγηρία, Κρήτη και Καταρ 3χ)
  • 8αδα στο Lexington Challenger κερδιζοντας τους Alex Lawson (νο.150) και Hunter Reese (νο.116).