Βουλή

Τον δρόμο για την  Ολομέλεια της Βουλής παίρνει το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών «Κλεισθένης 1» που αναμένεται να συζητηθεί στις 12 Ιουλίου καθώς κατατέθηκε στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Το νομοσχέδιο θεσπίζει την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ δεν φαίνεται να έχει περιλάβει σημαντικές αλλαγές που προτάθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης που άνοιξε από το υπουργείο. Στο πλαίσιο αυτό δεν υιοθετήθηκαν προτάσεις για θέσπιση «πλαφόν» για την είσοδο των παρατάξεων στα δημοτικά ή περιφερειακά συμβούλια, ενδεχόμενο που θα αλλοίωνε την αναλογικότητα του νέου εκλογικού συστήματος. Οι έδρες, επομένως, των αυτοδιοικητικών συμβουλίων θα κατανέμονται αναλογικά με βάση τις ψήφους που συγκεντρώνει κάθε συνδυασμός στον πρώτο γύρο. Εάν κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώνει απόλυτη πλειοψηφία (50%+1), τη δεύτερη Κυριακή θα αναμετρώνται οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι επικεφαλής συνδυασμών, για το ποιος θα αναλάβει καθήκοντα δημάρχου.

Όπως είναι γνωστό, ο αντιπεριφερειάρχης Ε. Κουκιαδάκης έχει καταθέσει μια συγκροτημένη πρόταση για τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 1» ως  συντονιστής της ομάδα εργασίας της ΕΝ.Π.Ε  Σύμφωνα με τον ίδιο «η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.) από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει την προσπάθεια της Κυβέρνησης για άλωση της αυτοδιοίκησης με όχημα την απλή αναλογική, την επιτροπεία αυτής από τον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών μέσω των «Εποπτών Ο.Τ.Α.», το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας, το οποίο λειτουργεί ως μηχανισμός υποτέλειας, την πλήρη περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), την αδιαφανή διαχείριση του μειωμένου, ούτως ή άλλως, Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), τη διάλυση των αυτοδιοικητικών παρατάξεων, την κατάργηση της αρχής της πλειοψηφίας και εν τέλει ζήτησε την απόσυρση του σχεδίου νόμου που αναρτήθηκε για διαβούλευση. Παρά ταύτα και χωρίς «αυταπάτες» προσήλθε στον διάλογο, χωρίς να αγνοεί ότι ήταν προσχηματικός, με ολοκληρωμένες προτάσεις: Για το εκλογικό σύστημα (αναλογικότερο του ισχύοντος), το σύστημα διακυβέρνησης των Περιφερειών (ανεξάρτητα από το ισχύον κάθε φορά εκλογικό σύστημα), με τις οποίες θεσμοθετούνται λεπτομερώς η ίδρυση και συλλογική λειτουργία των αυτοδιοικητικών παρατάξεων, οργανώνονται οι διαδικασίες διαλόγου και διαπαραταξιακών συνεργασιών, η έγκριση των προγραμματικών συνεργασιών από τα περιφερειακά συμβούλια, η αναβάθμιση των συλλογικών οργάνων κλπ».

Αντίστοιχα, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης έχει καταθέσει τις απόψεις της στον υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη, από τον οποίο ζήτησε να μην είναι οι δήμαρχοι όμηροι μιας εκλογικής ισορροπίας του τρόμου, που θα τους στερήσει τη δυνατότητα της αξιοπρεπούς παρουσίας στα δημοτικά πράγματα.  Η αντιπροσωπεία των δημάρχων του νησιού πρότεινε σε σχέση με την εκλογή δημάρχου από τη δεύτερη Κυριακή να εξασφαλίζει κατ’  ελάχιστον στον εκλεγέντα την πλειοψηφία του 50% +1 ή 2  των εδρών και να μην καταργηθεί η επιτροπή του άρθρου 152.