Λιβάνιος: Οι αλλαγές στον Κώδικα Αυτοδιοίκησης – Υπόμνημα σε ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ

Το υπόμνημα του υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου σχετικά με τις αλλαγές στο νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης, προς το κοινό Συνέδριο των Διοικητικών Συμβουλίων Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας που διεξάγεται τη Δευτέρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, δημοσιεύει το aftodioikisi.gr.

Στο υπόμνημα των 15 σελίδων περιγράφονται αναλυτικά οι αλλαγές που προτείνονται με τον νέο Ενιαίο Κώδικα Αυτοδιοίκησης με την επισήμανση ότι ο βασικός κανόνας είναι ότι «οι δήμοι διαχειρίζονται την καθημερινότητα των πολιτών και οι περιφέρειες πτυχές της ευρύτερης χωρικής Ανάπτυξης και του Περιβάλλοντος». Μάλιστα, εισάγεται το «τεκμήριο της καθημερινότητας» στο πλαίσιο του οποίου «οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές δεν ασκούν μόνο τις αρμοδιότητες που ρητά τους έχουν απονεμηθεί (στο πλαίσιο της αρχής της νομιμότητας) αλλά και αρμοδιότητες που εντάσσονται λειτουργικά σε εννέα (9) κατηγορίες αρμοδιοτήτων για τους δήμους και σε τρεις (3) κατηγορίες αρμοδιοτήτων για τις περιφέρειες και οι οποίες δεν έχουν απονεμηθεί ρητώς σε άλλο όργανο διοίκησης».

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το υπόμνημα, «καταγράφηκαν και ταξινομήθηκαν 1.199 αρμοδιότητες:

736 αρμοδιότητες των Περιφερειών,

400 αρμοδιότητες των Δήμων,

55 αρμοδιότητες των νησιωτικών Δήμων,

8 αρμοδιότητες των ορεινών Δήμων

σε α) 9 κατηγορίες αρμοδιοτήτων, β) 33 υποκατηγορίες και γ) 55 κατηγορίες τρίτου επιπέδου».

Εννέα θεματικές κατηγορίες

Στο υπόμνημα του υπουργού Εσωτερικών καταγράφονται εννέα θεματικές κατηγορίες στις οποίες πραγματοποιούνται αλλαγές με το νέο Ενιαίο Κώδικα Αυτοδιοίκησης.

Πρόκειται για την:

Εκλογική διαδικασία που, όπως έχει γράψει το aftodioikisi.gr, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες θα εκλέγονται σε ένα γύρο με πλαφόν το 42% αλλά και μεταξύ άλλων την κατάργηση δημοτικών ενοτήτων ως εκλογικών περιφερειών στους δήμους αλλά και της δυνατότητας απόσπασης λόγω εκλογής των συμβούλων όλων των οργάνων προς υπηρεσίες που βρίσκονται στον τόπο εκλογής τους
Διακυβέρνηση δήμων, περιφερειών και των νομικών τους προσώπων, στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνεται η «δυνατότητα συμβουλευτικού δημοτικού δημοψηφίσματος με ηλεκτρονικές διαδικασίες».
Άσκηση ελέγχου νομιμότητας, με τη σύσταση «Υπηρεσίας Γενικής Εποπτείας Νομιμότητας ΟΤΑ με επικεφαλής τον Γενικό Επόπτη Νομιμότητας, ο οποίος θα συντονίζει τον έλεγχο νομιμότητας στις επτά (7) Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας και θα διασφαλίζει την ομοιομορφία του ελέγχου» αλλά και της δημιουργίας «δύο πειθαρχικών συμβουλίων με τακτικούς διοικητικούς δικαστές και εκπροσώπους της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ κεντρικά στο Υπουργείο Εσωτερικών: ένα για την εξέταση των πειθαρχικών παραπτωμάτων και ένα για την επιβολή της ποινής της παύσης». Στο πλαίσιο αυτό θα επιβάλλεται στους αιρετούς αργία «σε περίπτωση κακουργήματος μετά από έκδοση πρωτοβάθμιας καταδικαστικής ποινικής απόφασης ή σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής εάν έχει επιβληθεί προσωρινή κράτηση, καθώς και μετά από τελεσίδικη δικαστική απόφαση για συγκεκριμένα πλημμελήματα». Παράλληλα «επεκτείνεται το μέτρο της εξαίρεσης από την αυτόφωρη διαδικασία και στους αντιδημάρχους και αντιπεριφερειάρχες».
Καταστατική θέση αιρετών, που, όπως έγραψε το aftodioikisi.gr, θα προβλέπεται «υπαρξη επαγγελματικού ασυμβίβαστου δημάρχου (όσον αφορά ενεργή συμμετοχή σε εταιρεία ή άσκηση ατομικού επαγγέλματος), καθώς αυτός λαμβάνει αποδοχές ίσες με αυτές του Γ.Γ. Υπουργείου, (δηλαδή σε δήμους άνω των 200.000 όπως είναι σήμερα ή άνω των 100.000 εφόσον λάβουν αντιμισθία Γ.Γ.)»
Άσκηση των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της οποίας, όπως προαναφέρθηκε, ο νέος Κώδικας μεταξύ άλλων προχωράει σε «εξειδίκευση του τεκμηρίου διοίκησης των τοπικών υποθέσεων υπέρ των ΟΤΑ με την εισαγωγή του τεκμηρίου της καθημερινότητας των κατοίκων των δήμων και των περιφερειών», ενώ θα γίνει «επανεξέταση των αρμοδιοτήτων των αποκεντρωμένων διοικήσεων, ιδίως σε σχέση με τις αρμοδιότητες της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Οικονομική διοίκηση, στο πλαίσιο της οποίας «δημιουργείται Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κεντρικών Ηλεκτρονικών Πληρωμών για την διαχείριση των δημοτικών εσόδων σε μια ενιαία κεντρική πλατφόρμα που θα επιτρέπει στους δήμους την αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών τους συναλλαγών, την αυτοματοποίηση των διαδικασιών ενημέρωσης οφειλετών και είσπραξης οφειλών, παρέχοντας ασφάλεια, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των εσόδων τους», αλλά και σε «κάθε ένα πολίτη να γνωρίζει σε ποιον δήμο θα οφείλει τί και για ποιο λόγο». Παράλληλα ικανοποιείται το αίτημα για την χορήγηση επιδόματος γέννησης «στις περιπτώσεις γέννησης πρώτου και δεύτερου τέκνου μόνιμων κατοίκων και δημοτών κατόπιν προϋποθέσεων που καθορίζονται από τα δημοτικά συμβούλια και εφόσον αυτές οι δαπάνες καλύπτονται από ιδίους πόρους», ενώ επιχειρείται λύση για τα κλειστά ακίνητα «με πρόβλεψη ενός παγίως καταβαλλόμενου τέλους, στο 1/10 του ποσού που αντιστοιχεί στην επιφάνεια του ακινήτου, ανεξάρτητα από την πραγματική χρήση του ακινήτου». Παράλληλα «ο Φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων καταργείται και σε αντιστάθμισμα ενισχύεται ο συντελεστής του ΤΑΠ, που πλέον μετονομάζεται σε Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης».
Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι – ΚΑΠ, με επαναπροσδιορισμό των ποσοστών των πηγών εσόδων Δήμων και Περιφερειών.
Γενικές Επισημάνσεις επί της Οικονομικής Διοίκησης, με την επικαιροποίηση και ενσωμάτωση στον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διατάξεων από τρία Διατάγματα του 1959, 1981 και 1996.
Καταγραφή των έξι Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων, τα οποία προβλέπονται στον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.