κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας

Συνεχίζεται να είναι αυξημένος ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας. Ο  Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε χθες 57 νέα κρούσματα του  νέου κοροναϊού στη χώρα, εκ των οποίων δέκα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και 18 καταγράφηκαν στην Αττική.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής, δέκα κρούσματα κατά τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, τρία εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, 18 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, έντεκα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, επτά στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, δύο στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας και από ένα στις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας, Ημαθίας, Κιλκίς, Κορινθίας, Δωδεκανήσου και Ροδόπης.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.336, εκ των οποίων το 54,4% αφορά άνδρες. 1.212 (28%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.157 (49,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οκτώ ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 56 ετών. Δύο (25%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 203 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96,1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

S.O.S. απο επιστήμονες

Ο Δημήτρης Παρασκευής, αν. καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ
Ο κ. Δημήτρης Παρασκευής

Πρέπει να προφυλαχτούμε για να προλάβουμε ένα δεύτερο κύμα του ιού, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

«Το ζητούμενο είναι να λειτουργήσει η αγορά. Στο υγειονομικό κομμάτι υπάρχει μικρή αύξηση τις τελευταίες επτά ημέρες, και σε αυτή την κατεύθυνση είναι η εντατικοποίηση της χρήσης της μάσκας, ώστε να αποφύγουμε τη διασπορά», σημείωσε ο Δημήτρης Παρασκευής, αν. καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ.

«Φαίνεται ότι οι συνάνθρωποί μας μεγαλύτερων ηλικιών είναι πιο προσεχτικοί γιατί ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, και βλέπουμε τη συνέπεια της χαλάρωσης στις μικρότερες ηλικίας. Δεν έχουμε ενδείξεις ότι είμαστε στο δεύτερο κύμα του ιού.

Αν έχουμε περισσότερα από 50 ορφανά κρούσματα αυτό θα σημάνει ένα συναγερμό για τη διασπορά. Για να έχουμε δεύτερο κύμα θα πρέπει να έχουμε μια συνεχόμενη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων.

Τον Ιούλιο δεν έχουμε δει μια τέτοια τάση», εξήγησε ο ίδιος. Σε ό,τι αφορά στο γεγονός ότι από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρέθηκαν οι εκκλησίες, ο κ. Παρασκευής ανέφερε ότι «οι ιεροί ναοί είναι χώροι θρησκευτικής λατρείας, τηρείται το μέτρο της απόστασης, παρόλα αυτά όλα επανεξετάζονται και αν υπάρχει λόγος να εφαρμοστεί και αυτό το μέτρο, και αυτό θα επανεξεταστεί, ανάλογα με την πορεία της επιδημίας».

Τέλος, αναφορικά με τις παραλίες, ο ίδιος τόνισε ότι «σε ό,τι αφορά στις παραλίες, στους ανοιχτούς χώρους, το κύριο μέτρο είναι η τήρηση της απόστασης. Αν δεν μπορεί να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τότε ισχύει η σύσταση για μάσκα».

Η  καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού
Η κ. Αθηνά Λινού

Η  καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, εξέφρασε την ανησυχία της από την αύξηση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τη διασπορά σε όλη σχεδόν τη χώρα, τονίζοντας παράλληλα πως με τα μέτρα που ελήφθησαν θα περιοριστούν.

Σύμφωνα με την κ. Λινού, «αν δεν πάρουμε μέτρα σε λίγες εβδομάδες θα μιλάμε για χίλια κρούσματα» προτρέποντας τους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές τους.

Τόνισε, μάλιστα, ότι είναι αναγκαίο να επεκταθεί η χρήση μάσκας και σε δημόσιος χώρους.