Ο Χανιώτης τραγουδοποιός Λεωνίδας Μαριδάκης
«Τι πιο μαγικό από το να σιγοτραγουδάει ο κόσμοςένα ρεφρέν από

“Η απόλαυση στην τέχνη πολλαπλασιάζεται όταν τη μοιράζεσαι”

Ο ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ ΝΟΣΤΑΛΓΟΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Π» ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΟΥ ΔΟΥΛΕΙΑ «ΒΑΡΚΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»

Όταν γνώρισε τον Μάνο Ελευθερίου του είπε πως έχει διαλέξει έναν δύσκολο δρόμο, όμως δεν το έβαλε κάτω. «Αυτή η μεγάλη διαδρομή αν δεν σε γονατίσει, έχει να σου δώσει και πολλές χαρές. Κάθε καλλιτέχνης πρέπει να βρει το κοινό του. Και από εκεί και πέρα να «χτίζει» και να πορεύεται μαζί του», αναφέρει στην «Π» ο τραγουδοποιός, Λεωνίδας Μαριδάκης.

Ο Χανιώτης δημιουργός θα βρίσκεται στο Ηράκλειο την ερχόμενη Τετάρτη 25 Απριλίου για να παρουσιάσει τη νέα του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Βάρκα στο σπίτι», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μετρονόμος. Η εκδήλωση θα γίνει στις 8 το βράδυ στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου (Ανδρόγεω 4, Ηράκλειο).

Ο τραγουδοποιός θα παρουσιάσει με την κιθάρα του ζωντανά τα τραγούδια του δίσκου, ξεναγώντας μας στις ιστορίες που κρύβονται από πίσω. Για το άλμπουμ θα μιλήσουν η Μάρα Παναγιωτάκη (ιστορικός) και ο ραδιοφωνικός παραγωγός Κώστας Ηλιάκης (Κόκκινο Κρήτης 88,4 fm), ενώ στο μουσικό μέρος θα συμμετέχει με αφηγήσεις ο σκηνοθέτης, ποιητής Αντώνης Περαντωνάκης.

Η συνέντευξη που παραχώρησε στην «Π» έχει ως εξής:

Στο ομότιτλο τραγούδι αναφέρεστε σε «ρομαντικούς νοσταλγούς», ανήκετε κι εσείς σε αυτή την κατηγορία;

«Νομίζω πως ναι. Φυσικά οι «ρομαντικοί νοσταλγοί» του τραγουδιού αυτού δεν έχουν καμία σχέση με τη ρετρό μόδα και το λάιφ στάιλ της εποχής μας. Είναι αυτοί που επιστρατεύουν τη φαντασία τους, την έμπνευσή τους, την ανθρωπιά τους, σκάβουν στο φαντασιακό τους για να βρουν έναν δρόμο πιο προσωπικό και πιο ανθρώπινο μέσα στο χάος και τον κυνισμό του καιρού μας. Το ίδιο το τραγούδι «Βάρκα στο σπίτι» στο οποίο αναφέρεσαι έχει μια μαγική ανατροπή στο τέλος που δικαιώνει τους «ρομαντικούς νοσταλγούς».

Τραγουδάτε ο,τι θεωρείτε πως θα αρέσει στον κόσμο ή ο,τι αρέσει σε εσάς;

«Ο,τι μου αρέσει αλλά παράλληλα πάντα και ο,τι νιώθω πως μπορώ να μοιραστώ. Η απόλαυση στην τέχνη πολλαπλασιάζεται όταν τη μοιράζεσαι. Χρειάζεται κάποιος να έχει ανοιχτές τις κεραίες του και να λαμβάνει υπόψιν του το τι συμβαίνει γύρω. Αν τραγουδάς μόνο ο,τι σου αρέσει, υπάρχει κίνδυνος να μην απευθύνεσαι όπως πρέπει στον κόσμο. Αν πάλι τραγουδάς μόνο ο,τι αρέσει στον κόσμο, θα χάσεις τον εαυτό σου. Τα τραγούδια τα γράφουμε για να τα απευθύνουμε. Τι πιο μαγικό από το να σιγοτραγουδάει ο κόσμος ένα ρεφρέν από ένα τραγούδι σου σε μια συναυλία. Αντιστοίχως πιστεύω πως αρκετός κόσμος έρχεται για να ακούσει και μια πρόταση, κάτι καινούργιο και όχι μόνο το αναμενόμενο. Κάπου εκεί βρίσκεται η χρυσή τομή. Στις μουσικές μου παραστάσεις συχνά βλέπω τον κόσμο να συμμετέχει πιο ενεργά στο πρωτότυπο υλικό παρά στις διασκευές των γνωστών τραγουδιών. Αυτό μου δίνει την ευκαιρία και τη δύναμη να προτείνω όλο και περισσότερα δικά μου τραγούδια μέσα στις συναυλίες μου».

 

Καλλιτεχνικός μου υπερήρωας -διαχρονικά- παραμένει ο Μάνος Χατζιδάκις. Πάντα απολαμβάνω και ανοίγομαι στα βαθιά στις μουσικές του σαν ακροατής

Όταν ήσασταν μικρός και ονειρευόσασταν ότι θα πιάνατε το μικρόφωνο στα χέρια, ποιοι καλλιτέχνες ήταν το πρότυπό σας;

«Οι παιδικοί μου καλλιτεχνικοί ήρωες ήταν ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Βαγγέλης Γερμανός και πολλοί πολλοί άλλοι, που ήταν ακούσματα της εποχής και ακούγονταν και μες στο σπίτι μου… Καλλιτεχνικός μου υπερήρωας -διαχρονικά- παραμένει ο Μάνος Χατζιδάκις. Πάντα απολαμβάνω και ανοίγομαι στα βαθιά στις μουσικές του σαν ακροατής. Η μουσική του είναι ιδιαίτερη και δεν έχει να κάνει με τον κυρίαρχο ήχο της εποχής μας. Έχει ένα «παραξένισμα», για αυτό προξενεί ένα σκίρτημα πρωτογενές…. σα να ερωτεύεται κάποιος. Μπορώ να πω πως όταν ήμουν μικρός έβλεπα τον εαυτό μου περισσότερο σαν μελλοντικό συνθέτη παρά σαν τραγουδιστή. Για αυτό η ιδιότητα του τραγουδοποιού που συνθέτει και ερμηνεύει τα τραγούδια του ίσως με εκπροσωπεί και μου ταιριάζει περισσότερο αυτή τη στιγμή».

Οι τραγουδοποιοί της γενιάς σας πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να βρουν τη θέση τους στο μουσικό στερέωμα της χώρας;

«Δεν είναι καθόλου εύκολο. Θέλει υπομονή, επιμονή, πολλή έμπνευση και μεθοδικότητα. Ήδη από το 2005 που ξεκίνησα εγώ τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ: με τις νέες τεχνολογίες είναι πολύ πιο εύκολο πια να εμφανιστεί κάποιος στα πράγματα και πολύ πιο δύσκολο να ξεχωρίσει και να βρει το κοινό του. Ο Μάνος Ελευθερίου ο οποίος υπογράφει και το ομότιτλο τραγούδι του νέου μου άλμπουμ όταν πρωτογνωριστήκαμε μια από τις πρώτες κουβέντες που μου είπε ήταν: «Έχεις διαλέξει έναν δύσκολο δρόμο». Ευτυχώς αυτή η μεγάλη διαδρομή, αν δεν σε γονατίσει, έχει να σου δώσει και πολλές χαρές. Κάθε καλλιτέχνης πρέπει να βρει το κοινό του. Και από εκεί και πέρα να «χτίζει» και να πορεύεται μαζί του».

Έχετε ήδη συνεργαστεί με «ηχηρά» ονόματα, ποια είναι η συμβουλή που ακολουθείτε;

«Δεν ακολουθώ κάποια συνταγή… Όταν δίνεται η ευκαιρία, με τη χαρά της έμπνευσης και της συνάντησης προκύπτει ο,τι καλύτερο. Με τον Νίκο Ξυδάκη αναπτύχθηκε πολύ φυσικά και μες στο χρόνο μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εκτίμησης από την οποία προέκυψε η συνεργασία μας. Αλλού η συνεργασία προέκυψε πολύ ξαφνικά και χωρίς καμιά προειδοποίηση σαν ένα μικρό θαύμα όπως στην περίπτωση του Μάνου Ελευθερίου που μου έδωσε την ώθηση για ένα ολόκληρο καλλιτεχνικό βήμα ή και της Φωτεινής Βελεσιώτου που όταν ηχογραφούσαμε το «Χαράματα η ώρα τρεις» ούτε μας περνούσε από το μυαλό η ραδιοφωνική επιτυχία που ακολούθησε. Μου αρέσει πολύ να συνδέομαι και με ανθρώπους από τη γενιά μου, όπως έκανα με την Πέννη Μπαλτατζή και τη Μάρθα Φριντζήλα στο προηγούμενο και τον Σπύρο Γραμμένο και τον Αργύρη Λούλατζη σε αυτό το άλμπουμ. Η απροσδόκητη χαρά του επόμενου βήματος και της επόμενης συνεργασίας είναι από αυτά που με κρατάνε καλλιτεχνικά ζωντανό».

 

Ο τραγουδοποιός Λεωνίδας Μαριδάκης
ένα τραγούδι σου σε μια συναυλία» περιγράφει

“Βάρκα στο σπίτι”

Τη σφραγίδα στη δισκογραφική δουλειά βάζει η συνεργασία του τραγουδοποιού με τον ποιητή Μάνο Ελευθερίου, ο οποίος υπογράφει τους στίχους στο ομότιτλο τραγούδι «Βάρκα στο σπίτι».

Ο ήχος του άλμπουμ είναι φωτεινός, αλλού ρυθμικός και αλλού ατμοσφαιρικός, έχει επιρροές από folk μουσικές φόρμες (country, salsa, swing κ.ά.) και βασικό πυρήνα τη σύγχρονη ελληνική τραγουδοποιία. Τους στίχους υπογράφουν οι Μάνος Ελευθερίου, Φωτεινή Λαμπρίδη, Νικόλ Κατσάνη, Πάνος Αντωνάτος, Μάρκος Μαριδάκης, Ειρήνη Σουργιαδάκη και Λεωνίδας Μαριδάκης.

Ο νέος δίσκος έρχεται μετά τη ραδιοφωνική επιτυχία που σημείωσε η συνεργασία του με τη Φωτεινή Βελεσιώτου στο «Χαράματα η ώρα τρεις» του Μάρκου Βαμβακάρη και αποτελεί την τρίτη προσωπική του δουλειά, μετά το «Αβάδιστα» (Universal/2006 σε παραγωγή του Νίκου Ξυδάκη) και το «Σε βάθος δρόμου» (Μετρονόμος/2010).

Το «ΒΑΡΚΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» περιλαμβάνει 11 τραγούδια – στιγμιότυπα της ζωής μας που εμπνέονται από την καθημερινότητα, το όνειρο και την επιθυμία για έναν πιο ανθρώπινο κόσμο. Συνομιλεί, μεταξύ άλλων, με παιδικούς ήρωες, όπως τη Μαίρη Πόππινς ή το Ντρούπι, ταξιδεύει σε σεκάνς ονείρων με τη «Βάρκα στο σπίτι», την «Αστυπάλαια», το «Κάποτε στη Ράδα» και φωτίζει την ομορφιά και την προσδοκία της κάθε στιγμής με χορευτική διάθεση. Στο άλμπουμ συμμετέχουν οι τραγουδοποιοί Σπύρος Γραμμένος και Αργύρης Λούλατζης.

«Η απροσδόκητη χαρά του επόμενου βήματος και της επόμενης συνεργασίας είναι από αυτά που με κρατάνε καλλιτεχνικά ζωντανό», αναφέρει.