Λέκκας για Σαντορίνη: Απομακρύνεται το σενάριο για σεισμό πάνω από 6 ρίχτερ – Τα τρία ενδεχόμενα

Με τους ίδιους έντονους ρυθμούς, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Χθες, μετά τις 9 το βράδυ έγινε η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση που έχει καταγραφεί στη Σαντορίνη από την έναρξη του φαινομένου, μεγέθους 5,2 Ρίχτερ, με του επιστήμονες ωστόσο να εκτιμούν ότι δεν μεταβάλει ουσιαστικά τη γενική εικόνα και ότι είμαστε ακόμη στη μέση του δρόμου.

Σε ρυθμούς εγκέλαδου και η Αμοργός

Δοκιμάζεται και η Αμοργός, που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Σαντορίνη. Μηχανικοί ελέγχουν τα παλιά κτήρια. Το βράδυ κύλησε χωρίς ησυχία και πάλι με διαδοχικούς σεισμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 5 μέχρι τις 5 και μισή το βράδυ είχαμε 7 διαδοχικούς σεισμούς άνω των 4 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ. Aνήσυχα είναι ακόμα και τα ζώα καθώς είναι τρομαγμένα και δεν μπαίνουν καν στους στάβλους.

Σημειώνεται ότι τεχνικοί τοποθετούν ειδικές κορδέλες σήμανσης επικινδυνότητας σε κτήρια τα οποία κρίνονται ακατάλληλα. Το νησί έχει ενισχυθεί με πυροσβέστες και ιατρικό προσωπικό από τη Νάξο.

Σήμερα υπάρχουν άνεμοι 7 με 8 μποφόρ και απαγορευτικό απόπλου για τον Σκοπελίτη, ο οποίος εξυπηρετεί τα νησιά των Κυκλάδων μεταξύ τους.

Η έντονη σεισμική ακουλουθία στις Κυκλάδες έχει προκαλέσει ανησυχία για το πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο, με τον καθηγήτή Ευθύμη Λέκκα να μιλάει στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ για το πως αναμένει να «κινηθεί» η σεισμική ακολουθία.

Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε χαρακτηριστικά «Απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού. Με άλλα λόγια, το σενάριο για πάνω από 6 βαθμούς, (6,1 6,2) και ενισχύεται το σενάριο-στην ακραία περίπτωση επαναλαμβάνω-για κάτω από 6 βαθμούς. Αυτό το σενάριο τώρα πια δεν υπάρχει. Για κάτω όμως, από 6, δηλαδή (5,9, 5,8), υπάρχει μία απειροελάχιστη πιθανότητα να εκδηλωθεί ένας τέτοιος σεισμός. Με αυτό τον σεισμό λοιπόν, οφείλουμε να σχεδιάσουμε. Και με αυτό τον σεισμό αναπτύχθηκαν και οι επιχειρησιακές δράσεις που βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα από τους επιχειρησιακούς φορείς. Το πιο πιθανό σενάριο όμως, είναι να συνεχιστεί η σεισμική δραστηριότητα για κάποιες μέρες πολλές ή κάποιες βδομάδες με την ίδια ένταση, με τους ίδιους ρυθμούς, δηλαδή πάρα πολλούς σεισμούς. Και οι περισσότεροι είναι μεταξύ 3 και 5 βαθμών. Αυτοί οι σεισμοί λοιπόν, είναι σεισμοί που θα είναι το επικρατέστερο σενάριο για κάποιες εβδομάδες. Και ένα ενδιάμεσο σενάριο είναι να κάνει ένα 5,5 και να αποσβεστεί με πιο γρήγορο ρυθμό η όλη κατάσταση (…)».

Ενώ στη συνέχεια, δεν παρέλειψε να τονίσει το εξής «Όσον αφορά τα κτήρια δεν υφίστανται καμία καταπόνηση, διότι η καταπόνηση που υφίστανται είναι μέσα στην πλαστική παραμόρφωση, όπως λέμε. Δηλαδή δεν έχουμε θραύσεις και άρα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα στα κτήρια με αυτούς τους σεισμούς». Αναφορικά τώρα με το αν υπάρχει θέμα με τα υπόσκαφα κτήρια στην Καλντέρα, ο κ. Λέκκας επισήμανε «Είναι πολύ ανθεκτικές κατασκευές, άσχετα βέβαια αν είναι υπόσκαφα τώρα-είναι πρώτα σε ζήτηση από άποψη τουριστική. Έχουν γίνει παρεμβάσεις οι οποίες δεν ξέρουμε ποιες είναι. Παλιά τα υπόσκαφα, δηλαδή πριν την τουριστική ανάπτυξη, ήταν πολύ ασφαλείς κατασκευές.

Τώρα βέβαια δεν ξέρουμε πώς διατάσσονται τα υπόσκαφα (…). Βέβαια, τα κτήρια της Καλντέρας θα έχουν κάποιο πρόβλημα σε ένα σενάριο ακραίο. Επίσης, ανέπτυξαν χθες και τις πέντε περιοχές που θα έχουμε κατολισθήσεις. Σε αυτές τις περιοχές λοιπόν, εκτελούνται ειδικές δράσεις έτσι ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο αφενός και αφετέρου να κάνουμε κάποιες δράσεις προληπτικές που να μας επιτρέψουν να μην έχουμε μεγάλη έκθεση των επισκεπτών, δηλαδή να μην πάνε οι επισκέπτες σε σημεία που υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουμε κατολίσθηση».

Τέλος, όσον αφορά το τι ισχύει και για τα άλλα νησιά των Κυκλάδων, εκτός της Σαντορίνης, όπως για παράδειγμα την Αμοργό, ο Καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος ΟΑΣΠ, έδωσε την παρακάτω απάντηση «Στην Αμοργό, ο κίνδυνος δεν είναι ο ίδιος, διότι, εάν έχουμε κατευθυντικότητα του ρήγματος προς την Σαντορίνη, τότε κινδυνεύει η Σαντορίνη παρά προς τα βορειοανατολικά η περιοχή της Αμοργού. Η Αμοργός έχει πολύ πιο βραχώδη δομή με αποτέλεσμα να μην ενισχύονται οι σεισμικές κινήσεις. Για αυτό και μας ανησυχεί περισσότερο η Σαντορίνη. Ενώ για την Ανάφη και την Ίο δεν υπάρχει ιδιαίτερο θέμα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Θήρας στη Σαντορίνη

Με απόφαση που έλαβε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο δήμος Θήρας τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των συνεχών σεισμών που καταγράφονται μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Στη Σαντορίνη αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βασίλης Κικίλιας

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί αύριο Παρασκευή (7/7) στη Σαντορίνη, προκειμένου να ενημερωθεί από τους αρμόδιους για τις σεισμικές δραστηριότητες που έχουν «ταρακουνήσει» το νησί. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Mε πληροφορίες από ΕΡΤ