Ό,τι συνέβη στην Αμερική δε σχετίζεται με κανένα ελληνικό φαινόμενο
Ό,τι συνέβη στην Αμερική δε σχετίζεται με κανένα ελληνικό φαινόμενο

Από το +20 στην Κρήτη ως το…- 47 στην Αμερική, η απόσταση είναι χαώδης! Πόσο πιθανό είναι να δούμε αντίστοιχα φαινόμενα στην Ελλάδα; Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δρ. Κώστας Λαγουβάρδος, τονίζει στην «Π» πως η χώρα μας δεν πρόκειται να πληγεί από αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα. Όσον αφορά στον καιρό που θα συνοδεύσει το ρεβεγιόν μας, λέει πως και την Πρωτοχρονιά οι συνθήκες θα είναι αντίστοιχες των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με το meteo.gr, την περασμένη Τετάρτη η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Παλαιόχωρα Χανίων με 20,9 °C.

Ο επιστήμονας εξηγεί πως για να αποδώσουμε ένα καιρικό φαινόμενο στην κλιματική αλλαγή, δεν κοιτάμε τόσο την έντασή του όσο τη διάρκειά/ συχνότητά του.

Ο φετινός Δεκέμβριος είναι αρκετά θερμός για τη χώρα μας, είχαμε δει και το 2010 στην Κρήτη το θερμόμετρο να φτάνει ακόμα και τους 29 βαθμούς, όμως, φέτος το φαινόμενο έχει διάρκεια.

Περιοχές, όπως η Φλώρινα και η Μακεδονία θα συνεχίσουν με υψηλές θερμοκρασίες ως και τα Φώτα. Σε ερώτηση για τα χιόνια που λείπουν από τον Ψηλορείτη, αναφέρει πως η χιονοκάλυψη είναι ελάχιστη στη χώρα μας, λίγο στον Όλυμπο και το Καϊμακτσαλάν. Η ίδια εικόνα επικρατεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Λαγουβάρδος αναφέρει πως η Κρήτη έχει ανάγκη το χιόνι, αν και το 2022 σημείωσε ρεκόρ βροχοπτώσεων, το μεγαλύτερο ύψος ήταν στην Ασή Γωνιά.

Στην Κρήτη, το… καλοκαίρι καλά κρατεί
Στην Κρήτη, το… καλοκαίρι καλά κρατεί

Όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες της Πρωτοχρονιάς, λέει ότι οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν πάνω από το φυσιολογικό για την εποχή επίπεδο, όπως έγινε και όλο τον Δεκέμβριο. Ίσως έχουμε λίγες βροχές, πολύ ασθενείς, και λίγο αεράκι την ερχόμενη Κυριακή, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Αντίστοιχα, θα κινηθούμε ως τα Φώτα. Οι μοναδικές ημέρες του Δεκεμβρίου που είχαμε φυσιολογικές θερμοκρασίες ήταν το τριήμερο 19 ως 21 του μήνα. Για τον συγκεκριμένο μήνα, φυσιολογική μέγιστη τιμή είναι οι 15 βαθμοί.

Όσον αφορά στην κακοκαιρία Elliott μεταξύ 21 και 25 Δεκεμβρίου στη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με τους επιστήμονες, Σ. Ντάφη, Γ. Κύρο και Κ. Λαγουβάρδο, η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ήταν -47,2°C στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone ενώ νέο ρεκόρ πτώσης θερμοκρασίας καταγράφηκε στην πόλη Denver του Colorado όπου η θερμοκρασία υποχώρησε κατά 22°C μέσα σε λιγότερο από 1 ώρα και σε διάστημα 2 ημερών η θερμοκρασία από τους +11°C υποχώρησε στους -31°C. Στο Cheyenne του Wyoming η θερμοκρασία μέσα σε μόλις 30 λεπτά υποχώρησε από τους +6°C στους -16°C.

Ο δρ. Κ. Λαγουβάρδος

Ο κ. Λαγουβάρδος αναφέρει πως ήδη η θερμοκρασία έχει ανέβει. Αξιοσημείωτο είναι πως είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες σε νότιες περιοχές, όπως το Μαϊάμι. Πρόκειται για μία ακραία ψυχρή εισβολή που συμβαίνει δύο φορές τα εκατό χρόνια.

Δεν έχει, όπως εξηγεί, καμία σχέση ό,τι συνέβη στην Αμερική με φαινόμενα που είχαμε ή μπορεί να έχουμε στην Ελλάδα και δεν πρέπει να επικρατεί σύγχυση ως προς αυτό.

Μία εκτίμηση που κάνουν επιστήμονες, είναι πως το φαινόμενο συνδέεται με τη μείωση της κάλυψης των πάγων στην Αρκτική, κάτι που προκαλεί διαταραχές και μπορεί να οδηγήσουν σε ισχυρές, ψυχρές εισβολές τον χειμώνα, όμως δεν είναι κάτι επιβεβαιωμένο.