Ο τύπος και ειδικά τα μέσα ενημέρωσης της περιφέρειας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου, αφού επηρεάζουν, ή μάλλον διαμορφώνουν την κοινή γνώμη.
Ο πλουραλισμός, η έγκυρη ενημέρωση και οι εξειδικευμένες πληροφορίες για συγκεκριμένους κλάδους δημιουργούν εκείνες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ορθή λειτουργία της δημοκρατίας και την έγκαιρη επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες και τη χώρα συνολικά.
Αποτελεί αναγκαιότητα για την Πολιτεία, αλλά και για την ελληνική κοινωνία η διατήρηση και η συνέχιση του περιφερειακού Τύπου. Στόχος, αφάνταστα δύσκολος, την εποχή της έλλειψης οικονομικών πόρων και της επέκτασης του ίντερνετ και του ηλεκτρονικού τύπου.
Γι αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να υπερασπιστούμε από τις θέσεις που βρισκόμαστε τη δυνατότητα πρόσβασης του πολίτη στην αντικειμενική και χρήσιμη για την καθημερινότητα του ενημέρωση.
Και φυσικά να μη μείνουμε στα λόγια, αλλά να προχωρήσουμε σε έργα και πράξεις ουσίας.
Όσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε και να ενημερωνόμαστε για το τι συμβαίνει στην άλλη άκρη του πλανήτη, άλλο τόσο ουσιαστικό και χρήσιμο είναι να είμαστε ενήμεροι για όλα εκείνα που αφορούν την περιοχή μας.
Οι περιφερειακές εφημερίδες καλύπτουν όλο το φάσμα της τοπικής επικαιρότητας με κάθε λεπτομέρεια. Πράγμα που δεν κατόρθωσε μέχρι τώρα κανενός άλλου είδους μέσο ενημέρωσης. Ενισχύουν τη δημοκρατία και τη διαφάνεια.
Οι ιστορικές τοπικές εφημερίδες αποτέλεσαν διαχρονικά μέσο ανάδειξης των τοπικών προβλημάτων και παράλληλα μοχλό πίεσης προς τα κέντρα εξουσίας της περιφέρειας και του κέντρου για την επίλυσή τους.
Ο ρόλος αυτός τις καταξίωσε στη συνείδηση των τοπικών κοινωνιών και λειτούργησε ως πολλαπλασιαστής της διαδρομής τους.
Ο περιφερειακός Τύπος της Ελλάδας είναι συνυφασμένος με τη σύγχρονη Ελληνική ιστορία.
Υπάρχουν περιφερειακές εφημερίδες που είναι αρχαιότερες από όλες τις εφημερίδες του κέντρου, μεταξύ αυτών και η «Πατρίς» του Πύργου, στην «οικογένεια» της οποίας έχω την τιμή να ανήκω. Εφημερίδες δεν αποτελούν απλά την ιστορία του τύπου, αλλά κυριολεκτικά την ιστορία του τόπου. Εφημερίδες που άντεξαν πολέμους και εθνικές καταστροφές, χρεοκοπίες και κρίσεις, εφημερίδες που εξακολουθούν ακόμα και σήμερα, μέσα στην πρωτοφανή κρίση, να στέκονται όρθιες…
Η τεχνολογία σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που βιώνουμε ανέτρεψε δια παντός τα δεδομένα και την πεπατημένη της δημοσιογραφίας.
Σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική βάζουν λουκέτα κολοσσοί και το 80% των δημοσιογράφων που απασχολούντο πριν μια δεκαετία είναι πλέον άνεργοι.
Το θετικό είναι πως ο περιφερειακός τύπος δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει ότι πέρα από τις κρατικές επιχορηγήσεις και ελαφρύνσεις και τη δημοσίευση κρατικών δημοσιεύσεων, που καλώς, φυσικά, κάνει και διεκδικεί, θα πρέπει, παράλληλα, να βελτιώσει και τις δικές του δομές και υπηρεσίες. Ότι η έρευνα και η αρθογραφία είναι τα μόνα αντίδοτα στην φθίνουσα πορεία των ΜΜΕ και ιδιαίτερα των έντυπων εκδόσεων .
Οι τοπικές εφημερίδες είναι οι μόνες που έχουν την δυνατότητα επιβίωσης, για συγκεκριμένους λόγους που έχουν ως εφαπτόμενη τα όρια της γεωγραφικής περιφερειακής ενότητας, όπου κυκλοφορούν .
Σε κάθε περίπτωση, η επιβίωση και η πρόοδος του περιφερειακού τύπου είναι συνυφασμένη με την επιβίωση και την πρόοδο της Δημοκρατίας.