ψηφίζεται η Συμφωνία των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο

Ψηφίζεται τελικά σήμερα και όχι χθες, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, η Συμφωνία των Πρεσπών, κάτω από πολλά ερωτηματικά, αφού φαίνεται πως η κυβέρνηση της πρώην Γιουκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν έχει εκπληρώσει βασικά προαπαιτούμενα από την συμφωνία.

Σίγουρο πάντως θεωρείται το γεγονός πως μετά την ψήφιση της Συμφωνίας και από την ελληνική Βουλή, η γείτονα χώρα θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο «μακεδονική γλώσσα» για τη γλώσσα της καθώς και τους όρους “Μακεδονία” και “Μακεδόνας”, με βάση το άρθρο 7 της Συμφωνίας των Πρεσπών.  Για τη Συμφωνία στην Βουλή, πραγματοποιείται «παρέλαση» ομιλητών, αφού στον σχετικό κατάλογο είχαν γραφτεί συνολικά 206 βουλευτές.

Αναφορικά με την ψηφοφορία, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει όσους υποστηρικτές χρειάζεται για την κύρωση της Συμφωνίας, με τον αριθμό των θετικών ψήφων να κυμαίνεται από 151 έως και 153 βουλευτές. Ήδη μέχρι και χθες, ανοιχτά υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών είχαν ταχθεί από το βήμα της Βουλής, οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Μαυρωτάς και Θανάσης Θεοχαρόπουλος ενώ η Κατερίνα Παπακώστα έδωσε μισό «ναι» στην ομιλία της.

Για εργαλειοποίηση του ζητήματος του «ονοματολογικού» από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες μίλησε ο κ.Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξήγησε παράλληλα πως η Συμφωνία των Πρεσπών έχει τρεις πληγές: «την ιθαγένεια, τη γλώσσα και τη διπλή – όχι σύνθετη – ονομασία».

Στο μεταξύ, σε συναγερμό βρέθηκαν για δεύτερη φορά χθες, οι αστυνομικές δυνάμεις.  Τουλάχιστον 1.500 αστυνομικοί είχαν κυκλώσει την πλατεία Συντάγματος αποκλείοντας όλες τις εισόδους του Κοινοβουλίου.

Το χθεσινό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας είχε οργανωθεί ακολουθώντας το πρόγραμμα της συζήτησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία κατά το χρονοδιάγραμμα θα διεξαγόταν τα μεσάνυκτα χθες.

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν συνολικά τρία συλλαλητήρια. Το πρώτο διοργανώθηκε από την «Επιτροπή αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας» και άρχισε στις 19.00 στην πλατεία Συντάγματος. Το δεύτερο πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Ελευθερίας, δίπλα στην αμερικανική πρεσβεία από το ΚΚΕ και το τρίτο οργανώθηκε από την λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Σε κάθε περίπτωση, βασικό συμπέρασμα του κοινοβουλευτικού «διαλόγου» που έχει ήδη αναπτυχθεί, είναι πως το νέο Σύνταγμα των Σκοπίων θα τεθεί σε ισχύ μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ από την ελληνικό κοινοβούλιο.

Πάντως αυτοί οι ισχυρισμοί δεν πείθουν την αντιπολίτευση, η οποία ζητά ξεκάθαρους όρους και σαφήνεια στο τι ακριβώς ψηφίζεται στην ελληνική Βουλή, αφού θεωρείται πως σκόπιμα η κυβέρνηση αποκρύπτει πτυχές της Συμφωνίας προκειμένου να μην εντοπιστούν και καταδειχθούν οι επιζήμιες για τη χώρα υποχωρήσεις.

Ο Μητσοτάκης

Με μια ομιλία σταθερά προσηλωμένη στα όσα έχει ισχυριστεί στις τελευταίες παρεμβάσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δίνει εθνικότητα και γλώσσα στην ΠΓΔΜ και πως η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί εθνικό λάθος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί ένα εθνικό θέμα σε εργαλείο εξυπηρέτησης κομματικών συμφερόντων και εξαγοράζει συνειδήσεις βουλευτών» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση είναι «κατώτερη των περιστάσεων, κουρελιάζει την πολιτική ζωή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να επιτεθεί σε… όλους, σημειώνοντας ότι «τη μια εβδομάδα ο κ. Τσίπρας χειροκροτείται από τον κ. Καμμένο και την άλλη από τον κ. Κοτζιά οι οποίοι αλληλομηνύονται χωρίς να συγκινείται κανένας εισαγγελέας».