Μόλις το 27% των ιδιοκτησιών των Δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου έχει καταγραφεί στη διαδικασία κτηματογράφησης με αποτέλεσμα να εντοπίζεται ένα έλλειμμα 73% στην αποτύπωση των εμπράγματων δικαιωμάτων σε όλο το βόρειο παραλιακό μέτωπο του νομού Ηρακλείου. Όπως είναι γνωστό, όλες οι αιτήσεις που παραλαμβάνονται μέχρι σήμερα είναι εκπρόθεσμες ωστόσο οι πολίτες δεν πληρώνουν πρόστιμο. Αυτό όμως αλλάζει από το τέλος του Ιουλίου, καθώς λήγει η προθεσμία για την παραλαβή δηλώσεων κτηματογράφησης χωρίς κόστος, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι από τις 31-7-23 για κάθε φάκελο που θα κατατίθεται θα χρεώνεται πρόστιμο.
Η χαλαρή προσέλευση του κόσμου στη διαδικασία της κτηματογράφησης αποδίδεται κατά βάση σε οικονομικούς λόγους, που αξιολογούνται ως η βασικότερη αιτία των εξαιρετικά χαμηλών ποσοστών που εμφανίζει η συμμετοχή των πολιτών αφού για παράδειγμα αν σε ένα χωριό υπάρχει ένα μικρό κληροτεμάχιο το οποίο μοιράζεται σε πολλά άτομα, το ποσό που θα χρειαστεί να πληρώσει ο καθένας ως παράβολο συνδυαστικά με τα τοπογραφικά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει και την αξία του ίδιου ακινήτου.
Όπως είναι γνωστό, για κάθε εμπράγματο δικαίωμα (που αφορά σε πλήρη ιδιοκτησία, ψιλή κυριότητα, χρήση, επικαρπία) που έχει ο κάθε πολίτης θα πρέπει να πληρώνει 35 ευρώ. Εάν υπάρχουν δύο δικαιώματα στον ίδιο Δήμο χρεώνεται 70 και η τιμή αυτή δεν αλλάζει εάν υπάρχουν περισσότερες ιδιοκτησίες. Αν όμως ένας πολίτης έχει για παράδειγμα τρεις ιδιοκτησίες σε τρεις διαφορετικούς Δήμους και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, τη Χερσόνησο και το Μαλεβίζι θα πληρώσει 35Χ3, δηλαδή 105 ευρώ. Επίσης εάν συνυπολογιστεί και το κόστος της τοπογραφικής αποτύπωσης το ποσό προσαυξάνεται με αποτέλεσμα να αποθαρρύνεται ο πολίτης για να προχωρήσει στην όλη διαδικασία.
Να μη χαθεί η ευκαιρία
Παρά τα σοβαρά οικονομικά ζητήματα που ανακύπτουν, αυτό το οποίο τονίζεται ως κομβικό είναι ότι η διαδικασία της καταγραφής των ιδιοκτησιών είναι κρίσιμη για την κατοχύρωση όλων των κατόχων εμπράγματων δικαιωμάτων, ενώ καμπανάκι χτυπάει και για τις εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες που είναι θέμα ζωτικής σημασίας να δηλωθούν εγκαίρως, διότι σε αντίθετη περίπτωση τα ακίνητά τους θα χάσουν την εμπορική τους αξία. Δηλαδή δεν θα μπορούν να μεταβιβαστούν, να πουληθούν και να αξιοποιηθούν προς όφελος του ιδιοκτήτη.
Η νόμιμη εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας Γεωκαταγραφή που έχει αναλάβει τη διαδικασία της κτηματογράφησης στους τρεις Δήμους κ. Γεωργία Σακαρέλλου εξηγεί ότι σε αυτή τη φάση είναι κυριολεκτικά κομβικό οι πολίτες να προσπαθήσουν να μη χάσουν άλλο χρόνο και να τρέξουν να δηλώσουν άμεσα τις ιδιοκτησίες τους. Το μεγάλο στοίχημα είναι να δηλωθούν με γρήγορους ρυθμούς οι ιδιοκτησίες, ώστε οι πολίτες να έχουν την ευκαιρία της συμμετοχής στις διαδικασίες προανάρτησης και ανάρτησης, που έπονται και εκεί να μπορέσουν να διορθώσουν τα τυχόν λάθη που ενδεχομένως εντοπιστούν στην απόδοση των δικαιωμάτων τους, είτε ανέξοδα είτε με πολύ μικρό κόστος.
Επιπλέον, δηλώνοντας έγκαιρα τα δικαιώματά τους αποφεύγεται η απόδοση των ιδιοκτησιών σε άγνωστο ιδιοκτήτη και κατ’ επέκταση, μετά το πέρας ορισμένου χρόνου, η μεταβίβαση τους στο Ελληνικό Δημόσιο, πράξη που απαιτεί πολυετείς και κοστοβόρες δικαστικές διαδικασίες για να ανατραπεί. Να υπενθυμίσουμε ότι η κτηματογράφηση στο Ηράκλειο καλύπτει τον Καλλικρατικό Δήμο συμπεριλαμβανομένων των προκαποδιστριακών ΟΤΑ και συγκεκριμένα Αγίου Μύρωνα, Άνω Ασιτών, Κάτω Ασιτών, Πενταμοδίου, Πετροκεφάλου, Πυργούς, Βουτών, Δαφνέ, Σκαλανίου, Σταυρακίων, Καλλιθέας, Νέας Αλικαρνασσού, Αυγενικής, Βενεράτου, Κερασίων, Σίβας και Τεμένους (Αγίου Σύλλα, Κυπαρισσίου και Προφήτη Ηλία).