Μονόδρομος είναι η νέα παράταση στην προθεσμία κτηματογράφησης στο υπόλοιπο του Δήμου Ηρακλείου και στους Δήμους Χερσονήσου και Μαλεβιζίου, που λήγει την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς όπως προκύπτει το ποσοστό δήλωσης των εμπράγματων δικαιωμάτων είναι δυστυχώς χαμηλότερο του 20%.
Η όλη διαδικασία της καταγραφής των ιδιοκτησιών είναι κρίσιμη για όλους τους κατόχους εμπράγματων δικαιωμάτων ενώ καμπανάκι χτυπάει και για τις εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες που είναι θέμα ζωτικής σημασίας να δηλωθούν εγκαίρως διότι σε αντίθετη περίπτωση τα ακίνητα τους θα χάσουν την εμπορική τους αξία. Δηλαδή δεν θα μπορούν να μεταβιβαστούν να πουληθούν και να αξιοποιηθούν προς όφελος του ιδιοκτήτη. Αυτό τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων δικηγόρος Κώστας Αράπογλου, ο οποίος εξηγεί τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου τα ακίνητα αυτά να μη χάσουν την εμπορική αξία τους.
Πιο συγκεκριμένα όπως τονίζει, το πρώτο και βασικό βήμα είναι, ο κάθε κάτοχος εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίας, να κατοχυρώσει την ανεξαρτησία της. Δηλαδή να δηλώσει το ακίνητο τους ως ανεξάρτητο τμήμα της συνολικής περιουσίας στην οποία περιλαμβάνεται ως εξ αδιαιρέτου. Το αμέσως επόμενο στάδιο είναι ο κάθε ιδιοκτήτης να πληρώσει το φόρο χρησικτησίας επί της αξίας του οικοπέδου και στη συνέχεια εφόσον το ακίνητο είναι εντός του σχεδίου πόλης να γίνει διόρθωση της πράξης εφαρμογής.
Ακολούθως θα πρέπει να γίνει συμβολαιογραφική πράξη για τη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας με την προϋπόθεση βέβαια ότι το κτίσμα δεν έχει αυθαιρεσίες ή έχει ενταχθεί στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο περί τακτοποίησης.
Ο κ. Αράπογλου σημειώνει ότι επειδή όλες οι πράξεις αυτές έχουν αθροιστικά μεγάλο οικονομικό κόστος και είναι κατανοητή η δυσκολία του κόσμου να μπορέσει να ανταποκριθεί στο σύνολο των ζητούμενων απαιτήσεων, είναι κρίσιμο να γίνει έστω το πρώτο βήμα. Δηλαδή η δήλωση ιδιοκτησίας ώστε να ανεξαρτητοποιηθεί το ακίνητο.
Επίσης ο κ. Αράπογλου τονίζει ότι, είναι αντίστοιχα κρίσιμο ζητούμενο όλοι οι ιδιοκτήτες οι περιουσίες των οποίων έχουν καταγραφεί στο κτηματολόγιο να ελέγξουν εάν έχουν αποτυπωθεί σωστά σε ό,τι αφορά τις διαστάσεις τους καθώς όταν έγινε αρχικά η πρώτη κτηματογράφηση δεν είχαν ζητηθεί οι ακριβείς συντεταγμένες.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο τοπογράφος μηχανικός κ. Κωνσταντίνος Δατσέρης, ο σωστός προσδιορισμός της κάθε ιδιοκτησίας είναι κομβικό βήμα στη διαδικασία της κτηματογράφησης.
Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό ο κάθε ιδιοκτήτης να επιλέξει να απευθυνθεί σε ειδικούς επιστήμονες που έχουν την επιστημονική γνώση του αντικειμένου, και μπορούν να εγγυηθούν τη σωστή αποτύπωση των ορίων της κάθε ιδιοκτησίας.
Για παράδειγμα εάν ένας πολίτης επιλέξει την εύκολη λύση των προσδιορισμών των ορίων μέσα από το google earth προοπτικά θα πληρώσει ακριβά τα λάθη που είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα γίνουν, (λόγω της χαμηλής ακρίβειας των συντεταγμένων) καθώς θα αναγκαστεί να προχωρήσει στη διόρθωση των γεωγραφικών μεταβολών.