Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά να κηρυχθεί η Θεσσαλία ο περιφερειάρχης, Δημήτρης Κουρέτας, λόγω της κρίσιμης κατάστασης που έχει δημιουργήσει η επιδημία πανώλης στα αιγοπρόβατα, απευθυνόμενος στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.
Αναλυτικά η επιστολή του
«Δ. Κουρέτας προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ
Να κηρυχθεί η Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανώλης των μηρυκαστικών
Επιστολή, με την οποία ζητά την άμεση κήρυξη της Θεσσαλίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της σοβαρής κατάστασης που έχει προκληθεί από την πανώλη των μηρυκαστικών, απέστειλε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνο Τσιάρα, με κοινοποίηση στον Υφυπουργό Χρ. Κέλλα και τον Γενικό Γραμματέα Γ. Στρατάκο, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.
Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή εμφάνισης της πανώλης στην ΠΕ Τρικάλων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι σε επιφυλακή και βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο και τους φορείς των κτηνοτρόφων».
Η πανώλη των αιγοπροβάτων στη Θεσσαλία
Ο ιός της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε αιγοπρόβατα στην περιοχή της Καλαμπάκας, με τα κρούσματα να έχουν φθάσει τα τρία σε συγκεκριμένες μονάδες της περιοχής.
Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τα νοσούντα ζώα οδηγούνται στη θανάτωση και ακολούθως γίνεται υγειονομική ταφή τους. Τα υπόλοιπα ζώα της μονάδας που δεν έχουν νοσήσει μπορούν να καταναλωθούν από τον άνθρωπο, αφού πρώτα για προληπτικούς λόγους το κρέας υποστεί θερμική επεξεργασία. Το δε γάλα μπορεί να καταναλωθεί αφότου γίνει υψηλή παστερίωση στους 72 βαθμούς Κελσίου.
Σε έκτακτη σύκεψη που είχε πραγματοποηθεί από τον υφυπουργό Χρήστο Κέλλα, ο γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος ανέπτυξε στους κτηνοτρόφους το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου ζητώντας την πιστή εφαρμογή όλων των πρωτοκόλλων υγειονομικής προστασίας, ώστε να απομονωθούν τα κρούσματα.
Ο ιός της πανώλης των προβάτων είναι ζωονόσος που ζει στην ατμόσφαιρα για 72 ώρες, μεταδίδεται από ζώο σε ζώο, αλλά μπορεί να μεταδοθεί έξω από τη μονάδα μέσω της μεταφοράς του γάλακτος. Όπως ανέφερε «μια περιοχή είναι ελεύθερη του ιού της πανώλης όταν παρέλθουν 30 ημέρες από την εμφάνιση του τελευταίου κρούσματος».