Με έντονη την παρουσία των Κρητικών πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη μπροστά από το Λευκό Πύργο χθες το συλλαλητήριο για την ονομασία των Σκοπίων.
Η ομάδα των Κρητικών είχε αναχωρήσει έφιππη και ντυμένη με παραδοσιακές κρητικές φορεσιές, ενώ μαζί τους κρατούσαν πανό με το σύνθημα «αν κυβερνούν προδότες, φταίνε οι πατριώτες». Στην πορεία τους για τη Θεσσαλονίκη οι Κρητικοί φωτογραφήθηκαν και στις Θερμοπύλες, μπροστά από το άγαλμα του Λεωνίδα, τραγουδώντας το «Πότε θα κάνει ξαστεριά».
Το “παρών” έδωσαν ωστόσο οι Κρητικοί και στη Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο μητροπολίτης Άνθιμος στη Θεσσαλονίκη, όπου μεταξύ άλλων παρέστησαν ο Βασίλης Λεβέντης, ο Κώστας Ζουράρις και ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Μετά το πέρας της Λειτουργίας οι Κρητικοί έψαλαν τον εθνικό ύμνο κρατώντας τη γαλανόλευκη.
Στο μεταξύ, αρκετός ήταν ο κόσμος που συμμετείχε απ’ όλη την Ελλάδα στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Οι αρχικές εκτιμήσεις των διοργανωτών έκαναν λόγο για 100.000 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το Λευκό Πύργο, ωστόσο λίγο μετά τις τρεις και μισή το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία στο συλλαλητήριο συμμετείχε μισό εκατομμύριο κόσμου. Με βάση τις μετρήσεις της Αστυνομίας, το συγκεντρωμένο πλήθος ανέρχονταν σε 90.000.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου, στη Θεσσαλονίκη είχαν φθάσει συνολικά 1.300 λεωφορεία, ενώ λόγω της τεράστιας προσέλευσης είχε δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στα διόδια των Μαλγάρων, με τον πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο να κάνει έκκληση στην Ελληνική Αστυνομία να ανοίξει τα διόδια.
Με βάση την εικόνα που μεταδιδόταν από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, φαινόταν πως οι συμμετέχοντες κάλυπταν μια απόσταση μεγαλύτερη των δύο χιλιομέτρων, από το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς έως και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη Βόρεια Ελλάδα, βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μεταξύ των οποίων η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, με ομιλία του οποίου ξεκίνησε το συλλαλητήριο, λίγο μετά της 2.00 το μεσημέρι. Ο μητροπολίτης χαρακτήρισε το συλλαλητήριο «ομολογία εθνικής πίστεως» αναφέροντας πως η «Μακεδονία είναι Ελλάδα, η Ελλάδα είναι Μακεδονία».
Για παραχάραξη της ιστορίας έκανε λόγο ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) Χρήστος Τοπαλίδης.
Σημειώνεται ότι ο μεγαλύτερος όγκος του συγκεντρωμένου πλήθους ήταν από τη Μακεδονία, ενώ οι συγκεντρωμένοι φώναζαν κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου συνθήματα όπως «Ελλάς -Ελλάς Μακεδονία», «Όχι στη διπλή ονομασία – Όχι σε νέα προδοσία». Αρκετές ήταν οι ελληνικές σημαίες που κρατούσαν οι διαδηλωτές, ενώ πολλοί από τους συμμετέχοντες φορούσαν παραδοσιακές στολές των περιοχών τους.
Ο λόγος του πατρός Ανδρέα Κεφαλογιάννη
«Σεβόμαστε την ιστορία, την καταγωγή, τα σπίτια μας, τις εκκλησιές μας και τους ανθρώπους όπου γης. Χωρίς ανούσιες κραυγές, είμαστε εδώ για να φωνάξουμε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική. Είναι μία, είναι αδιαπραγμάτευτη, είναι η γειτονιά της Ελλάδας, για την οποία χιλιάδες έδωσαν το αίμα τους».
Αυτό σημείωσε μεταξύ άλλων ο πατέρας Ανδρέας Κεφαλογιάννης από την Κρήτη, ο οποίος ήταν ένας από τους βασικούς ομιλητές που πραγματοποίησαν παρέμβαση χθες στο πανελλαδικό συλλαλητήριο για την ονομασία των Σκοπίων, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
«Δεν υπήρξαμε άρπαγες, δεν ατιμάσαμε την ιστορία, δεν ζητήσαμε παραπάνω απ’ όσα ο τόπος μας μας επέτρεψε να αξιωνόμαστε» πρόσθεσε ο πατέρας Ανδρέας και συνεχίζοντας διευκρίνισε:
«Γιατί έχουμε Θεό, έχουμε σημαία: Τη γαλανόλευκη. Έχουμε οικογένειες, ενορίες, έχουμε πολιτισμό, έχουμε αγάπη, αλληλεγγύη. Όσοι βρισκόμαστε σήμερα στη Θεσσαλονίκη είναι για να “διατρανώσουμε την αντίθεσή μας με ηρεμία ψυχής και λόγου, με αγάπη και ορθόδοξη σκέψη. Επειδή δεν δεχόμαστε η ιστορία μας να γίνεται φερέφωνο συμφερόντων. Δεν δεχόμαστε να μας εμπαίζουν. Να αναλογιστούν αν ο τόπος τούτος, αν η πατρίδα μας αντέχει άλλη πληγή».
Ο πατέρας Ανδρέας έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας ότι «λέμε όχι στη σπίλωση της ιστορίας μας, σε κάθε επεκτατική διάθεση για τα ελληνικά μακεδονικά εδάφη μας. Αντέχουμε, δεν είμαστε ριψάσπιδες, δεν ρίχνουμε τον σταυρό, δεν διπλώνουμε τη σημαία μας».
“Να μην χάσουμε την ευκαιρία”
«Δεν είναι παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος «Μακεδονία» σε μια σύνθετη ονομασία» διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παίρνει καθαρή θέση υπέρ μιας λύσης που δεν θα αποκλείει τη «Μακεδονία» για ονομασία των Σκοπίων.
Μιλώντας στο “Έθνος” ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι «είναι απολύτως ανιστόρητο και παράλογο κάποιοι να ζητούν την αποκλειστικότητα της Μακεδονίας, και μάλιστα με την έννοια του εθνοτικού προσδιορισμού», ενώ κάνει ένα βήμα μόνο πίσω σε σχέση με την ονομασία των Σκοπίων, αναφορικά με το ότι θα πρέπει να γίνεται απολύτως σαφές πως κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών.
«Αν υπάρξει ευκαιρία λύσης, θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε» τονίζει ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας πως σέβεται τις ανησυχίες και τις ευαίσθητες χορδές των ανθρώπων της βορείου Ελλάδας. Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει σαφές πως η μη λύση υπονομεύει το εθνικό συμφέρον κι όχι μια λύση που θα εμπεριέχει στην ονομασία των Σκοπίων τον όρο Μακεδονία.
«Εδώ και 25 χρόνια οι γείτονες αναγνωρίζονται με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από πολλές χώρες, ενώ εμείς παλεύουμε παντού ώστε να τους αποκαλούν όλοι ΠΓΔΜ» αναφέρει ο πρωθυπουργός και προσθέτει:
«Ονομασία δηλαδή σύνθετη στην οποία περιλαμβάνεται ο όρος “Μακεδονία”, χωρίς όμως κανέναν προσδιορισμό που να αποτρέπει οικειοποίηση και της γεωγραφίας και της Ιστορίας. Αν λοιπόν υπάρξει ευκαιρία λύσης που θα αναιρεί αυτά τα αρνητικά δεδομένα που μας φόρτωσαν το 1992, τότε θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε».
Ο Αλέξης Τσίπρας παράλληλα διευκρινίζει στη συνέντευξή του: «Μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ στους αρχαίους χρόνους, όπως δεν υπήρξε και έθνος Αθηναίων ή Σπαρτιατών». Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός, η αρχαία Μακεδονία υπήρξε μια ισχυρή δύναμη του αρχαίου ελληνικού κόσμου που επεκτάθηκε, ειδικά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πολύ ευρύτερα από τον σημερινό γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας.
«Από τον 7ο αιώνα και μετά, σε αυτόν τον χώρο εγκαταστάθηκαν διαδοχικά, πέραν των Ελλήνων, και Σλάβοι, Βούλγαροι, Σέρβοι, Εβραίοι, Οθωμανοί» τονίζει ο πρωθυπουργός και προσθέτει:
«Σήμερα η ευρύτερη αυτή γεωγραφική περιοχή καταλαμβάνεται από τρία διαφορετικά κράτη. Υπό αυτήν την έννοια, είναι απολύτως ανιστόρητο και παράλογο κάποιοι να ζητούν την αποκλειστικότητα της Μακεδονίας, και μάλιστα με την έννοια του εθνοτικού προσδιορισμού».
Ο Καραμανλής για την απόφαση του Βουκουρεστίου
Σαφή θέση για το θέμα των Σκοπίων παίρνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναφορικά με την περίφημη «Συμφωνία του Βουκουρεστίου».
Με αφορμή την εμπλοκή του ονόματος του στο ζήτημα, ο πρώην πρωθυπουργός κάνει σαφές ότι η μοναδική περίπτωση για να υπάρξει συμφωνία αναφορικά με την ονομασία των Σκοπίων είναι πολύ συγκεκριμένες, αυστηρές και απαράβατες προϋποθέσεις. Ο πρώην πρωθυπουργός διευκρινίζει πως «δεν υπάρχει συμφωνία στο Βουκουρέστι, διότι η συμφωνία κατέρρευσε με ευθύνη των Σκοπίων».
Ο Κώστας Καραμανλής τονίζει σε όλους τους τόνους πως ποτέ δεν δέχθηκε ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» προσθέτοντας πως υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση αναφορικά με το θέμα.
«Έκανα ένα βήμα πίσω και άφησα ανοιχτό να συζητήσω μία κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία, εφόσον όμως θα λύναμε τα μεγάλα προβλήματα που ήταν το Σύνταγμα των Σκοπιανών, που συνδέεται με τον αλυτρωτισμό που έπρεπε να αποκηρύξουν».
Όπως αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός, «οι Σκοπιανοί, μέσα στο εμπρηστικό αλυτρωτικό κλίμα που καλλιεργούσε εκείνη την εποχή ο Γκρουέφσκι, αρνήθηκαν τα πάντα». Όπως προσθέτει ο Κώστας Καραμανλής, η διαπραγμάτευση τότε κατέρρευσε, οπότε δεν υπήρξε καμία συμφωνία στο Βουκουρέστι.
«Στην ουσία δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία στο Βουκουρέστι» τονίζει ο Κώστας Καραμανλής και προσθέτει:
«Όταν δεν έχεις καταλήξει σε συμφωνία, δεν υπάρχει συμφωνία. Η Ελλάδα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή βρίσκεται σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση και μπορεί να διεκδικήσει περισσότερα».
Ο Κώστας Καραμανλής παράλληλα υποστηρίζει ότι «η εθνική γραμμή είναι μία και αποφασίστηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το 1992 υπό τον Κ. Καραμανλή. Η Ελλάδα δύναται να αποδεχτεί ονομασία χωρίς να περιέχεται σε αυτήν ο όρος Μακεδονία ή παράγωγό του».
Μικρή συμμετοχή στο Ηράκλειο
Πολύ μικρή ήταν η συμμετοχή στην αντίστοιχη συγκέντρωση με αυτή της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο.
Παρά το γεγονός ότι αρχικά δεν προγραμματιζόταν κάποια συγκέντρωση στο Ηράκλειο, τελευταία στιγμή ανακοινώθηκε πως θα υπάρξει κινητοποίηση και τοπικά.
Οι ελάχιστοι συμμετέχοντες στην εκδήλωση ανάρτησαν στην πλατεία Ελευθερίας μια τεράστια ελληνική σημαία, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους για τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων.
Η προσέλευση εκτιμάται ότι ήταν πολύ μικρή, με δεδομένο ότι ο κύριος όγκος των διαδηλωτών βρισκόταν ήδη καθοδόν για το μεγάλο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.
Στο Νταβός η κρίσιμη συνάντηση
Στη συζήτηση των πρωθυπουργών Ελλάδας – ΠΓΔΜ στο Νταβός φαίνεται ότι οδηγείται η επόμενη φάση των συζητήσεων για την ονοματολογική διαφορά.
Από τη Στρούγκα, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ ανήγγειλε ότι θα συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα στις 24 Ιανουαρίου, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Από την Αθήνα, πάντως, η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται και, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το ραντεβού δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.
Σε κάθε περίπτωση, η διαπραγμάτευση έχει πλέον περάσει σε πολιτικό επίπεδο για λόγους ουσιαστικούς, αλλά και πρακτικούς, καθώς στην περίπτωση της ΠΓΔΜ ο ορισμένος ως υπεύθυνος στο πλαίσιο του ΟΗΕ Βάσκο Ναουμόφσκι, με βάση τουλάχιστον όσα λέει η κυβέρνηση στα Σκόπια, δεν αποτελεί πρόσωπο εμπιστοσύνης.
Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ εξέφρασε χθες την έκπληξή του για τις δηλώσεις Ναουμόφσκι περιγράφοντάς τις ως υλικό «για εσωτερικό κατανάλωση». Ο κ. Ντιμιτρόφ εκτίμησε ότι οι δηλώσεις του διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ δημιούργησαν πρόβλημα, καθώς ακούστηκαν και μεταδόθηκαν στην Ελλάδα.
Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του, ο κ. Ντιμιτρόφ επισήμανε ότι η ΠΓΔΜ «δεν έχει την πολυτέλεια να απολέσει και αυτή την ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας». Η επίλυση της διαφοράς θα οδηγούσε, είπε, την ΠΓΔΜ έξω από την απομόνωση και σε πορεία προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
Ο κ. Ντιμιτρόφ υπερασπίστηκε την ταυτότητα των συμπολιτών του λέγοντας πως «ήμασταν και θα είμαστε “Μακεδόνες”». Τόνισε, μάλιστα, ότι αυτή ακριβώς «η διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας», σε συνδυασμό με τον «όσο το δυνατό πιο σαφή διαχωρισμό μεταξύ της δικής της (σ.σ.: ελληνικής) περιοχής της Μακεδονίας και της δικής μας», αποτελεί το κλειδί της λύσης.