Κρατήθηκαν στο τμήμα οι δημοσιογράφοι μετά τη μήνυση Καμμένου

Μείζον πολιτικό θέμα έχει δημιουργηθεί μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στον εκδότη και σε δημοσιογράφους της εφημερίδα “Φιλελεύθερος” oι οποίοι και συνελήφθησαν από την Αστυνομία.

Ο εκδότης Θανάσης Μαυρίδης, ο διευθυντής Παναγιώτης Λάμψιας και η αρχισυντάκρια του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού- που πέρασαν τη νύχτα στο κρατητήριο του Α.Τ. Εξαρχείων- αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την εμφάνισή τους στον εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε περαιτέρω προκαταρκτική   για τη δικογραφία που σχηματίστηκε.

Το όλο θέμα πήρε και πολιτικές διαστάσεις, καθώς ο Κωστής Χατζηδάκης είπε για την κυβέρνηση «ήρθαν να εκφράσουν υποτίθεται το νέο και εκφράζουν το πιο παλιό από το παλιό».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ βρέθηκε χθες το πρωί στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων όπου οδηγήθηκαν οι δημοσιογράφοι και σε δήλωσή του τόνισε πως «η κυβέρνηση δεν αντέχει την κριτική για τη Μόρια και για τη διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ για τη μετανάστευση, ένα θέμα που έχει εγερθεί άλλωστε από πολλές πλευρές. Όταν θα φύγουν θα ήταν καλύτερο για τους ίδιους να μην τους θυμόμαστε για καθεστωτισμό και για συλλήψεις δημοσιογράφων! Θα μπορούσαν να χάσουν αξιοπρεπώς…» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η δημοκρατία έχει αντισώματα. Η ελευθερία του Τύπου νίκησε τις αθλιότητες μιας εξουσίας που είναι αυταρχική, που θεωρεί ότι μπορεί να εκβιάζει ή να εκφοβίζει τον Τύπο. Δεν είναι μια προσωπική νίκη του “Φιλελεύθερου” ή των δημοσιογράφων. Είναι μια νίκη της δημοκρατίας», δήλωσε ο Παναγιώτης Λάμψιας.

«Στον δυτικό κόσμο η ελευθερία του λόγου είναι κατοχυρωμένη. Η σημερινή εξουσία προσπάθησε να τη φιμώσει. Ευτυχώς, υπάρχουν δικαστές της Αθήνας. Νομίζω ότι αυτή η ημέρα πρέπει να είναι η αρχή μιας διαδικασίας για να αλλάξει ο νόμος που προβλέπει την αυτόφωρη διαδικασία για τον Τύπο. Κυρίως πρέπει να κατανοήσουμε ότι η σημερινή εξουσία θέλει να φιμώσει την ελεύθερη έκφραση, την ελεύθερη βούληση και την ελευθεροτυπία. Την ελευθερία των δημοσιογράφων να αποκαλύψουν την αλήθεια» συμπλήρωσε.

«Δεν είναι μια μάχη που αφορά την εφημερίδα. Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Καμμένο, τον κ. Τσίπρα και τον κ. Παππά πώς κοιμήθηκαν αυτοί αυτό το βράδυ» δήλωσε ο εκδότης του “Φιλελεύθερου” Θανάσης Μαυρίδης.

Οι δικηγόροι των δημοσιογράφων εξερχόμενοι από την Ευελπίδων και με αφορμή την κράτησή τους επισήμαναν ότι «Δημοκρατία έχει αντισώματα. Νίκησε την αθλιότητα της εξουσίας που εκφοβίζει τον Τύπο. Πρόκειται για μια νίκη της δημοκρατίας, της ελευθερίας του λόγου που η εξουσία προσπάθησε να φιμώσει» και πρόσθεσαν ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος για το αυτόφωρο στον Τύπο.

Οι πολιτικές αντιδράσεις

Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «μια ακόμη επίδειξη αλαζονείας, αυταρχισμού και καθεστωτισμού» τονίζοντας ότι «οι τραμπουκισμοί του κ. Καμμένου δεν φοβίζουν κανέναν. Θέλει, δεν θέλει θα δώσει εξηγήσεις για την εθνική ντροπή που ονομάζεται Μόρια, όπως και οι τάχα αριστεροί ευαίσθητοι συνυπουργοί του που εξευτελίζουν καθημερινά την ανθρώπινη ύπαρξη και εκθέτουν την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο».

Το Κίνημα Αλλαγής σε δική του ανακοίνωση τονίζει ότι «η καθεστωτική αντίληψη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζεται. Θέλουν να τα ελέγχουν όλα και να τα υποτάσσουν στη γραμμή τους». «Η απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου πρέπει να σταματήσει, γιατί εξυπηρετεί μόνο τα άκρα και ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας».

Το Ποτάμι σημειώνει ότι «η εικόνα των δημοσιογράφων του “Φιλελεύθερου” στα αστυνομικά τμήματα και η είσοδος αστυνομικών στα γραφεία της εφημερίδας για δημοσίευμά της, ύστερα από μήνυση υπουργού, ο οποίος μάλιστα κρυπτόμενος πίσω από την ασυλία λοιδορεί τους πάντες, θυμίζει άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα».

Ο Ευαγγέλος Βενιζέλος σε ανάρτησή του στο Facebook χαρακτηρίζει «αντισυνταγματική» την αυτόφωρη διαδικασία για αδικήματα που αφορούν σε δημοσιεύματα του Τύπου και κάνει λόγο για «ακατάσχετη ροπή προς τον αχαλίνωτο αυταρχισμό» της σημερινής κυβέρνησης, τονίζοντας πως «κρύβονται πίσω από την υποτιθέμενη εφαρμογή της αρχής της νομιμότητας και από το αποστομωτικό επιχείρημα της ισότητας ενώπιον του νόμου».

Ο διάσημος συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης είπε: «Η φίμωση του Τύπου υπήρξε πάντοτε η απαρχή ζοφερών εξελίξεων. Χρειάζεται δημοκρατική επαγρύπνηση, γιατί προβλέπω ότι το προσεχές μέλλον μάς επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις».