Ο κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης
Ο κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης

Με μια αποκαλυπτική του συνέντευξη σήμερα στην «Π», υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης μιλάει για το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών, που όπως εξηγεί «δεν είναι μόνο η ανάπτυξη των υποδομών του τόπου… Είναι ηθικό, πολιτιστικό και αξιακό…».

Ο ίδιος μιλά για τις «συνεργασίες» κάτω από το τραπέζι», ενώ τοποθετείται δεικτικά και για τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για το ψηφοδέλτιο, όπου πνέει φιλελεύθερος αέρας…

 Έχετε μια πλούσια εμπειρία σε εκλογικές αναμετρήσεις αλλά αυτή που διανύουμε σίγουρα έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με όλα όσα έχουμε ζήσει στο παρελθόν. Θα ήθελα να ξέρω τι σας δυσκόλεψε, τι σας φόβισε και τι σας κάνει να αισιοδοξείτε για το τελικό αποτέλεσμα.   

«Η μνήμη και η αλάνθαστη συλλογική αξιολόγηση και κρίση των πολιτών με κάνει αισιόδοξο για το τελικό αποτέλεσμα.

Η «ΣυνΕργασία ΓΙΑ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ», σε συνεργασία με όλες τις υγιείς δυνάμεις των πολιτών, σε όποια παράταξη και αν βρίσκονται, μπορεί να αποτρέψει την επιστροφή στο παρελθόν. Με τρομάζουν μόνον οι «συνεργασίες» κάτω από το τραπέζι.        Δυστυχώς, το σύστημα διακυβέρνησης, όπως διαμορφώθηκε παρά τις προτάσεις μας για το αντίθετο, το επιτρέπει. Η παράταξή μας είναι σαφής, οι πολίτες ξέρουν τι ακριβώς θα κάνουμε, ας το πράξουν και οι υπόλοιποι».

Έχετε μια μακρά διαδρομή στο αυτοδιοικητικό σκηνικό του Ηρακλείου,  με αφετηρία τον  Δήμο Ηρακλείου το 1978. Γιατί νιώσατε την ανάγκη να ανοίξετε ένα ακόμα κύκλο στη Λότζια;

«Από το 1978 έως το 1986 είχα την ευκαιρία να κάνω το «αγροτικό» μου στην αυτοδιοίκηση, δίπλα σε σημαντικούς Ηρακλειώτες και ανθρώπους της αυτοδιοίκησης. Σε ένα Δήμο χωρίς αρμοδιότητες, ελάχιστο προσωπικό, ίδια έσοδα, Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων και Ευρωπαϊκά Προγράμματα, δημοτικές ςπιχειρήσεις, αθλητικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς, αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές.

Σήμερα, παρά τη δραματική περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και των Προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων, η διαχείριση των οποίων γίνεται χωρίς κριτήρια και προτεραιότητες, την αδυναμία των πολιτών λόγω της κρίσης να καταβάλουν τα δημοτικά τέλη ή να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ύδρευσης, τα πράγματα μπορούν να γίνουν προδήλως καλύτερα, αν η αυτοδιοίκηση εγκαταλείψει τη γραφειοκρατική, διαχειριστική και διεκπεραιωτική λογική και αποκτήσει ξανά κινηματικό χαρακτήρα, προγραμματικό ρόλο και λόγο.

Από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη μού δόθηκε η ευκαιρία να συνεργασθώ με τους φορείς της πόλης και τις δημοτικές Αρχές για τη βελτίωση των υποδομών της πόλης και τη δημιουργία σημαντικών αθλητικών και πολιτιστικών γεγονότων, με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Είναι γνωστό, σε μεγάλο βαθμό, όχι όσο θα έπρεπε, ότι η Περιφέρεια Κρήτης στήριζε και κυρίως δημιούργησε μια σειρά σημαντικών γεγονότων.

Το ενδιαφέρον μου για την πόλη και η εμπειρία που απέκτησα αποτέλεσαν το υπόβαθρο της απόφασής μου. Το διακύβευμα όμως των επόμενων εκλογών δεν είναι μόνο η ανάπτυξη των υποδομών της. Είναι ηθικό, πολιτιστικό και αξιακό.

Το Ηράκλειο στον βωμό της «αποτελεσματικότητας», λόγω της «αδράνειας» των τελευταίων ετών, δεν μπορεί να παραδώσει ό,τι με πολύ κόπο οικοδόμησε τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης κυρίως, τότε που εμπνευσμένοι δήμαρχοι έβαλαν τις βάσεις για τις μεγάλες υποδομές της πόλης (ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών, φράγματος Αποσελέμη, ολυμπιακών έργων, Πολιτιστικού Κέντρου κλπ), αλλά κυρίως μπήκαν οι βάσεις για να εξελιχθεί σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Μεσογείου».

Ο κ. Κουκιαδάκης με τους υποψήφιους του συνδυασμού του

Ο πολιτικός χώρος στον οποίο εντάσσεστε έκανε τις επιλογές του και έδωσε το χρίσμα στον κ. Γ. Κουράκη. Γιατί δεν πειθαρχήσατε στην απόφαση αυτή, αλλά επιλέξατε να διαφοροποιηθείτε από την επίσημη επιλογή του;

«Ο κ. Κουράκης, παρά τις διευκρινίσεις της κ. Μπακογιάννη στα τοπικά μέσα, είναι υποψήφιος της Ν.Δ., στο ψηφοδέλτιο του οποίου πνέει φιλελεύθερος αέρας, με τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιό του κορυφαίων τοπικών στελεχών της. Το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο υποθέτω ότι αναφέρεσθε, με την «απόφαση» επιχείρησε, χωρίς να τα καταφέρει, τακτοποιήσει εσωκομματικούς λογαριασμούς για να μην διακινδυνεύσει την επανεκλογή ορισμένων στελεχών του, τα οποία σχεδιάζουν με γνώμονα την επανεκλογή τους. Η κοινωνία παραμένει παγερά αδιάφορη, αν δεν καταδικάζει τα φαινόμενα αυτά που οδήγησαν τη χώρα στον γκρεμό και συρρίκνωσαν τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη σε μονοψήφιο νούμερο».

Θέλω να ρωτήσω ευθέως εάν στον δεύτερο γύρο των εκλογών υπάρχουν περιθώρια σύμπραξης των υποψηφίων που προέρχονται από το δικό σας πολιτικό χώρο…

«Οι συνεργασίες μας δεν θα εξαρτηθούν από την κομματική προέλευση των υποψηφίων, αλλά από τη δυνατότητα επίτευξης προγραμματικών συμφωνιών, οι οποίες θα επιδιώξουμε να εγκριθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να διαμορφωθούν οι νέες πλειοψηφίες.

Ως δημοτική παράταξη, ακόμα και αν διαθέτουμε την απόλυτη πλειοψηφία, δεσμευόμαστε να επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες με τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ισότιμα και χωρίς παραταξιακούς ή προσωπικούς εγωισμούς.

Τέλος, το ισχύον εκλογικό σύστημα με την αποδυνάμωση του συνδυασμού του εκλεγέντος Δημάρχου παρέχει τη δυνατότητα συγκρότησης πλειοψηφίας είτε με την υπόσχεση θέσεων, διαδικασία που διευκολύνει τη δημιουργία παρατάξεων «ειδικού σκοπού», ή με την επίτευξη προγραμματικών συμφωνιών ανάμεσα σε οργανωμένες παρατάξεις. Είναι προφανές ότι ως παράταξη αρνούμαστε κάθε συζήτηση για κατανομή ρόλων. Αντίθετα, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον διάλογο με όλες τις παρατάξεις, ώστε να περιορισθούν στο ελάχιστον οι στρεβλώσεις και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από το ισχύον σύστημα διακυβέρνησης, αλλά και να επιτευχθούν συγκλίσεις και συνεργασίες με κινήσεις, παρατάξεις ή και απλούς πολίτες που έχουν τους ίδιους ή παρεμφερείς στόχους με μας».

Τι αγαπάτε περισσότερο στο Ηράκλειο και τι θέλετε να αγωνιστείτε για να αλλάξει στην πόλη;

«Το Ηράκλειο, σε αντίθεση με άλλες πόλεις, έχει τα πλεονεκτήματα μιας μεγάλης ευρωπαϊκής, μεσογειακής, ανοικτής, δημοκρατικής, πολυπολιτισμικής πρωτεύουσας, που περιβάλλεται από ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, το οποίο πρέπει να διατηρήσουμε σαν κόρη οφθαλμού.

Το πιο σημαντικό σύγχρονο πλεονέκτημά του είναι η «έντονη» ζωή στο ιστορικό του κέντρο, που πρέπει να οργανωθεί με συναινετικές διαδικασίες για να μην αυτοκαταστραφεί.

Η οργάνωση του ιστορικού κέντρου δεν είναι εύκολη υπόθεση, απαιτεί υπεύθυνο διάλογο, τεκμηριωμένες προτάσεις, σεβασμό στα δικαιώματα των κατοίκων του ιστορικού κέντρου, χωρίς να ξεχνάμε ότι αν χαθεί το πλεονέκτημα αυτό, πρέπει να ξεχάσουμε το Ηράκλειο που απολαμβάνουν οι κάτοικοί του και οι επισκέπτες του.

Η ανάπτυξη της υπαίθρου δεν είναι ανταγωνιστική στην ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου. Οι γειτονιές του Ηρακλείου είναι προφανές ότι πρέπει να «ξανακτισθούν», να αναπλασθούν και να   δημιουργήσουν τα δικά τους αντίστοιχα κέντρα, που θα περιορίσουν τις κινήσεις με τα αυτοκίνητα.

Το δίλημμα, “ιστορικό κέντρο ή γειτονιά, ιστορικό κέντρο ή περιφερειακοί δήμοι” είναι ψευτοδίλημμα. Ανάπτυξη παντού για τους πολίτες και τους επισκέπτες του».

Πιστεύετε ότι στο σημερινό πολιτικό περιβάλλον ο Δήμος Ηρακλείου έχει προοπτική να κάνει σημαντικά άλματα στο μέλλον; Μέσα από ποια διαδρομή; 

«Το πολιτικό (κομματικό) περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει αλλά όχι να καθορίσει την προοπτική της πόλης. Το Ηράκλειο μπορεί να απογειωθεί με τη συμβολή και τη συνεργασία όλων μας.

Άργησε, αλλά ήρθε επιτέλους, για να αποκτήσει και η Κρήτη τα δικά της μεγάλα έργα:

Η κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλλι.

Η αναμενόμενη δημοπράτηση του Β.Ο.Α.Κ.

Η ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αττική.

Η αξιοποίηση του αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκης και των γύρω από αυτό δημόσιων και ιδιωτικών εκτάσεων.

Η διαφύλαξη, ενίσχυση και εμπέδωση της ασφάλειας των πολιτών.

Η ανάπλαση του ποταμού Γιόφυρου, σε συνδυασμό με την κατασκευή μαρίνας στις εκβολές του.

Η άμεση οριοθέτηση του Καρτερού και η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.

Η αξιοποίηση των νερών του Αλμυρού.

Η ασφαλής και γρήγορη σύνδεση του Ηρακλείου και της ευρύτερης περιοχής με το νέο αεροδρόμιο με την αναβάθμιση της επαρχιακής οδού Ηρακλείου-Βιάννου.

Η σύνδεση του ΠΑΓΝΗ με τον ΒΟΑΚ.

Η μελέτη μεταφοράς ή υπογειοποίησης του ΒΟΑΚ στο εντός πόλεως τμήμα του.

Η ολοκλήρωση και λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου.

Η σύνδεση της Κνωσού με τον ΒΟΑΚ.

Η προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση των ενετικών τειχών σε συνεργασία με τις τοπικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η αξιοποίηση, η βελτίωση και η μελετημένη (σχεδιασμένη) συμπλήρωση των αθλητικών υποδομών, με στόχο την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού.

Η στήριξη και η ανάδειξη του παραγόμενου πολιτιστικού πλούτου.

Η προστασία, ενοποίηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών μας θησαυρών.

Η ολοκλήρωση, ο εκσυγχρονισμός και η αξιοποίηση των υποδομών υγείας.

Η συνεργασία των ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Κρήτης με την αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς φορείς αλλά και μεταξύ τους.

Η ίδρυση νέου πανεπιστημίου, με την μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο. Η στήριξη της Πατριαρχικής Σχολής Ηρακλείου, η οποία επέχει θέση Θεολογικής Σχολής.

Η ενεργοποίηση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών ΜΠΟΡΟΥΝ να αναδείξουν τη γεωγραφική ενότητα Ηρακλείου (Μάλια, Χερσόνησος, Καστέλλι, Αρκαλοχώρι, Αρχάνες, Ν. Καζαντζάκης και Μαλεβίζι), τη Μητροπολιτική Ενότητα Ηρακλείου σε πνευματικό, ενεργειακό, εμπορικό, επενδυτικό, τουριστικό, αγροτοδιατροφικό, αθλητικό και πολιτιστικό κόμβο, πύλη εισόδου στη βόρεια Αφρική, Ανατολική Μεσόγειο και Ευρώπη, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ της Ανατολικής Μεσογείου».