Το  βιβλίο “Ο φταίχτης” που έγραψε ο Κωστής  Σχιζάκης μαζί με την Εύα Μαθιουδάκη

Μια άλλη πτυχή της προσωπικότητας του Κωστή  Σχιζάκη ξεδιπλώνεται μέσα από το  βιβλίο “Ο φταίχτης” που έγραψε  μαζί με την Εύα Μαθιουδάκη και κυκλοφόρησε πρόσφατα. Αν και μας συστήθηκε ως συγγραφέας μόλις πέρσι με  μια σειρά διηγημάτων με τίτλο “Αυτά”, η αγάπη και ταυτοχρόνως η ανάγκη του να αποτυπώνει τις σκέψεις  του στον… χάρτινο καμβά ξεκινάει πολύ πριν, εκεί στο μακρινό 1985, ανάμεσα στην ενασχοληση με την τοπική αυτοδιοίκηση, την οποία υπηρέτησε και από τη θέση του αντιδημάρχου Ηρακλείου.

“Είναι” -τονίζει μιλώντας στην “Π”- ”ένα πολυπρόσωπο αφήγημα. Ένα μυθιστόρημα που ξεκινάει το 1969 και ολοκληρώνεται την πρωτοχρονιά του 1982. Ανάμεσα σ’ αυτό το διάστημα προσπαθεί να μεταφέρει και να μεταδώσει την εποχή την τότε που περιγράφει. Αυτό ήταν πολύ βασανιστικό και έπρεπε να γίνει με όρους που κάτα κάποιο τρόπο να μπορούν να οδηγήσουν τον αναγνώστη προς αυτή την κατεύθυνση”.

Ο ίδιος μιλά για τη θαυμάσια επικοινωνία με την άλλη συγγραφέα του βιβλίου, την κ. Εύα Μαθιουδάκη.

“Γράφαμε”-αναφέρει- “με το σύστημα του   πινγκ πονγκ, δηλαδή ο ένας πετούσε ένα μπαλάκι στο γήπεδο του άλλου και ο άλλος το επέστρεφε. Είχαμε πολύ καλή συνεργασία και φτάσαμε σ’ ένα τέλος το οποίο κρίθηκε και από τους δύο μας ότι ήταν το καλύτερο για την όλη αφήγηση”.

Ο Κωστής Σχιζάκης μιλά με ιδιαίτερη συ γκίνηση και για το έργο της ζωής του, που είναι το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου και ταυτοχρόνως εκφράζει το παράπονό του, γιατί σ’ αυτό το εγχείρημα δεν στάθηκε αρωγός η Πολιτεία. Αυτό που ζητά είναι  να υιοθετηθεί αυτή  η πρωτοβουλία του   και  να αναπτυχθεί  ακόμα περισσότερο, προσφέροντας στο Ηράκλειο μια ειλικρινή συλλογή, την οποία δεν έχει.

 

ΚΩΣΤΗΣ ΣΧΙΖΑΚΗΣ

“Η Πολιτεία δεν στάθηκε δίπλα μου έως σήμερα για το Μουσείο”

-Μέσα σε δύο χρόνια είχαμε δύο βιβλία σας. Είναι μια αγάπη, μια ανάγκη η συγγραφή που πάντα υπήρχε μέσα σας ή μια καινούρια ανακάλυψη;

-Να σας το διευκρινίσω. Καταρχάς η έκδοση του 2018 αφορούσε διηγήματα, τα οποία είχαν γραφτεί κατά το παρελθόν κι αυτό ήταν πολύ μακρινό, πριν από τριάντα χρόνια περίπου. Συνεπώς δεν τα έγραψα το 2018. Έγραψα το 1985, το 1988 και το 1992 και τα εξέδωσα πέρσι. Έκτοτε έγραψα τον ‘’Φταίχτη’’ με την κ. Μαθιουδάκη και αμέσως μετά ολοκλήρωσα και δύο μυθιστορήματα, τα οποία είναι υπό έκδοση.

-Πιστεύετε ότι οι δεκαετίες αυτές που εκτυλίσσεται το βιβλίο σας, ασκούν μια ιδιαίτερη γοητεία στον Έλληνα;

-Δεν ξέρω αν ασκούν γοητεία στον Έλληνα και ιδιαίτερα στον αναγνώστη. Πιστεύω ότι τότε ξεκίνησε η ανασυγκρότηση της Ελλάδας, δηλαδή τότε δημιουργήθηκαν οι μεγάλες ευκαιρίες.Έτσι πίστευε ο κόσμος. Τότε δημιουργήθηκε η αστυφιλία.

Υπήρχε μια γενικά διαφορετική ατμόσφαιρα, στην οποία μπορούσε να δράσει ο καθένας είτε ήταν πλούσιος είτε φτωχός ή μετανάστης. Αυτή ακριβώς την εποχή εμείς αδράξαμε μαζί με την κ. Μαθιουδάκη και θελήσαμε να την προσφέρουμε επεξεργασμένη από τον χρόνο στους αναγνώστες.

 

Τα έργα που έχω συλλέξει πραγματικά αξίζουν πολύ μεγάλη προσοχή

 

-Εδώ και 13 χρόνια λειτουργεί το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου, ένα δικό σας δημιούργημα. Πώς ήταν το ταξίδι και τι θα γίνει από δω και πέρα;

-Ήταν δυσκολότατο, αλλά συνεχίζει να παράγει ακόμα. Ήταν δυσκολότατο γιατί ξεκίνησα με πολύ αντίξοες συνθήκες ένα έργο το οποίο αυξήθηκε, μεγάλωσε και το χαίρομαι  πολύ περισσότερο τώρα, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμα στον ίδιο χώρο. Αυτό είναι ίσως το μόνο πράγμα που με ενοχλεί.

Η Πολιτεία δεν στάθηκε δίπλα μου  μέχρι σήμερα, έτσι ώστε να μου προσφέρει όχι την αναγνώριση στο πρόσωπό μου, αλλά στα έργα που έχω συλλέξει και τα οποία πραγματικά αξίζουν πολύ μεγάλη προσοχή.

-Τι πρέπει λοιπόν  να γίνει γι’ αυτή τη συλλογή που έχει όντως σημαντικά έργα;

-Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μια συζήτηση με τους παράγοντες της Πολιτείας, οι οποίοι αφενός να υιοθετήσουν την πρωτοβουλία μου αυτή και αφετέρου να την αναπτύξουν ακόμα περισσότερο, προσφέροντας στο Ηράκλειο μια ειλικρινή συλλογή, την οποία δεν έχει.

-Εννοείτε τον Δήμο Ηρακλείου;

-Εννοώ την αυτοδιοίκηση γενικά. Όχι μόνο τον Δήμο, αλλά και την Περιφέρεια.

 

Δεν ξέρω αν θα με δείτε συγγραφικό δίδυμο με έναν άλλο άνθρωπο ή με την κ. Μαθιουδάκη ξανά. Αυτό το έφερε η τύχη. Εγώ πιστεύω και λίγο στη μοίρα.

“Ήταν πολύ βασανιστικό να μεταφέρεις την εποχή που εκτυλίσσεται το βιβλίο”

-Μετά τα διηγήματα “Αυτά”, που κυκλοφόρησαν το 2018, επανέρχεστε με ένα ακόμα βιβλίο με τίτλο  ”Ο Φταίχτης”. Ποιος είναι ο φταίχτης του βιβλίου σας;

-Δεν μπορώ να σας αποκαλύψω ποιος είναι ο φταίχτης. Αυτό θα πρέπει να τον βρουν οι αναγνώστες διαβάζοντας το βιβλίο.

-Βάλτε μας λοιπόν στον κόσμο των ηρώων σας…

-Είναι ένα πολυπρόσωπο αφήγημα. Ένα μυθιστόρημα που ξεκινάει το 1969 και ολοκληρώνεται την πρωτοχρονιά του 1982.

Ανάμεσα σ’ αυτό το διάστημα προσπαθεί να μεταφέρει και να μεταδώσει την εποχή την τότε που περιγράφει. Αυτό ήταν πολύ βασανιστικό και έπρεπε να γίνει με όρους που κάτα κάποιο τρόπο να μπορούν να οδηγήσουν τον αναγνώστη προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτό θέλω να πιστεύω ότι το πραγματοποιήσαμε μαζί με την κ. Εύα Μαθιουδάκη.

– Πώς είναι να γράφεται ένα βιβλίο από δύο ανθρώπους με διαφορετικές προσλαμβάνουσες;

-Ήταν ένα θαύμα για μένα το οποίο είχε ευτυχώς πολύ καλή κατάληξη. Γράφαμε  με το σύστημα του   πινγκ πονγκ, δηλαδή ό ένας πετούσε ένα μπαλάκι στο γήπεδο του άλλου και ο άλλος το επέστρεφε.

Είχαμε πολύ καλή συνεργασία και φτάσαμε σ’ ένα τέλος το οποίο κρίθηκε και από τους δύο μας ότι ήταν το καλύτερο για την όλη  αφήγηση.

-Μπορούμε να πούμε ότι θα δούμε ένα συγγραφικό δίδυμο και στο μέλλον;

-Δεν ξέρω αν θα το δείτε με έναν άλλο άνθρωπο ή  με την κ. Μαθιουδάκη ξανά. Αυτό το έφερε η τύχη.

Εγώ πιστεύω και λίγο στη μοίρα. Η  μοίρα με γνώρισε με την κ. Μαθιουδάκη, εκείνη μου  το πρότεινε εγώ εδέχθην κι είμαι ευτυχής που πραγματοποιήθηκε.

 

Εύα Μαθιουδάκη, Κωστής Σχιζάκης «Ο Φταίχτης», εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2019
Σήμερα Τρίτη  η παρουσίαση

Το βιβλίο των Εύας Μ. Μαθιουδάκη και Κωστή Σχιζάκη “Ο Φταίχτης”, παρουσιάζεται σήμερα Τρίτη, 18 Ιουνίου στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα Πειραματικού Θεάτρου του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Ζαχαρίας Κατσακός, κριτικός λογοτεχνίας, Γιάννης Φαρσάρης, συγγραφέας, και οι συγγραφείς Εύα  Μ. Μαθιουδάκη και Κωστής Σχιζάκης.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Νικολέτα Δάφνου, ενώ θα συντονίσει η επίκουρη καθηγήτρια του ΑΠΘ. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά ο Γιώργος Μαστοράκης. Το όλο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τις  καταθέσεις των συγγραφέων περί της κοινής συγγραφής, αλλά και για κάθε πτυχή που αφορά στο σπουδαίο αυτό εγχείρημα και στο αίσιο, όπως οι κριτικές συμφωνούν, αποτέλεσμα.