Ο χάρτης που αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής
Ο χάρτης που αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής

Η μεγαλύτερη φωτιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή του Έβρου, σύμφωνα με την Κομισιόν, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες.

Η διαπίστωση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα δραματικά λαμβάνουν χώρα στην περιοχή του Έβρου, όπου η φωτιά καίει πλέον για 11η ημέρα, στη σκιά δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών, που αμφισβήτησαν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο από το αστεροσκοπείο, καθώς και εκείνα του copernicus την προηγούμενη εβδομάδα, σχετικά με την έκταση των περιοχών που κάηκαν από τις μεγάλες φωτιές που πλήττουν την χώρα, με τελευταία αυτή της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφίας Βούλτεψη, που έκανε λόγο για “προπαγάνδα των αριθμών”.

Μετά τις παραπάνω δηλώσεις, σε ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τόνισε την Δευτέρα (28/08) την υποχρέωση της επιστήμης να ενημερώνει την κοινωνία και την Πολιτεία για τα αποτελέσματα των επιστημονικών δραστηριοτήτων τους, ενώ τονίζει πως αυτό πράττει και θα συνεχίσει να το κάνει “με μοναδικό γνώμονα την ανάδειξη της επιστημονικής γνώσης και της επιστημονικής αλήθειας”.

Copernicus: Στάχτη πάνω από 800.000 στρέμματα στον Έβρο

Παράλληλα, νέα στοιχεία για την μέχρι τώρα καταστροφή που έχουν προκαλέσει οι φωτιές στον Έβρο έδωσε η Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χθες. Σύμφωνα με την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που έχει καεί από τη δασική πυρκαγιά του Έβρου, σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 808.000 στρέμματα. Τα δεδομένα αυτά αφορούν έως τη Δευτέρα (28/8).

Η ανακοίνωση της Κομισιόν

“Για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων δασικών πυρκαγιών που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινητοποιήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση εναέριας πυρόσβεσης από το rescEU στην Ελλάδα”, αναφέρει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της και παραθέτει τη συνδρομή της στην επιχείρηση κατάσβεσης:

“Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Επιτροπής έχει κινητοποιήσει 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο από το αποθεματικό rescEU, που σταθμεύουν σε 6 κράτη μέλη.

Επιπλέον, 6 ευρωπαϊκές χώρες έχουν συνεισφέρει με 6 ομάδες επίγειων δασοπυρόσβεσης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. Μέχρι στιγμής, πάνω από 81.000 εκτάρια έχουν καεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2000, όταν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρών (EFFIS) άρχισε να καταγράφει δεδομένα.

Από τότε που η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι, στις 20 Αυγούστου, η ΕΕ ανέπτυξε 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα rescEU σταθμευμένα σε Κροατία, Κύπρο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Σουηδία, 1 ελικόπτερο Blackhawk από την Τσεχία, 407 πυροσβέστες και 62 οχήματα από Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχία, Γαλλία Ρουμανία, Σερβία και Σλοβακία.

Επιπλέον, η υπηρεσία Copernicus της ΕΕ εξέδωσε 20 χάρτες των πληγεισών περιοχών. Η βοήθεια αυτή ακολουθεί την άμεση αντίδραση της ΕΕ στην προηγούμενη ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Τον περασμένο μήνα, ξεκίνησε μια συντονισμένη αποστολή στην οποία συμμετείχαν 9 αεροπλάνα, 510 πυροσβέστες και 117 οχήματα για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων πυρκαγιών”.

Ο Janez Lenarcicč, αρμόδιος Επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων, δήλωσε: “Είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα καθώς δίνει μάχη με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Η μεγαλύτερη επιχείρηση αεροπυρόσβεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για ταχεία και αποτελεσματική συλλογική δράση σε περιόδους κρίσης.

Οι σκέψεις μας είναι με τον ελληνικό λαό και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα για την προστασία της ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος. Η ενότητα και η συνεργασία της ΕΕ είναι τα ισχυρότερα πλεονεκτήματά μας για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων”.