Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όλα τα «καυτά» θέματα τέθηκαν στο τραπέζι της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό, επιδιώκοντας να κάνει επίδειξη δύναμης, στο Λευκό Παλάτι των 1150 δωματίων της Άγκυρας και επί δύο ώρες στη μεταξύ τους συνάντηση, έθεσε όλα τα ζητήματα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα των 8 Τούρκων αξιωματικών, που συμβολικά χθες η Τουρκία χαρακτήρισε τρομοκράτες επικηρύσσοντάς τους. Με τη χαρακτηριστική τουρκική διπλωματία, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ότι η Ελλάδα οφείλει να σταθεί ως σύμμαχος της Τουρκίας στο θέμα της τρομοκρατίας και να καταδικάσει το σύνολο των τρομοκρατών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι και έκανε σαφές πως δεν πρόκειται να λάβει θέση επί του θέματος, παρεμβαίνοντας στην ελληνική δικαιοσύνη, αφού οι αποφάσεις της πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστές. Χρησιμοποίησε ωστόσο από την πλευρά του «αριστερή διπλωματία» υπενθυμίζοντας στον Τούρκο πρόεδρο πως ήταν ο πρώτος που τον κάλεσε στο τηλέφωνο καταδικάζοντας το πραξικόπημα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης πως οι πραξικοπηματίες γενικά δεν είναι καλοδεχούμενοι, ωστόσο η Δικαιοσύνη είναι που αποφασίζει γι’ αυτούς.

Ιδιαίτερα σκληρός απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε ο Τούρκος πρόεδρος και στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, κάνοντας σαφές πως η Τουρκία περιθάλπει πάνω από 4.000.000 μετανάστες, πληρώνοντας δεκάδες εκατομμύρια και υλοποιώντας όλες τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντίθετα, όπως τόνισε, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εκείνη που δεν σέβεται τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Τουρκία κι επιλέγει μια εντελώς διαφορετική στρατηγική που μπορεί να γίνει επιζήμια.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του στήριξε την πρόσθετη οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για το μεταναστευτικό, αναφέροντας ωστόσο πως κύριο μέλημα είναι η πάταξη των διακινητών και ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο τραπέζι τέθηκε και το θέμα της Κύπρου με τον πρόεδρο Ερντογάν να κάνει λόγο για ισοτιμία όλων των πολιτών της χώρας και τον Έλληνα πρωθυπουργό να υπεραμύνεται μιας λύσης που θα αντιμετωπίζει το νησί ως μία χώρα.

Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των οικονομικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, ενώ παραδέχθηκαν πως οι οικονομικές τους σχέσεις αυτή την περίοδο δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο.

Και οι δύο υποστήριξαν πως η σύνδεση της Σμύρνης με τη Θεσσαλονίκη, αλλά και της Κωνστνατινούπολης με τη Θεσσαλονίκη, μπορούν να αποτελέσουν ένα θετικό βήμα στην κατεύθυνση ενίσχυσης των σχέσεων.

Και οι δύο ηγέτες επανέλαβαν σε όλους τους τόνους την πρόθεση τους οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να εξομαλυνθούν και να υπάρξει ένας ειλικρινής διάλογος. Παρά το γεγονός πως τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσαν σε πολλές περιπτώσεις τους τόνους κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ανταλλάσσοντας πυρά, συμφώνησαν πως το όφελος των δύο πλευρών περνά μέσα από την ομαλότητα των σχέσεων τους, την παύση της προκλητικότητας και την αναζήτηση λύσεων στη λογική της ειρηνικής διευθέτησης.

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού συνεχίζεται και σήμερα στην Τουρκία με τον Αλέξη Τσίπρα να γίνεται ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεναγηθεί και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ νωρίτερα θα ξεναγηθεί στην Αγία Σοφία. Αμέσως μετά ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

 

Και οι Τούρκοι επικήρυξαν τους αξιωματικούς

Την ημέρα που επισκέφθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη γείτονα χώρα, επέλεξε το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας για να «επικηρύξει» τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Οι Τούρκοι αξιωματικοί, που έχουν άσυλο στην Ελλάδα, χαρακτηρίζονται πλέον από την Τουρκία «τρομοκράτες», ενώ ως αμοιβή για την παράδοση τους δίνονται 4 εκατομμύρια λίρες. Οι 8 αξιωματικοί τοποθετήθηκαν σε μια μακρά λίστα που διατηρεί η Τουρκία και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων καταζητούμενους για σχέσεις με οργανώσεις, τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές, και συγκεκριμένα 672 άτομα για διασυνδέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, 342 με την οργάνωση «FETO» του Φετουλάχ Γκιουλέν, 119 με αριστερές οργανώσεις και άλλα 75, που κατηγορούνται ως τρομοκράτες για άλλους λόγους.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά τα ποσά που προσφέρει η Τουρκία για τους επικηρυγμένους φτάνουν τα 66.900.000 λίρες. Το ίδιο ποσό των 4 εκατομμυρίων λιρών δίνεται και για τον πρώην αρχηγό του τουρκικού στρατού, ο οποίος βρίσκεται στην «κορυφή» των καταζητούμενων, που συμμετείχαν στην απόπειρα του πραξικοπήματος κατά του Τούρκου προέδρου.

Το θέμα σχολίασε ο τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος με ανάρτηση του στο Twitter εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.

«Είχα προειδοποιήσει να μη πάει αδιάβαστος ο κ. Τσίπρας στην Τουρκία, γιατί ο κ. Ερντογάν θα βάλει τα πάντα στο τραπέζι, από τη Συνθήκη Λωζάννης. Λίγες ώρες πριν φτάσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, ο Τούρκος πρόεδρος επικήρυξε τους 8 στρατιωτικούς. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» έγραψε ο κ. Κικίλιας.