Τέλος σε δομές που ντροπιάζουν, βλέπε Μόρια, επιθυμεί η κυβέρνηση, προωθώντας όμως προαναχωρητικά κέντρα σε νησιά της χώρας, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο και στην Κρήτη και συγκεκριμένα στους Αρμένους Ρεθύμνου.
Η κυβέρνηση «άνοιξε» εν μέρει «τα χαρτιά της αφήνοντας να φανεί ότι διαλύει τη Μόρια και δημιουργεί κλειστά κέντρα σε Σάμο, Χίο, Λέσβο, Κω και Λέρο. Όσον αφορά στην Κρήτη ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής δεν έδωσε μια ξεκάθαρη απάντηση μετά από ερώτηση, λέγοντας ότι υπάρχει βραχυπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για μεταφορά σε υπάρχουσες ή σε νέες δομές, “τηρώντας την αναλογικότητα”.
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο για το προσφυγικό που ανακοίνωσαν χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, προβλέπει τη δημιουργία κλειστών κέντρων σε Σάμο, Χίο, Λέσβο, Κω και Λέρο. Στα τέσσερα εξ αυτών η χωρητικότητα θα είναι τουλάχιστον 5.000 ενώ στη Λέρο θα είναι 2.000.
Τα νέα κέντρα θα αντικαταστήσουν υπάρχοντα κέντρα όπως η Μόρια και το Βαθύ, που είναι ανοικτά και θα κλείσουν, ενώ η κυβέρνηση φιλοδοξεί μέσω ενός συνολικού πλέγματος μέτρων, που συμπεριλαμβάνει αποτρεπτικά μέτρα, ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και των επιστροφών, να διαχειριστεί αποτελεσματικά το ζήτημα, καθώς όσοι δικαιούνται προστασία και οι οικογένειες θα μεταφέρονται στην ενδοχώρα (σε ξενοδοχεία), την ώρα που εκτιμά ότι η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών θα μειώσει και τις ροές.
Σύμφωνα με τον κ. Στεφανή προτεραιότητα στην παρούσα φάση σε επίπεδο διαχείρισης της κρίσης αποτελεί, η αποσυμφόρηση των νησιών.
Γενικότερα, το σχέδιο προβλέπει, όπως είπε, δύο φάσεις υλοποίησης:
Βραχυπρόθεσμα τον έλεγχο και την ασφάλεια στις περιοχές που επηρεάζονται από την κρίση, ενώ μεσοπρόθεσμα υλοποιείται αριθμός δράσεων με σκοπό, όχι μόνο να επανέλθει η κανονικότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής του ελληνικού λαού, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να θωρακιστεί η χώρα, από παρόμοιες μελλοντικές απειλές, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή.
Σε ό,τι αφορά την πρώτη φάση και στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, υλοποιείται ήδη, όπως έχει προγραμματιστεί με ταυτόχρονες δυναμικές και ευέλικτες παρεμβάσεις όπου απαιτείται, και προβλέπει την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε ξενοδοχεία και 15.000 μεταναστών σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα.
Στόχος, σύμφωνα με τον Υφυπουργό είναι η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις αρχές του 2020.
Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη φάση και στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, προγραμματίσθηκαν οι ακόλουθες 5 +1 δράσεις:
1η: Ασυνόδευτα παιδιά
Σήμερα, την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, ανακοινώνεται μια ειδική δράση. Καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θα γίνουν ανακοινώσεις από τον ίδιον τον πρωθυπουργό.
2η: ΜΚΟ
Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις.
3η: Άσυλο και Επιστροφές
Η ψήφιση του νέου νόμου παρέχει το πλαίσιο που απαιτείται ώστε, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.
4η: Κατασκευή και Επέκταση Κλειστών Δομών σε νησιά
Σημειώνεται ότι, κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, δημιουργείται Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των Δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.