Σε μαθητές και μαθήτριες του πρότυπου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Περάματος μίλησε, την Τρίτη (14/1), ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας με νόημα πως «οι γόρδιοι δεσμοί δεν λύνονται, κόβονται».
Ειδικότερα, στο επίκεντρο της συζήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους μαθητές και τις μαθήτριες από το πρότυπο ΕΠΑΛ Περάματος βρέθηκε η κατάσταση και οι προοπτικές της επαγγελματικής εκπαίδευσης, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει: «Είναι μεγάλο λάθος να πιστεύουμε και, δυστυχώς, το πιστεύουν κάποιοι ακόμα, ότι η επαγγελματικά εκπαίδευση είναι ο “φτωχός συγγενής” της γενικής εκπαίδευσης. Προσωπικά, πιστεύω ότι αυτή είναι μια λογική την οποία πρέπει να αντιστρέψουμε. Η επαγγελματική εκπαίδευση μπορεί να ανοίξει εξαιρετικά ενδιαφέροντες λεωφόρους επαγγελματικής ανέλιξης και προόδου και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με τη σημασία που της αξίζει».
Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή υλοποιείται πρόγραμμα αναβάθμισης του εξοπλισμού των ΕΠΑΛ με διαδραστικούς πίνακες και σύγχρονα μέσα για τα εργαστήρια, στο πλαίσιπ του οποίου – όπως ενημερώθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – το ΕΠΑΛ Περάματος προμηθεύτηκε και ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είπε: «Ξέρουμε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι το μέλλον. Με τι ακριβώς ταχύτητα θα αντικαταστήσουν τα συμβατικά, δεν το ξέρουμε ακόμα, αλλά είναι δεδομένο ότι θα έχουμε διαρκώς πολλά περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και άξιους τεχνίτες που θα πρέπει να μπορούν να τα επισκευάσουν. […] Έχουμε κάνει βήματα, δεν είμαστε ακόμη εκεί που θέλουμε και επειδή εντυπωσιάστηκα πολύ από το σχολείο σας, δεν είναι όλα τα Επαγγελματικά Λύκεια όπως το δικό σας πρότυπο ΕΠΑΛ, αλλά ο σκοπός που έχουν ακριβώς τα πρότυπα ΕΠΑΛ είναι ακριβώς να πάρουμε εμπειρίες και γνώσεις που θα μπορέσουμε στη συνέχεια να τις μεταλαμπαδεύσουμε και σε όλα τα Επαγγελματικά Λύκεια».
«Ενίοτε πρέπει να διαλέγουμε την πιο τολμηρή λύση»
Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε ερωτήσεις για το πώς οραματίζεται την Ελλάδα του αύριο, τη σημασία που έχει γι’ αυτόν η οικογένειά του, το πώς αντιμετωπίζει τις αρνητικές κριτικές, καθώς και ποιον Έλληνα πολιτικό θαυμάζει. «Έχω έναν ιδιαίτερο θαυμασμό – και δεν οφείλεται στο γεγονός ότι έχω μια μακρινή οικογενειακή σχέση – στον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον οποίο προσπαθώ συνέχεια να μελετώ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας: «Είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε τη σύγχρονη Ελλάδα όπως την γνωρίζουμε κι ένας άνθρωπος ο οποίος μπόρεσε και “διάβασε” πάρα πολύ καλά τις γεωπολιτικές ισορροπίες της εποχής του».
Ερωτηθείς αν έχει κάποιο μότο, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι στο γραφείο του έχει σταθερά ένα “ταμπελάκι”, που πήρε από το γραφείο του πατέρα του, όπου αναγράφεται πως οι «οι γόρδιοι δεσμοί δεν λύνονται, κόβονται». Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Υπάρχουν φορές όπου πρέπει να κάνεις πραγματικές υπερβάσεις, οπότε το έχω στο γραφείο μου να μου θυμίζει ότι πρέπει ενίοτε πρέπει να διαλέγουμε την πιο τολμηρή, την πιο προχωρημένη λύση, έστω και αν αυτό μπορεί να σημαίνει αναταραχή ή να προκαλεί κάποιο πρόσκαιρο πολιτικό κόστος».
Όσον αφορά στα πρόσωπα που έχει συναντήσει στην πολιτική διαδρομή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ξεχωρίζω εκείνους τους ανθρώπους που έχουν τη δύναμη να ξεπεράσουν δυσκολίες και να κάνουν κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Ανθρώπους που μπορεί να παλεύουν με την αναπηρία και να μην περιορίζονται από το πρόβλημα το οποίο τους έχει τύχει, ανθρώπους οι οποίοι κάνουν κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον στην επαγγελματική τους διαδρομή, αυτοδημιούργητους ανθρώπους που πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα και κυνηγούν το όνειρό τους».
«Οραματίζομαι μια Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης»
Σε άλλο σημείο της συνομιλίας του με μαθηματές και μαθήτριες του πρότυπου ΕΠΑΛ Περάματος, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την αρνητική κριτική και για τα κακόβουλα σχόλια, απαντώντας ως εξής: «Δεν υπάρχει κανείς λόγος να δίνω χρόνο και να τροφοδοτώ με κάποιο τρόπο ένα κύμα τοξικότητας. Τελείως διαφορετικό η καλοπροαίρετη κριτική, αυτήν την επιζητούμε και τη θέλουμε και όταν είναι από ανθρώπους που εκτιμούμε, οφείλουμε να την ακούμε».
Η συζήτηση περιστράφηκε, επίσης, γύρω από το ζήτημα της οικογενειακής ζωής και της σημαντικής στήριξης που προσφέρει η οικογένεια στον κάθε έναν. «Η οικογένεια είναι το στήριγμα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις δικές του εμπειρίες. «Δεν νομίζω ότι μπορείς να κάνεις αυτή τη δουλειά αν δεν έχεις αμέριστη στήριξη από την οικογένειά σου», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Περιγράφοντας το όραμά του για την Ελλάδα του μέλλοντος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Μια Ελλάδα η οποία μπορεί να δίνει σε εσάς, τα παιδιά ενός Επαγγελματικού Λυκείου, τις ίδιες ακριβώς ευκαιρίες με τα παιδιά που μπορεί να πηγαίνουν σε κάποιο άλλο σχολείο μιας περιοχής που μπορεί να θεωρείται για πιο προνομιούχους, ώστε να μπορείτε να υλοποιήσετε το όραμά σας. Μια Ελλάδα η οποία θα είναι στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης, δεν θα είναι πια ουραγός αλλά θα μπορεί να πρωταγωνιστεί σε τομείς στους οποίους έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Θα προστατεύει το περιβάλλον, το οποίο έχει τόσο μεγάλη σημασία για εμάς, αλλά ταυτόχρονα θα μπορεί να είναι και στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής καινοτομίας, αυτής της τεράστιας επανάστασης η οποία συντελείται αυτή τη στιγμή με την τεχνητή νοημοσύνη, αναγνωρίζοντας, όμως, ταυτόχρονα, ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει πτυχές, τις οποίες πρέπει να ελέγξουμε, να ρυθμίσουμε και ενδεχομένως, να περιορίσουμε».