«Το σύνθημά μας είναι σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη και έχω πρόταξει στον πολιτικό μου λόγο τη μεγάλη σημασία να έχει η Ελλάδα ισχυρή φωνή στην Ευρώπη την επόμενη μέρα, εκεί οπου θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του, ενώ παραλληλα αναφέρθηκε και στο Πόθεν έσχες που παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης από τη Θεσσαλονίκη.
«Ο κ. Κασσελάκης επέλεξε να κάνει θέμα το πόθεν έσχες του την τελευταία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι πόθεν έσχες υποβάλλει εδώ και 20 χρόνια και πως έχει γίνει «φύλλο και φτερό», ενώ επικαλέστηκε ως προς αυτό και τις δηλώσεις Βαρεμένου.
«Δεν μας κάνει χάρη ο κ. Κασσελάκης, όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε» σημείωσε ακόμη, τονίζοντας ότι η πλατφόρμα για την αρχική δήλωση είναι ανοιχτή. Μιλώντας για αλλαγές στην περιουσιακή του κατάσταση την τελευταία διετία, ο πρωθυπουργός είπε: «Πράγματι, υπήρξαν. Πουλήσαμε το οικογενειακό μας σπίτι στη Γλυφάδα, είναι δηλωμένο».
«Τα όποια μηνύματα δυσαρέσκειας, τα έχω ήδη λάβει»
«Μην έχουμε και καμιά αμφιβολία ότι το βράδυ εκλογών θα βγουν και συμπεράσματα ως προς την κατανομή των πολιτικών δυνάμεων εντός της χώρας. Έχετε δίκιο να λέτε ότι ίδια θα είναι κυβέρνηση και την επόμενη μέρα, όμως το πολιτικό μήνυμα θα πρέπει να είναι η επιτάχυνση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων», δήλωσε στον ΑΝΤ1.
«Επίσης, πρέπει να αποκρούσουμε την νέα έκφανση του λαϊκισμού που φαίνεται ότι σηκώνει κεφάλι, δηλαδή κάποιοι να τάζουν λεφτά που δεν υπάρχουν, αλλά και μα επαναφέρουν την τοξικότητα που κλίσανε ότι είχαμε αφήσει στο παρελθόν. Όσο πιο ισχυρή είναι Νέα Δημοκρατία το βράδυ εκλογών τόσο πιο γρήγορα θα πραγματοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε σχεδιάσει. Διευκρινίζω ότι θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι το βράδυ των εκλογών του περασμένου έτους είχε χαρακτηρίσει το 41% που απέσπασε η Νέα Δημοκρατία μεγάλη τιμή και όχι λευκή επιταγή και είπε χαρακτηριστικά ότι:
«Τα όποια μηνύματα δυσαρέσκειας, τα έχω ήδη λάβει. Δεν περιμένω το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για να τα εμπεδώσω καλύτερα. Το λέω για όλους όσοι θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα διαμαρτυρίας, τους καλώ να δούμε την μεγάλη εικόνα και να αφήσουν κατα μέρος τα παράπονα».
Ερωτηθείς για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης του ο πρωθυπουργός είπε ότι:
«Τους τελευταίους 11 μήνες υλοποιήσαμε με ταχύτητα πολλές μεταρρυθμίσεις, ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα και αυξήσαμε τους μισθούς. Ή πρώτη μας κυβέρνηση ήταν μια κυβέρνηση διαχείρισης κρισεων. Τώρα θα μπούμε στα βαθιά για να αντιμετωπίσουμε χρονιές παθογένειες του κράτους και να κάνουμε άλματα εκσυγχρονισμού. Η κυβέρνηση μας κάνει μια μεγάλη προσπάθεια όμως έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να διορθώνουμε τα λάθη μας και να κάνουμε παρεμβάσεις εν κινήσει όταν αυτές απαιτούνται».
Ακρίβεια
Στο μέτωπο της ακρίβειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι οι μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και μειώσεις στους φόρους αποτελούν την συνταγή για την διαχρονική στήριξη του εισοδήματος και σημείωσε χαρακτηριστικά: « Δεν έκρυψα ποτέ ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι το μείζον ζήτημα που απασχολεί σχεδόν όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Εξού και κάναμε παρεμβάσεις στην ίδια την λειτουργία της αγοράς».
Σε ερώτηση, μάλιστα, γιατί η κυβέρνηση δεν μειώνει ή δεν καταργεί το ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η μείωση του ΦΠΑ, έστω και για λίγο χρονικό διάστημα, έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και όποιος την εισηγείται οφείλει να μας υποδείξει ποιους φόρους θα αύξησει και ποια επιδόματα θα περικόψει. Συμπλήρωσε δε, ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η μείωση του ΦΠΑ θα περάσει στο τελικό προϊόν επικαλούμενος, όπως είπε, την μείωση του ΦΠΑ στον καφέ που δεν αποτυπώθηκε και στην τελική τιμή του προϊόντος. « Είναι πολύ πιθανό αυτή τη μείωση του ΦΠΑ να την καρπωθούν οι μεσάζοντες», είπα χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιτύχει πολύ συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους και ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε εποχές που τάζαμε λεφτά που δεν υπάρχουν επικαλούμενος τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ που κατά την κυβέρνηση κοστίζει το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του φορολόγησε τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων ενέργειας, γι’ αυτό και όπως είπε συγκρατήθηκαν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ για τις τράπεζες σημείωσε ότι καμιά χώρα στην Ευρωπαΐκή Ένωση δεν τις έχει φορολογήσει και ότι η Ιταλία που προσπάθησε να το κάνει το πήρε πίσω άρον άρον. « Όμως οι τράπεζες θα πρέπει να αναλογιστούν ότι οι προμήθειες τους είναι πολύ υψηλές και θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Οι τράπεζες θα πρέπει να δανείσουν περισσότερο την πραγματική οικονομία. Η κυβέρνηση θα είναι πολύ αυστηρή.
Ακριβά ενοίκια
Σε ερώτηση για το υψηλό κόστος των ενοικίων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η αγορά των ακινήτων πηγαίνει καλά, κάτι που είναι θετικό όπως είπε, για τους ιδιοκτήτες και προβληματικό για τους ενοικιαστές. « Πρόκειται για ένα πραγματικό πρόβλημα, που είναι αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης, και χρήζει κρατικής παρέμβασης. Εμείς δημιουργήσαμε το πρόγραμμα Σπίτι μου. Τώρα διαπραγματευόμαστε με την ευρωπαϊκή επιτροπή προκειμένου να ανακατανείμουμε δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης για να φτιάξουμε ένα δεύτερο πρόγραμμα Σπίτι μου, κατά το οποίο θα διευρύνουμε την περίμετρο των δικαιούχων και στα ζευγάρια έως 50 ετών. Υπάρχει επίσης το πρόγραμμα ανακαινίζω-νοικιάζω, ενώ εξετάζουμε εάν και που πρέπει να βάλουμε πρόσθετους περιορισμούς στο AirBnB. Κάναμε παρεμβάσεις και στην golden visa και οφείλω να ομολογήσω ότι σε αυτό το θέμα το ΠΑΣΟΚ έκανε συγκεκριμένες προτάσεις, καθώς σε άλλα ζητήματα όπως η επιστολική ψήφος δείχνει να είναι μια αντιμεταρρυθμιστική δύναμη».
Στο μέτωπο της ανεργίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι αυτή θα πέσει κάτω από το διψήφιο ποσοστό το 2025, νωρίτερα από την αρχική πρόβλεψη και επανέλαβε την προτροπή του προς τους εργοδότες να πληρώσουν περισσότερα εάν θέλουν να βρίσκουν εργαζόμενους.
Στο μεταναστευτικό πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα ακολουθεί μία πολιτική αυστηρής φύλαξης των συνόρων. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν θα μπαίνει όποιος θέλει στην Ελλάδα, ούτε και οι διακινητές θα καθορίζουν ποιος θα μπαίνει στη χώρα.