Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται κυβέρνηση και κρατικός μηχανισμός για τους πολλαπλούς σεισμούς στη Σαντορίνη κι ευρύτερα στις Κυκλάδες.
Στο πλαίσιο αυτό, το μεσημέρι της Τετάρτης (05.02.25) πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια και ειδικούς επιστήμονες, όπου επί τάπητος τέθηκαν όλα τα γεωλογικά δεδομένα μέχρι σήμερα για τους σεισμούς στη Σαντορίνη.
Οι σεισμοί είναι συνεχόμενοι από το βράδυ της Τρίτης έως αυτή την ώρα. Ανά 5 με 10 λεπτά η γη σείεται και μάλιστα λίγο πριν τις 13.30 το μεσημέρι σημειώθηκε ακόμη μία δόνηση της τάξεως των 4,8 Ρίχτερ. Η Σαντορίνη, που βρίσκεται στο επίκεντρο των περισσότερων σεισμών, πλέον μοιάζει εγκαταλελειμμένη. Καταστήματα έχουν κλείσει, στα σχολεία έχουν μπει λουκέτο, και σύμφωνα με πληροφορίες, στο νησί πλέον υπάρχουν μόνο 4.000 κάτοικοι.
Παπαζάχος: «Το φαινόμενο θα συνεχίσει και το επόμενο χρονικό διάστημα»
Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο Κώστας Παπαζάχος που συμμετείχε στη σημερινή σύσκεψη, δήλωσε ότι «οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις και το επόμενο χρονικό διάστημα, οπότε θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι».
«Η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο σε σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα», συμπλήρωσε.
Λέκκας: Πέντε περιοχές υπό τον κίνδυνο κατολισθήσεων
Από την πλευρά του, ο Ευθύμιος Λέκκας χτυπώντας «καμπανάκι» για κατολισθήσεις, τόνισε ότι πέντε περιοχές συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο: Φηρά, Αθηνιός, Αρμένης, Παλιός Λημένας, Αμμούδι, όπου σύμφωνα με τον ίδιο, γίνονται συνεχείς έρευνες, έτσι ώστε να σχεδιαστούν τα κατάλληλα έργα, να κατασκευαστούν και να μειωθεί ο κίνδυνος.
Μητσοτάκης: «Πιο αισιόδοξοι σήμερα σε σχέση με χθες»
«Είναι η πρώτη φορά που η επιστημονική κοινότητα δεν δημιουργεί αντιπαλότητες», είπε ο ίδιος.
«Για ένα εξαιρετικά σύνθετο και περίπλοκο φαινόμενο, που έχουμε τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε», επεσήμανε, ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πρώτα και πάνω από όλα η Πολιτεία οφείλει να εμπιστεύεται τους επιστήμονες. Δεν μπορεί κανείς να κάνει καμία πρόβλεψη, αλλά είμαστε σήμερα πιο αισιόδοξοι σε σχέση με ό,τι ήμασταν χθες», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, εκπέμποντας μήνυμα υπακοής σε αρχές κι επιστήμονες.
«Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», είπε.
«Η επιστήμη πρέπει να μας βοηθήσει, ώστε σύνθετα φαινόμενα να μας τα απλοποιεί. Οι νησιώτες να είναι ψύχραιμοι και να συνεργάζονται με τις αρχές».