Στη Σαντορίνη έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη στιγμή που η έντονη σεισμική δραστηριότητα εξακολουθεί να δοκιμάζει τους κατοίκους των Κυκλάδων.
Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα μέτρα πολιτικής προστασίας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τον κρατικό μηχανισμό, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και την τοπική αυτοδιοίκηση, και συνομίλησε με τοπικούς φορείς σχετικά με τις ανάγκες και τη στήριξη του νησιού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, μετέβη στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», το οποίο βρίσκεται στο νησί από τις αρχές της εβδομάδας, όπου ενημερώθηκε από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Θεόδωρο Βάγια για τον σχεδιασμό που έχει καταρτιστεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, για τους προληπτικούς ελέγχους που έχουν γίνει σε δημόσια κτήρια και για τις παρεμβάσεις σε σημεία όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατολισθήσεων.
«Πρώτη προτεραιότητα η ασφάλεια των κατοίκων», επισήμανε ο Πρωθυπουργός, ενώ εστίασε στη σημασία της πρόληψης, τονίζοντας ότι ένα σοβαρό κράτος πρέπει να προετοιμάζεται για τα χειρότερα με την ευχή να έρθουν τα καλύτερα.
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Ένα σοβαρό κράτος οφείλει να δρα προληπτικά», είπε χαρακτηριστικά.
Μετά από τη σύσκεψη που είχε με τους φορείς του νησιού, καταστηματάρχες και επιχειρηματίες, τόνισε ότι «είναι χρέος μας να προστατεύσουμε τη φήμη της Σαντορίνης, ως εμβληματικού τουριστικού προορισμού».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε σύσκεψη στις αρχές της επόμενης βδομάδας με τα αρμόδια υπουργεία, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να συζητηθούν ειδικά μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, ενώ έδωσε έμφαση και στα ζητήματα των υποδομών για τη Σαντορίνη, τα οποία είπε «πρέπει να αντιμετωπιστούν». Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η αποφυγή των φαινομένων κατολίσθησης.
Παράλληλα, επισκέφτηκε το σημείο που διαμένουν στις σκηνές τους οι μονάδες της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ.
«Βρίσκομαι σήμερα στη Σαντορίνη μαζί με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για να επιβλέψουμε την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση αυτού του ενεργού γεωλογικού φαινομένου, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Όλος ο κρατικός μηχανισμός προφανώς έχει κινητοποιηθεί. Ακούμε με προσοχή τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις των ειδικών, που με τη σειρά τους συμβουλεύουν την Πολιτική προστασία. Θα εξακολουθούμε προφανώς να παρακολουθούμε το φαινόμενο», ανέφερε και στη συνέχεια πρόσθεσε:
«Δεν θα κάνουμε εμείς καμία επιστημονική εκτίμηση. Αυτή είναι η δουλειά άλλων. Να την κάνουν και να μας συμβουλεύσουν όπως το έχουν κάνει μέχρι τώρα. Να διαβεβαιώσω για ακόμα μια φορά τους κατοίκους της Σαντορίνης αλλά και τους κατοίκους όλων των γειτονικών νησιών που δοκιμάζονται αυτή την περίοδο ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι στο πλευρό τους και προφανώς είναι πολύ καλύτερα να προετοιμαζόμαστε και να προλαμβάνουμε γεγονότα, παρά να τρέχουμε να τα αντιμετωπίζουμε εκ των υστέρων», υπογράμμισε.
«Και πάλι συνιστώ ψυχραιμία και να ακούμε τις οδηγίες της Πολιτικής προστασίας και ευχόμαστε γρήγορα το φαινόμενο αυτό να τελειώσει και το νησί να ξαναβρεί πλήρως τους κανονικούς ρυθμούς», τόνισε.
Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και εξέφρασε την αισιοδοξία του για μια θετική εξέλιξη.
«Η έλευση του Πρωθυπουργού δείχνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον το οποίο έχει επιδείξει και κατά το παρελθόν για το νησί μας και είμαι βέβαιος ότι θα λήξει αισίως αυτή η περίοδος. Εν πάση περιπτώσει έχουμε δίπλα μας την Πολιτεία σε ό,τι αφορά τόσο στον κίνδυνο όσο και στην εξέλιξη του νησιού τα επόμενα χρόνια. Από τη δική μου πλευρά θέλω να τον ευχαριστήσω και για τη συνεργασία που υπήρξε με τα αρμόδια υπουργεία και τους υπουργούς και τη δική του επιμονή να στηρίζει τη Σαντορίνη», σημείωσε.
Υπενθυμίζεται ότι η Σαντορίνη, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέχρι την 1η Μαρτίου, ενώ από χθες το πρωί, κλιμάκια από την Αθήνα βρίσκονται στο νησί και πραγματοποιούν αυτοψίες σε κτίρια.
Βασικά ερωτήματα των επιστημόνων, που μελετούν τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα, είναι εάν αναμένεται ένας ακόμη μεγαλύτερος σεισμός που θα θεωρηθεί ως ο κύριος και εάν υπάρχει πιθανότητα ενεργοποίησης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπου της Σαντορίνης. Στο μεταξύ συστήνουν προσοχή ειδικά για το φαινόμενο των κατολισθήσεων.
Παράλληλα, ανησυχία επικρατεί και στην Αμοργό, όπου επίσης έχουν καταφθάσει ενισχύσεις, τόσο πυροσβέστες όσο και ιατρικό προσωπικό, ενώ αναμένεται και Κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Φυσικών Καταστροφών ώστε να κάνει αυτοψία στα κτίρια.
Μέτρα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σαντορίνης από τους σεισμούς – Τι αποφάσισε το υπουργείο Πολιτισμού
Ευρεία σύσκεψη για την προστασία του πολιτιστικού αποθέματος των Κυκλάδων πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, υπό την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται στη Σαντορίνη.
Όπως πληροφορεί ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, με την έναρξη του φαινομένου, η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, εφαρμόζοντας τις πάγιες οδηγίες για την αντιμετώπιση σεισμικής δραστηριότητας, έλαβε όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.
Ειδικότερα, στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας και το Αρχαιολογικό Μουσείο τα εκθέματα έχουν αναδιαταχτεί σε χαμηλότερα ράφια, ενώ έχουν τοποθετηθεί προστατευτικά υλικά για να εξασφαλιστεί η ασφάλειά τους σε περίπτωση περαιτέρω έντασης του φαινομένου. Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε στα εκθέματα που φυλάσσονται σε γυάλινες προθήκες, στα μεγάλα αγγεία και στα γλυπτά, τα οποία προστατεύθηκαν καταλλήλως για να περιοριστεί ενδεχόμενος κίνδυνος. Στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου τα εργαστήρια και οι αποθήκες είναι τακτοποιημένες και προστατευμένες, σύμφωνα με τις απαιτήσεις ασφαλείας. Αντίστοιχα μέτρα έχουν ληφθεί και για τα άλλα νησιά, στα οποία η σεισμική δραστηριότητα είναι αισθητή.
Χθες το πρωί κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού, υπό τον γγ Πολιτισμού, Γιώργο Διδασκάλου, πραγματοποίησε αυτοψία στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Σαντορίνης, στο πλαίσιο των συνεχών ελέγχων λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή. Διαπιστώθηκε ότι τόσο τα εκθέματα όσο και οι υποδομές στο νησί, προς το παρόν, δεν έχουν υποστεί φθορές ή ζημιές. Παράλληλα, το προσωπικό παραμένει σε διαρκή επιφυλακή για τη διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και την άμεση αντίδραση σε οποιαδήποτε μελλοντική σεισμική δραστηριότητα.