Σημαντικές εκτάσεις βοσκοτόπων κινδυνεύουν να μείνουν εκτός της νέας ΚΑΠ με ζημιά στους κτηνοτρόφους και στις ενισχύσεις που καταβάλλονται σε αυτούς από ολιγωρία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αυτό αναφέρει σε σχετική ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου .
Όπως αναφέρει στο σχετικό κείμενο του, «με ερωτήσεις μας από τις 6.10.2020 έχουμε θέσει τα ερωτήματα σχετικά με τον υπαρκτό κίνδυνο να μείνουν εκτός της νέας ΚΑΠ σημαντικές εκτάσεις βοσκοτόπων που η χώρα μας έπρεπε από το 2020 να τις έχει ενσωματώσει στις επιλέξιμες εκτάσεις .
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έχει ολιγωρήσει τραγικά σε αυτό στο θέμα.
Αυτό γιατί μετά την ψήφιση 2393/2017- OMNIBUS και τις δύο αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2020 (Φεβρουάριο και Απρίλιο) που δέχθηκε την ερμηνεία των ελληνικών αρχών, ότι στους επιλέξιμους βοσκότοπους της χώρας μπορεί πέρα από την ποώδη και θαμνώδη βλάστηση (που είναι συνηθισμένη στις βόρειες χώρες) να περιλαμβάνεται και η ξυλώδης βλάστηση(μεσογειακός βοσκότοπος) που συνοδεύτηκε και από την επιστροφή στη χώρα το ποσό των 460 εκ ευρώ καταλογισμών που είχε επιβάλει για τα έτη 2009-2013 δεν έχει γίνει καμία ενέργεια.Άμεσο αποτέλεσμα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε συνδυασμό με τον κανονισμό OMNIBUS είναι η ενσωμάτωση αυτόματα επιπλέον 9,6 εκ εκτάσεων στρεμμάτων βοσκοτόπων που είχαν εξαιρεθεί στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και την πληρωμή ενισχύσεων σε κτηνοτρόφους που τυχόν δεν είχαν καταβληθεί απο το 2015 και μετά.
Η μη έγκαιρη αλλά και ολοκληρωμένη ενσωμάτωση αυτών των εκτάσεων έχει ως συνέπεια,αν δεν γίνει κάτι άμεσα, τον κίνδυνο αυτές να μείνουν εκτός νέας ΚΑΠ 2021-2027, η διαπραγμάτευση της οποίας μόλις πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε.
Έτσι η χώρα και οι κτηνοτρόφοι κυρίως θα χάσουν σημαντικά πλεονεκτήματα από τη χρήση αυτού φυσικού πόρου, τόσο όσον αφορά τις ενισχύσεις που θα λαμβάνουν, αλλά και όσον αφορά την προσμέτρηση των σημαντικών ποσοτήτων CO2 που δεσμεύουν οι βοσκότοποι, δίνοντας θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο στην ελληνική γεωργία.
Όλα όσα αφορούν την νέα πράσινη στρατηγική (Greendeal) από το χωράφι στο πιάτο (FromFarmtoFork) δεν θα μπορούν να εφαρμοσθούν εύκολα χωρίς την ολοκληρωμένη ενσωμάτωση των βοσκοτόπων . Το ίδιο ισχύει και για τις με θετικό αποτέλεσμα για το περιβάλλον δράσεις (Ecoschemes).
Επιπρόσθετα αυτή η σημαντική ολιγωρία και παράλειψη που συνοδεύτηκε τελευταία με αποσπασματική ενσωμάτωση κάποιων δημόσιων βοσκοτόπων στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει οδηγήσει σε σημαντικές καταστρατηγήσεις στην κατανομή του Εθνικού Αποθέματος και την συνέχιση της εφαρμογής της «τεχνικής λύσης» για την κατανομή των δημόσιων εκτάσεων βοσκοτόπων.
Η καθυστέρηση αυτή τόσο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της σημερινής της Νέας Δημοκρατίας δημιουργεί σοβαρότατο, υπαρκτό πλέον κίνδυνο, η αλλαγή του κανονισμού OMNIBUS του 2017 και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να μείνουν «γράμμα κενό» για την χώρα στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.
Ο κίνδυνος όμως για τη μη ενσωμάτωση των βοσκοτόπων της χώρας στην Νέα ΚΑΠ προκύπτει και από την αδικαιολόγητη καθυστέρηση των μελετών των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης που προέβλεπε ο νόμος του 2014 να έχουν ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια με την συμμετοχή και των οργανώσεων των κτηνοτρόφων. Η μόνη πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε αυτό το θέμα είναι ότι με νόμο του 2015 εξαιρέθηκαν οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων και οι κτηνοτρόφοι από την συμμετοχή στην εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης».