«Κινδυνεύουν τα σπίτια με θέα, στο χείλος της Καλντέρας» λέει καθηγητής γεωλογίας για τους σεισμούς στη Σαντορίνη

Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα κτίσματα στη Σαντορίνη σε περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού, μίλησε ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Οία θέλει προσοχή «γιατί είναι και πιο κοντά» στα επίκεντρα των σεισμικών δονήσεων. «Η Οία είναι πιο κοντά και καθαρά από λάβες και ελαφρόπετρα. Όμως στη νότια περιοχή, τα πετρώματα από κάτω είναι ασβεστόλιθοι και μάρμαρα, συμπαγή και συνεκτικά. Η συμπεριφορά είναι τελείως διαφορετική. Άρα οι επιπτώσεις θα είναι διαφορετικές και ο κίνδυνος θα είναι κυρίως για όσα σπίτια έχουν την ωραία θέα και θέση αλλά είναι και πιο επικίνδυνα λόγω αστάθειας των πρανών στην Καλντέρα».

«Όσο και αν έχουν χτιστεί με σωστό τρόπο δεν παύουν να είναι σε ένα υπόβαθρο ασταθές γιατί είναι στο χείλος της Καλντέρας. Επομένως εκεί υπάρχουν συνέχειες στους βράχους και τη δομή που μπορεί με τη δόνηση 5,5 ή 6 Ρίχτερ να φύγουν κάποια κομμάτια και να υπάρξουν προβλήματα από κατολισθήσεις που θα προκληθούν. Είδατε μόλις περάσαμε το 4,5 Ρίχτερ είχαμε εικόνες στα πρανή της Σαντορίνης με καταπτώσεις και χώματα. Πέφτουν και είναι λογικό. Κατά τα άλλα οι κατασκευές που είναι δομημένες σωστά δεν αναμένεται να πάθουν ζημιές»,
συμπλήρωσε ο κ. Παπανικολάου μιλώντας στο MEGA.

Όσο για τους σεισμούς, ο καθηγητής είπε πως τα επίκεντρα είναι τουλάχιστον 15 χιλιόμετρα μακριά, σε υποθαλάσσιο χώρο με βάθος με εστιακό βάθος 5 και 10 χιλιόμετρα, «άρα υπάρχει μια απόσβεση από τον χώρο όπου θα εκδηλωθεί η σεισμική δόνηση μέχρι τη Σαντορίνη. Επίσης είναι διαφορετικά για την Οία που είναι ακριβώς απέναντι, τα Φηρά και τη νότια πλευρά του νησιού».

32 σεισμοί των 5 Ρίχτερ ισοδυναμούν με έναν των 6

Ο Δημήτρης Παπανικολάου είπε πως δεν γνωρίζουν οι ειδικοί το χρονικό διάστημα που θα κρατήσει το φαινόμενο αλλά «βέβαιο είναι ότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε κλιμάκωση της σεισμικής δραστηριότητας. Ξεκινήσαμε το Σαββατοκύριακο με 4, που ήταν τεκτονικοί σεισμοί και σήμερα φτάσαμε στο 5. Με βάση τις διαστάσεις των ρηγμάτων που έχουν ενεργοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, ανάμεσα στη Σαντορίνη και στην Άνυδρο κοντά στο Κολούμπο, το μέγεθος είναι μεταξύ 5,5 και 6 Ρίχτερ. Είμαστε στα 5 Ρίχτερ και να μην ξεχνάμε ότι τα 6 Ρίχτερ είναι σεισμός όσο 32 σεισμοί των 5 Ρίχτερ. Πρέπει να γίνουν 32 σεισμοί 5 Ρίχτερ για να φτάσουν έναν των 6 Ρίχτερ».