Κύκλωμα Βαλκάνιων «χρέωσε» το Ελληνικό Δημόσιο 100 εκατ. ευρώ

Η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος δέσμευσε τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητη περιουσία κυκλώματος αλλοδαπών προσώπων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό χώρο (εργολαβίες). Το κύκλωμα ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο με περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων έγινε με εντολή του επικεφαλής της Αρχής, πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη. Επίσης, έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία το σχετικό πόρισμα, στο οποίο περιγράφεται η δράση του κυκλώματος και περιλαμβάνονται σχεδιαγράμματα των διαδρομών ροής του «μαύρου» χρήματος.

Το πόρισμα αφορά πέντε κακουργήματα: σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, φοροδιαφυγή, απάτη σε βάρος του Δημοσίου, μη καταβολή χρεών στο Δημόσιο και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Πώς δρούσαν

Μέλη του κυκλώματος είναι 40 φυσικά πρόσωπα, όλοι αλλοδαποί από βαλκανικές χώρες. Είχαν ιδρύσει 15 εταιρείες, εκ των οποίων οι τρεις λειτουργούσαν νόμιμα, ενώ οι υπόλοιπες ήταν ενδιάμεσες (απομονωτές) και εταιρείες «κελύφη».

Ο κύκλος των ύποπτων συναλλαγών για την περίοδο 2020-2023, για την οποία διενεργήθηκε η έρευνα, διαπιστώθηκε ότι φτάνει τα 16.500.000 ευρώ συν 1,5 εκατ. ευρώ που είχαν λάβει από πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης.

Η Αρχή προχώρησε στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, τραπεζικών θυρίδων, χρηματιστηριακών προϊόντων και περίπου 20 ακινήτων ανά την Ελλάδα, τα οποία ανήκουν στα ελεγχόμενα πρόσωπα και στις 15 εταιρείες που συνδέονταν με αυτά.

Στο πλαίσιο της δραστηριότητάς τους, οι εμφανιζόμενοι ως επιχειρηματίες δημιούργησαν χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο Δημόσιο, ενώ εισέπραξαν από το Δημόσιο ως ενίσχυση 1,5 εκατ. ευρώ με το πρόσχημα ότι θα διατεθεί για την ανάπτυξη καινοτόμων εταιρειών. Η συνολική ζημιά σε βάρος του Δημοσίου είναι άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Το κύκλωμα είχε δραστηριοποιηθεί στην Αθήνα, τη Δυτική Μακεδονία, τη Λάρισα, την Κοζάνη, τη Μαγνησία, την Κόρινθο και αλλού.

Πηγή: kathimerini.gr