Κύκλωμα αιχμαλωσίας 52 γυναικών: Πλησιάζει η δίκη της μεγαλύτερης υπόθεσης trafficking των τελευταίων ετών στην Ελλάδα

Η ώρα της Δικαιοσύνης έφτασε για τους 26 κατηγορουμένους της μεγαλύτερης υπόθεσης trafficking των τελευταίων ετών στη χώρα μας. Στις 23 Οκτωβρίου, τα φερόμενα ως μέλη του κυκλώματος θα καθίσουν στο εδώλιο του Εφετείου Αθηνών, έπειτα από τρεις διακοπές, και θα αντιμετωπίσουν κατά περίπτωση τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, της εμπορίας ανθρώπων, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, τηςπαράνομης βίας, της προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών ουσιών κ.ά. Οπως περιγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα των 150 σελίδων που αποκαλύπτει η Realnews, στα πλοκάμια τους είχαν πέσει τουλάχιστον 52 γυναίκες από τη Λατινική Αμερική, κυρίως από την Κολομβία και τη Βενεζουέλα, οι οποίες εκδίδονταν σε οίκους ανοχής της Αθήνας.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται στις 19/10/2022, όταν εστάλη μια ανώνυμη καταγγελία στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Μεταξύ άλλων, στην επιστολή καταγγελόταν ότι ο Ελληνας Β.Κ. και η αλλοδαπή σύντροφός του εκμεταλλεύονταν δέκα οίκους ανοχής στην Αθήνα, επιβάλλοντας καθεστώς εξαναγκασμού στις εκδιδόμενες γυναίκες. Σημαντικά στοιχεία στην έρευνα συνεισέφερε η καταγγελία μιας γυναίκας από την Κολομβία, η οποία κατάφερε να διαφύγει και να ενημερώσει το προξενείο της χώρας της στην Ιταλία. «Ήρθα στην Ελλάδα αποδεχόμενη πρόταση να εργαστώ ως υπάλληλος σε εστιατόριο. Μετά την άφιξή μου, με ρώτησαν για την οικογενειακή μου κατάσταση και με ενημέρωσαν ότι τους όφειλα 3.500 ευρώ. Με προειδοποίησαν ότι, σε περίπτωση που επιχειρήσω να φύγω από την Ελλάδα, θα στρέφονταν κατά των δύο ανήλικων παιδιών μου στην Κολομβία. Αρχισαν να με εκδίδουν σε οίκους ανοχής, όπου είχαν τοποθετήσει κάμερες και επιτηρούσαν τις κινήσεις μου», αναφέρει η Κολομβιανή.

Η Αστυνομία, με μια μεγάλη επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Αμαρυλλίς», σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, πραγματοποίησε ελέγχους σε δεκάδες οίκους ανοχής, όπου εντόπισε δεκάδες εκδιδόμενες γυναίκες, ενώ συνέλαβε τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Μεταξύ των ευρημάτων που κατασχέθηκαν ήταν και μια ατζέντα που ανέγραφε τα στοιχεία των γυναικών, πότε «στρατολογήθηκαν» και ποιο είναι το χρέος τους προς την εγκληματική οργάνωση. «Μόλις έφτασα στον οίκο ανοχής, με υποδέχθηκε η “Ελένη”. Μου είπε ότι το χρέος μου είναι 2.715 ευρώ (εισιτήρια, ταξί, φαγητό κ.λπ.) και θα έπρεπε με τη δουλειά μου να ξεχρεώσω πρώτα. Τότε κατάλαβα ότι με είχαν εξαπατήσει. Δούλευα ακόμη και όταν είχα περίοδο, φορώντας ταμπόν», καταθέτει θύμα της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης.

Μάλιστα, το χρέος, αντί να μειώνεται, αυξανόταν συνεχώς, με τα μέλη του κυκλώματος να επιβάλλουν πρόστιμα από 100 ευρώ έως και 8.000 ευρώ με διάφορες προφάσεις, προκειμένου τα θύματά τους να μην καταφέρουν να εξοφλήσουν και να πάρουν πίσω το διαβατήριο που τους είχαν κρατήσει. «Είχα πρόβλημα με τα γυναικολογικά μου και ζητούσα ρεπό, αλλά δεν με άκουγαν. Η “Ειρήνη” έλεγε ότι έπρεπε να ξεπληρώσω το χρέος μου. Ηρθε η “Ελένη” και μου κατέβασε το παντελόνι και το εσώρουχο για να το επιβεβαιώσει… Η “Ειρήνη” φώναζε πολύ, ζητούσε τα χρήματα, απειλούσε ότι θα πάρει τα διαβατήριά μας και θα μας χτυπήσει», καταγγέλλει ένα από τα θύματα trafficking. Συχνά, για να επιτύχουν τον εκφοβισμό, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης απειλούσαν τις γυναίκες ότι με τη συνδρομή μπράβων θα τους προκαλέσουν σωματικές βλάβες. «Αν κάποια κοπέλα αρνείτο να δώσει τα χρήματα, η “Eιρήνη” την απειλούσε με φουσκωτούς», υποστηρίζει μάρτυρας. Στην κατοχή των κατηγορουμένων η Αστυνομία είχε εντοπίσει όπλα, μετρητά, αλλά και σκληρούς δίσκους με φωτογραφίες των γυναικών.

«Ξέπλεναν» σε εστιατόρια

Σύμφωνα με το βούλευμα, η εγκληματική οργάνωση «ξέπλενε» εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από το trafficking μέσα από εταιρείες εστίασης, στις οποίες εμφανίζονταν είτε τα δύο αρχηγικά μέλη της είτε κάποιος «αχυράνθρωπος». Συγκεκριμένα, στις 4/10/2022 σύστησαν εταιρεία στην Καλλιθέα που παρείχε ποτά, στην οποία συμμετείχε κατά 99% ο «εγκέφαλος» και με ποσοστό 1% άλλος άνδρας, τον οποίο όρισαν ως διαχειριστή. Στις 17/2/2020 είχαν συστήσει άλλη εταιρεία στη Βάρη, την οποία φέρεται ότι κατείχε ο «αχυράνθρωπος» σε ποσοστό 100%. Όμως, την πραγματική διαχείριση ασκούσε η σύντροφος του «εγκεφάλου» της οργάνωσης, η οποία είχε συνεχή φυσική παρουσία στο κατάστημα. Να σημειωθεί ότι ως «αχυράνθρωπος» στο βούλευμα αναφέρεται άτομο που μέχρι πρότινος εργαζόταν ως διευθυντής γραφείου υφυπουργού, ο οποίος, αν και δεν είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση, απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του, μέχρι να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.

Η πολυαναμενόμενη δίκη ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Πέμπτη, ωστόσο διεκόπη για ακόμη μία φορά, προκειμένου να κληθούν μεταφραστές. Απέναντι στους 26 κατηγορουμένους θα βρεθούν συνολικά 11 από τα θύματα trafficking. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι μια 72χρονη, η οποία φέρεται να εκμεταλλεύεται τις γυναίκες, παρασύροντάς τες να εργαστούν στους οίκους ανοχής. Η δικηγόρος της κατηγορουμένης, Βάσω Πανταζή, δηλώνει στην «R»: «H εντολέας μου από την πρώτη στιγμή αρνείται τις κατηγορίες. Μια απλή ανάγνωση της δικογραφίας αρκεί για τον οποιονδήποτε να κατανοήσει ότι είναι αδύνατον μια γυναίκα να εμπορεύεται μια άλλη γυναίκα, την οποία δεν έχει συναντήσει ποτέ, και για την οποία δεν υπάρχει καμία καταγγελία από τις φερόμενες ως παθούσες. Περιμένει στωικά την εκδίκαση της υπόθεσης για να λάμψει η αλήθεια».

ΠΗΓΗ: Realnews