Άλλη μια δύσκολη νύχτα πέρασαν οι Κυκλάδες με τις σεισμικές δονήσεις να είναι οι πιο έντονες των τελευταίων ημερών. Συγκεκριμένα, το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε, στις 22:16 το βράδυ της Δευτέρας (10/2), την ισχυρότερη σεισμική δόνηση από την αρχή του φαινομένου στις Κυκλάδες με μέγεθος 5,3 στην κλίμακα Ρίχτερ.
Κυκλάδες: Εκ νέου «συναγερμός» μετά τα 5,3 Ρίχτερ, συνεδριάζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου – «Έκλεισε η μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας»
Συνεχή τα «χτυπήματα» του Εγκέλαδου
Ακόμη τουλάχιστον πέντε σεισμοί καταγράφτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Οι σεισμικές δονήσεις, μεγέθους οι τρεις 4, η μια 4,1 και η ισχυρότερη 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκαν με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 05:47, στις 02:02, στις 00:51, στις 00:44 και στις 00:37, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το επίκεντρό τους εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ 16 και 18 χιλιομέτρων νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, πάντα κατά τα δεδομένα του ινστιτούτου. Πλην αυτής που είχε μέγεθος 5 βαθμών στις 00:37, και θεωρείται «ισχυρή», όλες χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς».
Στο μεταξύ, πολυπληθής επιστημονική ομάδα αναλύει τα δεδομένα που προκύπτουν από τους χερσαίους, αλλά και τους υποθαλλάσιους σεισμογράφους, για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ ηφαιστειακών και τεκτονικών σεισμών. «Αυτή η ακολουθία θα συνεχίσει και μάλιστα με αυτό το χαρακτήρα….Θα κάνει εβδομάδες να περάσει αυτό το πράγμα Πρέπει να προσαρμοστεί η τοπική κοινωνία.. πρέπει να κινηθούμε σε ένα σενάριο ότι όλος ο Φλεβάρης θα περάσει με αντίστοιχη κατάσταση» ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.
«Η δραστηριότητα αυτή δεν αποτελεί κάτι νέο την είχαμε προδιαγράψει από τη συνεδρίαση της επιτροπής Θα υπάρχουν τέτοιες αυξομειώσεις» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.
Νέοι σεισμογράφοι
Παράλληλα οι ειδικοί εγκαθιστούν νέους -υπερσύγχρονους- σεισμογράφους γύρω από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο. Πρόκειται για μια πρωτοφανή ερευνητική κινητοποίηση προκειμένου να αναλυθεί και να εκτιμηθεί το φαινόμενο. Η κάμερα του ΕΡΤNews ακολούθησε την επιστημονική ομάδα που πόντισε σεισμογράφους νέας τεχνολογίας στην Καλντέρα προκειμένου να καταγράψουν τη σεισμική δραστηριότητα με ακόμη μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Φέρουν αισθητήρες που μπορούν να καταγράψουν τη μικροσεισμικότητα στο βυθό και να ανοίξουν νέες προοπτικές εμπλουτίζοντας την έρευνα.
Οι ερευνητές με μεγάλη προσοχή και υπολογισμένες κινήσεις τους τοποθετούν σε καίρια σημεία. Όταν ανελκυστούν θα δώσουν πολύτιμα δεδομένα ώστε να εκτιμηθεί η σεισμική ακολουθία.
«Με τους δύο υποθαλάσσιους σεισμογράφους υψηλής τεχνολογίας για να πάρουμε τα δεδομένα να τα δώσουμε στο Αστεροσκοπείο έτσι ώστε να αναλυθούν με τα δεδομένα των σεισμογράφων που βρίσκονται στο νησιφεβρουαριου 8 νέοι σεισμογράφοι θα τοποθετηθούν κοντά στο ηφαίστειο Κολούμπο από διεθνή επιστημονική ομάδα που αναμένεται στο νησί» ανέφερε η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και ηφαιστειολόγος Εύη Νομικού. Την ίδια ώρα πάνω στη νέα Καμένη ομάδα της γεωγραφικής υπηρεσίας στρατού μετρά με ειδικά όργανα τις πιθανές παραμορφώσεις εδάφους που έχουν προκληθεί από τη σεισμική δραστηριότητα. Τα στοιχεία που θα συλλέξουν θα αντιπαραβληθούν με τα δεδομένα του 2011.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μετακινήσεις οι οποίες φαίνονται στη Σαντορίνη και είναι ανάλογες με αυτές που είχαν γίνει το 2011» είπε ο κ. Συνολάκης. Στις 17 Φεβρουαρίου οκτώ νέοι σεισμογράφοι θα τοποθετηθούν κοντά στο ηφαίστειο Κολούμπο από διεθνή επιστημονική ομάδα που αναμένεται στο νησί.
Μέσω τηλεκπαίδευσης τα σχολικά μαθήματα στην Αμοργό
Εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας, τα σχολικά μαθήματα στην Αμοργό θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη (11/2) μέσω τηλεκπαίδευσης. Παράλληλα, τη Σαντορίνη επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, δηλώνοντας την ισχυρή βούληση του Περιφερειακού Συμβουλίου να συνδράμει στην έμπρακτη ανακούφιση των κατοίκων από τις συνέπειες της έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Ο Περιφερειάρχης επισκέφθηκε το κινητό κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής «Όλυμπος».
«Η Περιφέρεια Αττικής παραμένει στο πλευρό του Δήμου και της προσπάθειας που κάνει και σε συνεργασία και με τα συναρμόδια υπουργεία και με την Περιφέρεια Νοτιου Αιγαίου προσπαθεί να είναι χρήσιμη στην προσπάθεια που γίνεται» δήλωσε.
Σαντορίνη: Την Τρίτη η απόφαση της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου
Η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη συνεχίζεται, έστω και με χαμηλούς ρυθμούς. Για τον λόγο αυτό λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα πρόληψης και καταγραφής των σεισμών. Οι σεισμολόγοι τοποθέτησαν δύο νέους σεισμογράφους στην περιοχή της Καλντέρας για να παρακολουθήσουν το φαινόμενο της σεισμικής ακολουθίας, ενώ αφαίρεσαν δύο που είχαν τοποθετηθεί το προηγούμενο διάστημα. Τα στοιχεία τους εστάλησαν στο Αστεροσκοπείο και το πρωί της Τρίτης (11/2) αναμένεται να εξαχθούν τα πρώτα δεδομένα.
Επιπλέον, την ίδια μέρα συνεδριάζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, η οποία θα αποφασίσει τα βήματα τα οποία θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής και για το αν θα αρθούν κάποιοι από τους περιορισμούς που υφίστανται. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το φαινόμενο αυτό θα αποκλιμακωθεί με πιο αργούς ρυθμούς. Υπό αυτό το πρίσμα υπάρχει και μία πρωτόγνωρη κινητοποίηση και σε επίπεδο δικτύων και τηλεπικοινωνιών. Έτσι, από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει γίνει μια προσπάθεια ώστε στο ενδεχόμενο ενός ακραίου φαινομένου να μην καταρρεύσουν τα δίκτυα και οι τηλεπικοινωνίες.
Ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου έχει επικοινωνήσει με τους τηλεπικοινωνιακούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, οι οποίοι έχουν προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα σε καταγραφή των κρίσιμων υποδομών τους σε νησιά στα νησιά της Σαντορίνης, Αμοργού, Ίου και Ανάφης, ενώ έχουν δει και ποιες είναι οι μονάδες αυτές που θα κάνουν την ραδιοκάλυψη σε περίπτωση που χρειαστεί. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μεταβεί στο νησί και κινητή μονάδα δορυφορικών τηλεπικοινωνιών.
Αμοργός: Ανησυχία και επαγρύπνιση λόγω των συνεχών σεισμών
Οι Αρχές στην Αμοργό, από την δική τους πλευρά,, ενισχύονται για κάθε ενδεχόμενο. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ΟΙ μεσημεριανή σεισμοί της Δευτέρας (10/2) αυτό που προκάλεσαν είναι την αύξηση των αντανακλαστικών των κατοίκων, οι οποίοι ούτως ή άλλως εδώ και δέκα ημέρες ζουν σε κατάσταση εγρήγορσης. Όλοι θέλουν να αφοσιωθούν στις δουλειές και στις υποχρεώσεις τους, όμως η σεισμική δραστηριότητα τους υπενθυμίζει το ιδιότυπο καθεστώς στο οποίο ζουν υποχρεωτικά αυτή την περίοδο.
Την ίδια στιγμή, συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έφτασαν στο νησί όπως αναμενόταν και από την Τρίτη (11/2) πιάνουν δουλειά. Πρώτο μέλημα είναι η αποκατάσταση των υφιστάμενων βλαβών του δικτύου, τα οποία δεν προκλήθηκαν από τους σεισμούς, αλλά είναι αποτέλεσμα της γήρανσης του δικτύου. Παράλληλα θα γίνουν αυτοψίες σε όλο το μήκος του δικτύου και των υποσταθμών.
Αυτή είναι η δεύτερη αποστολή του τεχνικού κλιμακίου και υπάρχει η μέριμνα να γίνει να ελεγχθούν όλα τα δίκτυα, έτσι ώστε αν συμβεί το παραμικρό να υπάρχει ρεύμα.