Novartis

Σε πολύ μεγαλύτερη των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ υπολογίζεται η ζημιά του Δημοσίου από την υπόθεση Novartis, όπως φαίνεται από τα νέα στοιχεία που βγάζει στο φως η συνέχεια της εισαγγελικής έρευνας για μη πολιτικά πρόσωπα.

Με βάση τις εκτιμήσεις, υπολογίζεται πως το αρχικώς εκτιμηθέν ποσό ήταν πολύ μικρότερο του πραγματικού τελικά. Η αναπροσαρμογή προς τα πάνω σχετίζεται κυρίως με ανατιμήσεις νοσοκομειακών φαρμάκων, που προσδιορίζεται ως «ζημιά του ΕΟΠΥΥ».

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί, επιπρόσθετα, έχουν στα χέρια τους μια νέα λίστα περισσότερων των 300 γιατρών του Δημοσίου και ιδιωτών, ανάμεσα στους οποίους και πολλοί Κρητικοί, οι οποίοι ελέγχονται για δωροδοκία από τη Novartis με ποσά από 1.000 έως και 5.000 ευρώ. Η λίστα αφορά δωροδοκίες κατά το διάστημα Ιανουαρίου 2016-Ιανουαρίου 2017. Η νέα λίστα με τους 300 γιατρούς έρχεται να προστεθεί σε εκείνην με τους σχεδόν 4.000, για τους οποίους σύντομα η Εισαγγελία Διαφθοράς αναμένεται να προχωρήσει στην επόμενη ποινική διαδικασία, καθώς αυτό το σκέλος της έρευνας, που αφορά δωροδοκίες, σχεδόν έχει ολοκληρωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελική έρευνα έχει επικεντρωθεί στο σκέλος της υπόθεσης που αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Εισαγγελία έχει υποβάλει δεκάδες αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς την Ελβετία και την Κύπρο, αναζητώντας στοιχεία όχι μόνο για τους εταιρικούς λογαριασμούς της Novartis, αλλά και για αρκετές εταιρείες που εμπλέκονται και πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως «οχήματα» για «ξέπλυμα» ποσών.

 

η ψηφοφορία για την υπόθεση Novartis στη Βουλή

Η συνεδρίαση

Στο μεταξύ, μετά από μια μαραθώνια διαδικασία που κράτησε 21 ώρες, ολοκληρώθηκε χθες τα ξημερώματα η ψηφοφορία για την υπόθεση στη Βουλή, με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρτικής εξέτασης να συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στην πρόταση.

Η Προανακριτική Επιτροπή θα απαρτίζεται από 21 μέλη εκ των οποίων 10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέντε από τη Νέα Δημοκρατία και έναν από κάθε ένα από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Η Επιτροπή θα έχει χρονική διάρκεια ενός μηνός.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος ανακοίνωσε ότι κατόπιν των αποτελεσμάτων της διεξαχθείσης μυστικής ψηφοφορίας γίνεται δεκτή η πρόταση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Συνολικά ψήφισαν 218 βουλευτές.

Στην κάλπη, για τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ψήφισαν 218 βουλευτές, 27 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια.  Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 182 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 3 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.

Για τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο ψήφισαν 218 βουλευτές και 28 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 170 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 8 βουλευτές, παρών ψήφισαν 12  βουλευτές.

Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ψήφισαν 218 βουλευτές, 28 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 182 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 2 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.

Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ψήφισαν 217 βουλευτές, 26 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 185 βουλευτές και 6 βουλευτές ψήφισαν παρών.

Για τον πρώην υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο ψήφισαν 218 βουλευτές, 26 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 188  βουλευτές και παρών ψήφισαν 4 βουλευτές.

Για τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο ψήφισαν 217 βουλευτές, 27 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια.  Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 186 βουλευτές,  παρών ψήφισαν 4 βουλευτές.

Για τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο ψήφισαν 218 βουλευτές και βρέθηκαν 28 άκυρα ψηφοδέλτια.  Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 180 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν δύο βουλευτές, παρών ψήφισαν 8 βουλευτές.

Για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά ψήφισαν 218 βουλευτές και βρέθηκαν άκυρα 26 ψηφοδέλτια.  Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 159 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 17 βουλευτές και παρών ψήφισαν 16  βουλευτές.

Για τον πρώην υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ψήφισαν 218 βουλευτές, βρέθηκαν 26 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 186 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.

Για τον πρώην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη  ψήφισαν 217 βουλευτές, 25 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια.  Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 180 βουλευτές, κατά ένας και παρών ψήφισαν 11 βουλευτές.