ΚΑΥΣΩΝΑΣΑ

Σκαρφαλώνει- εάν πέσουν μέσα οι μετεωρολόγοι- από σήμερα ο υδράργυρος και η χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών θα μοιάζει με καμίνι. Η Κρήτη δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από τον καύσωνα «Κλέων», όμως η θερμοκρασία δεν θα πιάσει ταβάνι, πλην κάποιων εξαιρέσεων, όπως είναι η πάντα ζεστή περιοχή της Μεσσαράς και γενικότερα ο νότος του νησιού.

Το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για τον καύσωνα Κλέων που χτυπά από σήμερα, Τετάρτη, επικαιροποιείται από την ΕΜΥ σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

Το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12-7-2023) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία Κλέων και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023).

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία για τον καύσωνα «Κλέων» που θα χτυπήσει τη χώρα μας τα επόμενα 24ωρα με ισχυρό κύμα ζέστης… έδωσε ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης. Ο ίδιος τονίζει ότι διακρίνει ένα έντονο πανικό για το θέμα.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του:

«1. Πρόκειται για ένα ισχυρό κύμα ζέστης το οποίο θα δώσει αρκετά υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες (μια ενδεικτική τιμή θα μπορούσε να είναι οι 41 με 43 βαθμοί Κελσίου). Ταυτόχρονα όμως εμφανίζονται και κάποια αισιόδοξα στοιχεία όπως:

Οι θερμοκρασίες νωρίς το πρωί θα πέφτουν αρκετά με εξαίρεση τα μεγάλα αστικά κέντρα.  Τα ποσά σχετικής υγρασίας θα κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα άρα και η δυσφορία.

Σαφώς στα μεγάλα αστικά κέντρα θα είναι πιο επιβαρυμένη η κατάσταση, μιας και οι θερμοκρασίες νωρίς το πρωί θα είναι σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα από Παρασκευή και στη συνέχεια.

Η διάρκεια αυτής της έντονης κατάστασης δεν δείχνει να είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Ήδη από την Κυριακή θα μπορούμε να μιλάμε για μια σταδιακή αποκλιμάκωση του έντονου αυτού φαινομένου η οποία θα εξελιχθεί περαιτέρω στις αρχές της άλλης εβδομάδας.

– Σε γενικότερη απομακλιμάκωση της όλης κατάστασης φαίνεται να οδηγούμαστε προς τις 20 του μήνα, οπότε και η δυτική Ελλάδα να πάρει βαθιές ανάσες δροσιάς.

– Ένα επίσης θετικό σημείο είναι ότι μέχρι και τώρα δεν είχαμε αντιμετωπίσει κάποιο έντονο και οργανωμένο κύμα ζέστης. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα θερμότητας σε κτήρια, τσιμέντα κτλ.

– Το μελτεμάκι μέσα στο Αιγαίο αλλά και τα ανατολικά ηπειρωτικά θα λειτουργήσει ευεργετικά όπως επίσης και ο μηχανισμός της θαλάσσιας αύρα, σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Ισχυρά κύματα ζέστης έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Μετά όμως και το φονικό κύμα καύσωνα (πραγματικού καύσωνα όμως), το 1987 η χώρα μας εμφανίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό θωρακισμένη.

Αυτό αποδείχτηκε και στα διαδοχικά κύματα καύσωνα το 2021 που θύμισαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ένταση του καύσωνα του 1987. Ποιο ήταν το πρόβλημα το 2021 όμως; Οι καταστροφικές πυρκαγιές! Κι εκεί είναι που θα πρέπει να προσέξουμε στον μέγιστο βαθμό.