Κατώτατος μισθός: Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

“Στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που αποθεώνει εαυτόν και αποφάσισε σήμερα, ερήμην των εργαζομένων, τον νέο κατώτατο μισθό, που θα ισχύσει από 01/04/2025 και αφορά περίπου 580.000 μισθωτούς (το 22% του συνόλου), οφείλουμε να θυμίσουμε την σκληρή κοινωνική και οικονομική καθημερινότητα που η ίδια έχει προκαλέσει”, τόνισε για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού ο υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ.

Στη συνέχεια, ο Παύλος Χρηστίδης παραθέτει σειρά στοιχείων:

Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι πρωταθλητές Ευρώπης σε ώρες απασχόλησης (39,8 εβδομαδιαίως έναντι μέσου όρου Ε.Ε. 36 ώρες), ενώ η αγοραστική τους δύναμη ξεπερνά μόνο εκείνη των πολιτών της Βουλγαρίας. Εργαζόμαστε πολύ, αμειβόμαστε ελάχιστα! Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση υπόσχεται αναστροφή του brain drain. Κι ενώ η Ε.Ε. συστήνει την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως θεραπεία των χαμηλών μισθών, στη χώρα μας, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, μόλις 3 στους 10 εργαζόμενους καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.

Το κόστος στέγασης στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε. (35,2% του διαθέσιμου εισοδήματος έναντι μέσου όρου στην Ε.Ε. 19,7%), ενώ ταυτόχρονα πάνω από το 31% του πληθυσμού των πόλεων πληρώνει άνω του 40% του εισοδήματός του για στέγαση.

Η σημερινή πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού θα απορροφηθεί από τη φορολογική κλίμακα που παραμένει χωρίς τιμαριθμοποίηση από το 2019, ενώ, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ο φόρος του εισοδήματος αυξήθηκε 4 φορές περισσότερο από τη μέση αύξηση των μισθών κατά το διάστημα 2019-2023.

Η χώρα μας είναι ουραγός στις ποιοτικές θέσεις εργασίας, τα εργατικά ατυχήματα βαίνουν κάθε χρόνο αυξανόμενα, ενώ η χώρα μας εξακολουθεί να μην καταγράφει τις επαγγελματικές ασθένειες και τους θανάτους από επαγγελματική νόσο. Η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία αγνοείται.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στο ποσοστό των νοικοκυριών που καθυστερούν πληρωμές ενοικίων και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο) με τεράστια διαφορά από τη δεύτερη Βουλγαρία (47,3% έναντι 18,8%).

Στη χώρα μας η ψαλίδα ανάμεσα στους μισθούς και τα κέρδη συνεχώς διευρύνεται, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το μερίδιο των μισθών στην Ελλάδα είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ, ενώ το μερίδιο των κερδών μεγεθύνεται συστηματικά, φτάνοντας να είναι το τρίτο υψηλότερο ανάμεσα στα κράτη μέλη.

Επειδή, »εθνικόν είναι το αληθές», κι εμείς αυτό υπηρετούμε, το αληθές – όσο κι αν η πραγματικότητα διαστρεβλώνεται συστηματικά από την εκτός πραγματικότητας κυβέρνηση των δήθεν αρίστων – είναι τούτο: ψίχουλα στους πολλούς και πολλά στους λίγους και ισχυρούς, αυτή είναι η πολιτική του κ. Μητσοτάκη.

Η δική μας δέσμευση είναι ξεκάθαρη: ο κατώτατος μισθός θα προσδιορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.), προκειμένου να είναι επαρκής και να διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων, οι προστατευτικές ρυθμίσεις του συλλογικού εργατικού δικαίου που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει υπονομεύσει, θα αποκατασταθούν. Γιατί αποδεδειγμένα αυτή είναι η διαδικασία που στηρίζει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, την κοινωνία και την οικονομία», καταλήγει ο κ. Χρηστίδης.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Πρωθυπουργός εμπαίζει τους εργαζόμενους

Ο Πρωθυπουργός εμπαίζει τους εργαζόμενους την ώρα που ο μισθός δε φτάνει για να βγει ο μήνας, τονίζει ο τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσθέτει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα μέσα από τις ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο Γιώργος Γαβρήλος αναφέρει: «Η αλήθεια είναι ότι καμία ουσιαστική αλλαγή δε θα δουν οι εργαζόμενοι, ειδικά οι χαμηλόμισθοι. H Κυβέρνηση έχει καταδικάσει όλη την κοινωνία σε παρατεταμένη φτώχεια και υποβάθμιση του επιπέδου ζωής».

Ακολούθως εξηγεί: «Ενώ από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός, εν μέσω επικοινωνιακών θριαμβολογιών, μας ανακοίνωσε πως ο κατώτατος μισθός για τον ιδιωτικό τομέα θα λάβει αύξηση ύψους περίπου 6% (880Euro μεικτά), αυτό μεταφράζεται σε πολύ λιγότερα από 50 ευρώ τον μήνα και αφορά περίπου 575.000 εργαζόμενους, μόνο! Για, δε, τους δημοσίους υπαλλήλους, η καθαρή αύξηση θα είναι 20 ευρώ μηνιαίως!».

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ακόμη: «Με τις ίδιες φορολογικές κλίμακες, με τον ίδιο και χειρότερο πληθωρισμό τροφίμων και με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής, οι σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού μόνο απορία δημιουργούν, αν πράγματι έχει αντίληψη της πραγματικότητας που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην χώρα.

Πριν ο κ. Μητσοτάκης ισχυριστεί ξανά πως οι εργαζόμενοι τα τελευταία 6 χρόνια ευημερούν, ας μας απαντήσει πρώτα σε αυτά τα στοιχεία:

Γιατί στην Ελλάδα σήμερα το 60% των εργαζομένων δεν μπορεί να βγάλει το μήνα και ο μισθός τελειώνει τις πρώτες κιόλας βδομάδες;
Γιατί το 88% των νοικοκυριών αναγκάζεται να μειώσει ακόμη και την αγορά βασικών ειδών διατροφής, για να μπορέσει να την βγάλει μέχρι την επόμενη μηναία πληρωμή;
Γιατί για 6 στους 10 εργαζόμενους το ενοίκιο και το κόστος θέρμανσης, σπαταλούν πάνω από το 40% του μηνιαίου εισοδήματός τους;
Γιατί η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι στην προτελευταία θέση της ΕΕ;
Πως η αύξηση ύψους 6% στον κατώτατο θα μπορέσει να «ρεφάρει» τις αυξήσεις 16,4% στο γενικό επίπεδο τιμών, 33% στα τρόφιμα, και 17% στην στέγαση που βιώνουμε από το 2020 και μετά;

Και επίσης:

Γιατί η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση της ΕΕ αναφορικά με τον λόγο μισθοί/ΑΕΠ, με 35,1%. Όταν στην υπόλοιπη ΕΕ αυτό αντιστοιχεί πάνω από το 48%;

Γιατί 1 στους 3 εργαζόμενους δεν παίρνει υπερωρίες, παρόλο που τις δουλεύει;

Γιατί μόνο περίπου το 26% των Ελλήνων εργαζομένων – πιο κάτω από 1 στους 3, δηλαδή – καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, όταν η Ευρώπη ζητάει να φτάσει το 80% και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος αυτή τη στιγμή είναι στο 57%;

Κλείνοντας ο κ. Γαβρήλος υποστηρίζει: «Είναι πλέον κατανοητό πως η Κυβέρνηση έχει εξαντλήσει την αντοχή της κοινωνίας. Δεν υπάρχει χώρος για άλλες κοροϊδίες και αφηγήματα περί δήθεν success story.

Οι Έλληνες εργαζόμενοι ζητούν άμεσα, ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και για την διαμόρφωση του ύψους του κατώτατου μισθού και για την αύξηση του μέσου μισθού. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. ‘Αμεση εφαρμογή των τριετιών. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού για το Δημόσιο».

ΚΚΕ: Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να παραπλανήσει τους εργαζόμενους

«Για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός προσπαθεί να παραπλανήσει τους εργαζόμενους σχετικά, με μια πολύ μικρή άνοδο του κατώτερου μισθού, η οποία έχει ήδη εξανεμιστεί από τη ληστρική φορολογία και τη μεγάλη ακρίβεια, με τις τεράστιες ανατιμήσεις στο κόστος ζωής, τα τρόφιμα, τη στέγη και σε και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, που εξανεμίζουν το εισόδημα των εργαζομένων στις 15 κάθε μήνα» επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και επαναλαμβάνει την ανάγκη «τώρα, να δυναμώσει ο αγώνας για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, γενναίες αυξήσεις στους μισθούς, 7ωρο- 5νθήμερο-35ώρο, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, 13ης και 14ης σύνταξης».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ καταδικάζει και αυτή την χρονιά τους χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους να τα βγάζουν πέρα με 746 Euro καθαρά, ενώ μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εννοηθεί η αύξηση των 30 ευρώ μεικτά, που δίνεται στον νεοδιόριστο δημόσιο υπάλληλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης, την ίδια στιγμή που διατηρεί την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, με τους μισθούς τους να έχουν σωρευτική μείωση άνω του 30% εδώ και 15 χρόνια. Ακόμη κι αυτή η αύξηση – κοροϊδία αφορά μόνον όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ενώ ο μέσος μισθός εξακολουθεί να παραμένει «παγωμένος» εξαιτίας της απουσίας Συλλογικών Συμβάσεων, που καλύπτουν μόνο το 14% των εργαζομένων, αλλά και της μη αναγνώρισης τριετιών.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθιέρωσαν αυτό το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο το 2012, μειώνοντας σε μια νύχτα τους μισθούς των εργαζομένων κατά 22% έως 32% για τους νέους εργαζόμενους. Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο εφάρμοσε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και διατηρεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, με μια σειρά αλλεπάλληλων αντιδραστικών νόμων που ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο το αντεργατικό οπλοστάσιο, οι γνωστοί νόμοι Βρούτση – Αχτσιόγλου, Χατζηδάκη, Γεωργιάδη και πρόσφατα της Κεραμέως, όπου το ΠΑΣΟΚ ψήφισε 9 από τα 15 άρθρα του. Αυτοί οι νόμοι ουσιαστικά κατάργησαν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, κατάργησαν το 8ωρο και επέβαλαν έως και 13 ώρες δουλειά την ημέρα, επέβαλαν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις απλήρωτες υπερωρίες, κατάργησαν τις τριετίες από το 2012 έως το 2023 και επέβαλαν σειρά άλλων αντεργατικών μέτρων, οδηγώντας το 2024 τους πραγματικούς μισθούς να είναι μικρότεροι κατά 9% σε σχέση με 13 χρόνια πίσω, το 2011».

«Και με αυτά τα μέτρα υλοποιείται ο στόχος της κυβέρνησης για την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, ώστε να θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Στηρίγματα στην πολιτική υπεράσπισης των καπιταλιστικών κερδών εις βάρος των εργασιακών, ασφαλιστικών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει μόνο τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει, όπως το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και έχουν εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και τους επίδοξους «αναβαπτιστές» αυτού του άδικου συστήματος της εκμετάλλευσης, τα κόμματα του Βελόπουλου και της Κωνσταντοπούλου. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά τα κόμματα έχουν αγνοήσει τέσσερις φορές τις διεκδικήσεις των συνδικάτων για τις Συλλογικές Συμβάσεις, που κατέθεσε το ΚΚΕ με Πρόταση Νόμου μέσα στη Βουλή» αναφέρει ακόμα το ΚΚΕ και καταλήγει στην ανακοίνωσή του:

«Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε πολλούς κλάδους και η μεγαλειώδης πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη έδειξαν τον δρόμο που πρέπει να βαδίσουν οι εργαζόμενοι για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής. Τα αγωνιστικά παραδείγματα των οικοδόμων, των εργαζόμενων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, των εργαζομένων της e-food και σε μια σειρά επιχειρήσεις που έχουν υπογράψει συμβάσεις με μεγάλες αυξήσεις μισθών, με επιβολή σταθερού ημερήσιου χρόνου δουλειάς, με επαναφορά των τριετιών, το επιβεβαιώνουν.

Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και γενναίες αυξήσεις στους μισθούς, για 7ωρο- 5νθήμερο-35ώρο. Για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, της 13ης και 14ης σύνταξης. Για να επανέλθουν οι κομμένες τριετίες, να κατοχυρωθεί η Κυριακάτικη αργία, να μην υπάρχει καμία διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την απεργία που έχει αποφασιστεί από τα εργατικά συνδικάτα για τις 9 Απρίλη με σύνθημα «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», δίνοντας συνέχεια στον αγώνα ενάντια στην πολιτική που έχει μετατρέψει τους χώρους δουλειάς και συνολικά τη ζωή των εργαζομένων σε μια απέραντη «κοιλάδα των Τεμπών».

Όλες αυτές οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις δείχνουν αυτό που το σύστημα του κέρδους, η μεγαλοεργοδοσία και οι πολιτικοί υπηρέτες της τρέμουν, τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα των εργαζομένων που μπορούν να βάλουν στο στόχαστρο τον πραγματικό υπεύθυνο, την ίδια την εξουσία του κεφαλαίου και τους πολιτικούς εκπροσώπους της».

Αχτσιόγλου: Με αμείωτη ένταση η φτωχοποίηση των εργαζομένων

 

Η απάντηση της ΓΣΕΕ

Με πανελλαδική 24ωρη απεργία απαντά η ΓΣΕΕ στις ανακοινώσεις γαι τον κατώτατο μισθό.

Σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας χαρακτηρίζει τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης «περί όνου σκιάς» προσθέτοντας ότι η μόνη «θεραπεία» για αξιοπρεπείς αποδοχές είναι οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

«Η κυβέρνηση πανηγυρικά ανακοίνωσε την αύξηση 50 ευρώ στον κατώτατο μισθό. Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά αύξηση από το 2019, ωστόσο, όχι μόνο δε θεραπεύεται το πρόβλημα αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας, αλλά αντιθέτως επιδεινώνεται. Μπορεί οι συνολικές αυξήσεις που αποφάσισε – ερήμην των κοινωνικών εταίρων – την τελευταία πενταετία η κυβέρνηση, να προσεγγίζουν το 30%, ωστόσο οι εργαζόμενοι αγοράζουν 10% λιγότερα αγαθά!», αναφέρει η ΓΣΕΕ.

Προσθέτει ακόμα πως «τα δε στοιχεία που παρουσιάζει το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ στις μελέτες του είναι αποκαρδιωτικά:

Είμαστε τελευταίοι στην αγοραστική δύναμη σε επίπεδο ΕΕ
Οι μισοί ενοικιαστές αποδίδουν το 40% και πλέον των εισοδημάτων τους σε στεγαστικές δαπάνες και θέρμανση
Με εξαίρεση τις επικοινωνίες, τα τελευταία 4 χρόνια οι αυξήσεις όλων των κύριων ειδών του βασικού δείκτη καταναλωτών είναι διψήφιες σε ποσοστό. Η ακρίβεια σαρώνει!
Το 60% των εργαζόμενων δηλώνουν ότι ο μισθός δεν επαρκεί να καλύψει τα έξοδα του μήνα και το 90% περίπου αναγκάζονται να κόψουν βασικά είδη διατροφής για να ανταπεξέλθουν».
Όπως εξηγεί η ΓΣΕΕ, «με τα στοιχεία αυτά, γίνεται αντιληπτό πως κάθε ανακοίνωση για αυξήσεις μερικών ευρώ στον κατώτατο μισθό είναι περί όνου σκιάς. Η ΓΣΕΕ αποχώρησε από τη διαδικασία του ΟΜΕΔ, ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο. Διότι τέτοιες προκάτ διαδικασίες πενιχρών αυξήσεων αφήνουν την κοινωνία παγερά αδιάφορη».

Συμπληρώνει ακόμα πως «κανέναν εργαζόμενο δεν ενδιαφέρει, πώς η κυβέρνηση θα μοιράσει τα »προγραμματισμένα» 120 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας. Αυτό που ενδιαφέρει τη συντριπτική πλειονότητα των μισθωτών, όπως έδειξε και η πρόσφατη έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ με την Alco, είναι η άμεση επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μόνο μέσα από αυτή τη διαδικασία οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και δίκαιους όρους εργασίας».

Η ΓΣΕΕ καταλήγει στην ανακοίνωσή της κάνοντας κάλεσμα στην απεργία. «Για τους λόγους αυτούς καλούμε κάθε εργαζόμενη, κάθε εργαζόμενο να συμμετέχει στη Γενική Απεργία της 9ης Απριλίου. Απεργούμε για πραγματικές αυξήσεις μέσα από τις συλλογικές μας συμβάσεις».

Πηγή: tovima.gr