Κινδύνους για πρόκληση σοβαρού επεισοδίου εγκυμονεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στο Αιγαίο μετά και τις καταγγελίες ψαράδων της Λέρου ότι δέχθηκαν πυρά από τουρκικά αλιευτικά στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του νησιού. Το Λιμενικό σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι διερευνώνται ενδελεχώς όσα καταγγέλθηκαν περί πυροβολισμών.
Για πρωτόγνωρο περιστατικό μιλούν οι Έλληνες ψαράδες, παρά το ότι είναι συνηθισμένοι σε προκλητικές ενέργειες από την πλευρά των Τούρκων συναδέλφων τους. Μάλιστα επισημαίνουν ότι τις τελευταίες ημέρες οι αντεγκλήσεις Ελλήνων και Τούρκων ψαράδων είναι αρκετές.
Αποκαλυπτικές για το τι συνέβη είναι οι μαρτυρίες από αλιείς σε δύο ελληνικά καΐκια στην τηλεόραση του Alpha, οι οποίοι μιλούν για αρκετούς πυροβολισμούς από τα τουρκικά αλιευτικά και μάλιστα κατά ριπάς.
«Ακούσαμε 6 πυροβολισμούς. Οι δύο από αυτούς, ο τρίτος και ο τέταρτος, ήταν κατά ριπάς. Το όπλο δεν ήταν ούτε κυνηγετικό, ούτε περίστροφο» είπε ο Λευτέρης Γιαννούκας, που ήταν σε ένα από τα ελληνικά καΐκια.
«Οι Τούρκοι ψαράδες ήταν σε απόσταση περίπου 200 μέτρων. Πρώτη φορά έχει γίνει τέτοιο περιστατικό, να μας πυροβολούν οι Τούρκοι. Φυσικά και φοβηθήκαμε, δεν το περιμέναμε» συμπλήρωσε ο ψαράς Κώστας Τσίφτης. Στη Λέρο βρέθηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος παρευρέθηκε σε σύσκεψη του δημάρχου Λέρου κ. Κόλλια με τους αλιείς του νησιού.
Η σύσκεψη υπήρξε ιδιαιτέρως εκρηκτική από πλευράς διαμαρτυριών των ψαράδων της Λέρου. Σύμφωνα με την “Ροδιακή”, ο κ. Κρεμαστινός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή και αφού του μετέφερε το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στη Λέρο, απαίτησε την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.
Συγκεκριμένα, του ζήτησε να αναλάβει άμεσα το Λιμενικό επιχείρηση απώθησης των τουρκικών αλιευτικών από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, λέγοντας ότι αν δεν το πράξει το κλίμα εγκυμονεί κινδύνους διασάλευσης της ειρήνης από αιματηρά επεισόδια που μπορεί να συμβούν.
Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ότι οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι τεράστιες όταν εκείνη παραμένει απαθής παρατηρητής των γεγονότων.
Του υπενθύμισε επίσης τη στάση του Ανδρέα Παπανδρέου σε ανάλογες καταστάσεις, όπου η ειρήνη διασφαλίστηκε από την αποφασιστικότητα του Έλληνα πρωθυπουργού όσον αφορά την εξωτερική πολιτική του και σημείωσε με έμφαση ότι η υποχωρητικότητα δεν διασφαλίζει πάντα την ειρήνη.