Με πολλαπλά μηνύματα και απαντήσεις προς πολλές πλευρές ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε λεπτομέρειες για τις αλλαγές που προτείνει στο καταστατικό Συνέδριο.
Στη σκιά του ξεχωριστού κειμένου – πλαισίου που κατεβάζουν αρκετά στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής με αίτημα να γίνουν εσωκομματικά δημοψηφίσματα ο κ. Κασσελάκης περιέγραψε κάποιες ιδέες, όπως είπε με νόημα είναι ιδέες, για διαβούλευση και ξεκαθάρισε ότι είναι σκέψεις, επιχειρώντας όπως φαίνεται να ρίξει γέφυρες με όσους έχουν άλλες προτάσεις.
Πάντως αναφέρει πως σε αυτά πρέπει να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε από τώρα μέχρι το Καταστατικό μας Συνέδριο, το οποίο προτείνω να γίνει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.
Ωστόσο, όπως αναφέρει, μόνο μέσα από Καταστατικό Συνέδριο μπορούν να εγκριθούν αλλαγές στο ισχύον καταστατικό, και όχι μέσω δημοψηφισμάτων, βάσει του άρθρου 53.
Οι αλλαγές
Μεταξύ άλλων, πρότεινε να αντικατασταθεί η Κεντρική Επιτροπή με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣ.ΥΜ.), το οποίο θα αποτελείται από 201 μέλη (στα οποία θα μετέχουν ex officio 20 Συντονιστές & 20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών).
Κατά την τοποθέτηση τόνισε ότι στη δική μου «βάρδια» στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δεν την έκλεψα με πραξικόπημα, αλλά μου την έδωσε ο λαός στην κάλπη, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εποχή της υποκρισίας έλαβε τέλος
Είπε ότι δεν έχω κανέναν μυστικό κύκλο. Δεν έχω περιφρονήσει κανένα όργανο. Δεν θέλω δίπλα μου κόλακες. Και δεν έχω δώσει σε κανέναν και καμία το δικαίωμα να μιλά εξ ονόματός μου.
Υπογράμμισε ότι η Αριστερά είναι τρόπος να ζεις και όχι τρόπος για να ζεις.
Κατά την ομιλία του ο κ. Κασσελάκης είπε ότι θα ζητήσω από την Επιτροπή Καταστατικού να το κατοχυρώσουμε και θεσμικά στο κόμμα μας. «Είναι δεκάδες οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αλλά θα σταθώ μόνο σε κάποιες που θα αποτελέσουν έναυσμα σκέψης για την Επιτροπή», είπε και συνέχισε «με τις αλλαγές στο Καταστατικό μας θα πρέπει να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία και να ενισχύσουμε τη διαφάνεια. Να εφαρμόσουμε διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας. Να εξοικονομήσουμε οικονομικά κόστη.
Να απλοποιήσουμε τη δομή του κόμματος. Να αξιοποιήσουμε τη γνώση και την προσφορά κάθε μέλους».
Είπε προς αυτή την κατεύθυνση, εισφέρω ήδη από σήμερα και από αυτό το βήμα τις ιδέες προς συζήτηση και επεξεργασία:
-Να ενεργοποιήσουμε τις Δημοτικές Επιτροπές Μελών, καταργώντας τις ΟΜ, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο Ψηφιακές Συνελεύσεις Μελών, επιφορτισμένες με:
-τη Διαβούλευση Θέσεων & Προγράμματος.
-τα Εσωτερικά Δημοψηφίσματα και
τις Προκριματικές Εκλογές.
-Να καταργήσουμε τις Νομαρχιακές Επιτροπές, ενεργοποιώντας τις Περιφερειακές Επιτροπές Μελών.
-Να αντικαταστήσουμε την Κεντρική Επιτροπή με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣ.ΥΜ.), το οποίο θα αποτελείται από 201 μέλη (στα οποία θα μετέχουν ex officio 20 Συντονιστές & 20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών). Το όργανο αυτό:
-Θα συνεδριάζει 2 φορές το χρόνο (Ιανουάριο και Ιούλιο) όπου και θα καταρτίζει και επισκοπεί το ετήσιο πλάνο δράσης του κόμματος.
Ειδικότερα :
-Ιανουάριος : Ετήσιο Πλάνο Δράσης (Action Plan).
-Ιούλιος : Εκτίμηση του βαθμού υλοποίησης του πλάνου δράσης και ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, θα λαμβάνει σχετικές αποφάσεις.
-Θα εκλέγει τον/την Γραμματέα, τον/την Συντονιστή/τρια Οργανωτικού και την Οργανωτική Επιτροπή του κόμματος.
-Θα εκλέγει το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών.
-Θα εκλέγει τους Συντονιστές & Αναπληρωτές Συντονιστές των Τμημάτων.
-Στη θέση της Πολιτικής Γραμματείας, προτείνω το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 21 Μέλη:
-τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα και τον Συντονιστή Οργανωτικού του κόμματος, τον Επικεφαλής της Κ.Ο (σε περίπτωση που ο Πρόεδρος δεν είναι βουλευτής), τον Γραμματέα και τον Διευθυντή της Κ.Ο.
Θα συμπληρώνεται με την εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50% των βουλευτών της ΚΟ και κατά 50% των συντονιστών των Τμημάτων .
Τέλος, προτείνω την Εθνική Συνέλευση Μελών (Τακτικό Συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε 3 χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης.